ШТО ПИШАЛ БИОГРАФОТ НА ДЕЛЧЕВ, ЈАВОРОВ, ПРЕД ДА СЕ САМОУБИЕ? Јас сум син на Македонија нека ми биде простено што умирам во Бугарија!

Како после овие зборови, искажани од поетот само некој ден пред да замине кај Бога, од денешен аспект и со наши очи гледано, да кажете што бил тој? Бугарин, Ерменец или Македонец, или едноставно човек кој не можел да го трпи ропството на луѓето што ги сметал за свои браќа и кој се восхитувал од нивниот хероизам. И човек, кој не ги уценувал тие што ги сметал за браќа Дарко ЈАНЕВСКИ „Драги Тодоре, Прости ми, нека ми простат и сите други, што ја изневерувам Македонија. Јас умирам тука. Ќе легнам…

повеќе

Мијаците и Брсјаците не се Бугари ни Срби, тие се Македонци, род од посебно племе кое живее во Македонија од древноста

Рускиот конзул во Призрен, Јастребов:  Мијаците и Брсјаците не се Бугари ни Срби, тие се Македонци, род од  посебно племе кое живее во Македонија од древноста (1880 год.) Во својот извештај, рускиот конзул во Призрен, Јастребов, упатен до министерот за надворешни работи Н.К.Гирс му пишува: „Како што е извесно, христијаните од Тетовската (Калканделенска)околија, макар што по по потекло не се Бугари (тие впрочем не се ни Срби, туку се Македонци, по име Мијаци и Брсјаци), во поголемиорт број се одлачија од Грчката патријаршија и преминаа на страната на бугарската Егзархија,…

повеќе

Како четите на ВМРО ја поразиле грчката армија

Невиден историски хероизам: Како четите на ВМРО ја поразиле грчката армија од Пиринскиот дел на Македонија? Во есента 1925 година Бугарија е вовлечена во најчудната и истовремено малку позната војна која ја водела во поновата историја. Настаните се случија помеѓу 19 и 28 октомври 1925 година и започна со граничен инцидент, кога по убиството на грчки војник, грчката армија навлегла во Пиринскиот дел на Македонија и окупира 10 села. По десетдневната необјавена војна, која се води со четите на ВМРО и мал дел на бугарската армија, грчката војска неславно се…

повеќе

Погледајте како изгледа оригинална посвета од мис Стон од 1890 година

Посветата се чува во НУБ „Климент Охридски“. Потекнува од 20 мај 1890 година, кога очигледно Елена Стон и подарила книга на Марика Барџиева. Како што можете да забележите, мис Стон го познавала јазикот кој се зборува на овие простори. „На Марика Г. Барџиева, Со љубов и почит од Е. М. Стон 20 мај 1890“, пишува во посветата. Инаку, на 30 октомври, во вторник ќе биде отворена и изложбата „Мис Стон: Помеѓу Елен и Автономија“ по повод 60 годишнината од премиерата на филмот „Мис Стон“ на Жика Митровиќ. ДЕНЕШЕН.МК

повеќе

НОСТРАДАМУС – ЕДЕН ЧОВЕК КРАТКО ЌЕ ВЛАДЕЕ СО МАКЕДОНИЈА И ЌЕ ПРОБА ДА ЈА УНИШТИ НО НАРОДОТ ЌЕ ЈА СПАСИ

Нистрадамус бил најголемиот јасновидец на сите Времиња, во соите книги многупати ја споменува и Македонија. Нострадамус во едно од своите поглавија ќе пише: Во модерното време кратко во Македонија ќе владее еден непрокопсан владетел кој ќе проба да го уништи името на Македонија и Македонците воопшто само за да им учини добро на други владетели. Но во тоа нема да успее затоа што народот односно Македонците овој владетел ќе го симнат од престолот, по доаѓањето на новиот цар во Македонија работите ќе се нормализираат а новиот цар на Македонија ќе биде…

повеќе

УЧЕБНИК ОД 1871 ГОДИНА: Српските деца учеле дека Македонците се староседелци на Балканот!

