Ивана Кнез -ЧУВАЈ СЕ ОД СЕБЕ

„Сите среќни семејства личат едно на друго, секое несреќно семејство е несреќно на свој начин“ Мора да знаете кој го кажал ова, нема да цитирам. Моето беше цело. Се скрши од себични причини на еден, стана прашина кога тој еден замина на подоброто место. Тоа што не бев свесна во тој момент, е дека од пепел се гради. И дека семејството е односот, а не именките кои ги носиме. Знаете кога едно дете ќе ве праша, Што е смрт? Што значи кога некој ќе умре и оди на подобро место,…

повеќе

ЉУБОВ И КАРМА

Љубовта е врховното чувтство од соединувањето на душата. Љубовта е најсветлото цвеќе во букетот од нашите чувства, најмоќната сила, најсилната емоција, најсериозниот урок воживотот. Како вашата љубов ќе го издржи тоа огнено искушение?  Нашиот однос кон љубовта, кон спротивниот пол, кон сексуалната привлечност – тоа е најглавниот критериум за степенот на развиток на нашата душа, критериум за степенот на самоосознавањето на личноста