Пишува: Блаже Миневски Во српски учебник од 1871 година Македонците биле претставени како посебен народ, односно до 1878 година децата во Србија учеле дека Македонците се друг народ, дека се староседелци на Балканот, опишувајќи ги соседите и границите на етничка Македонија: „Бугарите, на овој полуостров исто така се дојденци, во однос на Македонците, како и Србите.“ Сепак, по 1878, особено по 1903 година, српските ученици почнале да учат дека се Македонците се Срби. Во меѓувреме, Србите и Бугарите жестоко се нафрлиле врз Македонија, праќајќи  вооружени чети, црковни и просветни емисари со…

повеќе

ДРАГАН БОГДАНОВСКИ-да бидеме со оној кој е со нас

,,Интересот на Татковината, интересот на Нацијата, треба да стои на прво место пред секој македонски син и ќерка. Во овој свет на интереси, ние Македонците не смееме да се врзуваме за кој и да е опшествен блок или систем, за кој да е воен лагер – ни за Американците, ни за Русите, ни за Кинезите. Нашите интереси ни наложуваат да бидеме со оној кој е со нас – оној кој ќе биде спремен да ја помогне нашата праведна национална кауза, па било тој да е Американец, Рус или Кинез Во…

повеќе

Комунистичкиот отпор кон македонска емиграција: Зошто Ченто сакал да врати 3 000 македонски емигранти од Бугарија?

– Според записите што ги водел во врска со сите средби во својот кабинет, Претседателот Методија Андонов – Ченто бил многу радосен што во списокот со македонски емигранти предложен од Димитар Влахов имало многу образовани луѓе, какви што биле„потребни за  оформување надржавата“. – Прашањето завраќање на овие 3.000 емигрантиод Бугараија, Ченто го ставил на расправа пред Президиумот ноКолишевски не се сложил, а по два дена го известил Ченто декаПартијата мисли оти не е пожелнода се вратат ваквите македонскиемигранти од Бугарија бидејќи, какошто рекол, сите биле „бугарскивоспитаници“. Пишува: Блаже Миневски Во архивите на Централниот државен архив во Софија се чуваат голем број документи поврзани со македонско-бугарските односи од крајот на Втората светска  војна и првите седум години по ослободувањето…

повеќе

На денешен ден 3 октомври: Атентат врз Киро Глигоров

На денешен ден 3 октомври 2018 – Светски ден на пешачењето. 1796.- Предводени од владиката Петар I Петровиќ Његош, Црногорците ги победиле Турците, а во битката загинал скадарскиот паша Махмут Бушатли, кој со 23.000 војници се обидел да ја покори Црна Гора. 1824.- Собранието на Мексико го усвоило Уставот со кој државата стана независна. 1835.- Роден е францускиот композитор, пијанист, диригент и оргулист Шарл Камиј Сен Санс, романтичар со типичен француски дух и рационални музички форми. Дела: операта „Самсон и Далила“, три симфонии, поемата „Танц на смртта“, четири симфониски песни, пет клавирски концерти, три концерти за виолина,…

повеќе

ВИСТИНАТА ЗА СОЗДАВАЊЕТО НА ГРЧКАТА ДРЖАВА

“СЕКОЈА НАЦИЈА ТРЕБА ДА ЈА СМЕТА ЗА СВОЈА САМО ТАА ИСТОРИЈА, КОЈА СЕ ТЕМЕЛИ ВРЗ ВИСТИНАТА” Дионисос Соломос 1847 *************   Пишува: Сотир Гроздановски   Неодамна на интернетската мрежа изненадно се појави видео документ за создавањето на современата грчка држава, како резултат на Револуцијата од 1821 година.  Изненадувањето беше угодно за Македонците,  но шокантно  за погрешно информираната грчка јавност. Ништо не би било необично, кога таа би се темелила врз вистинската древна историја и врз вистинските историски процеси од тие времиња. Но, бидејќи тоа не е случај, шокот кај големиот…

повеќе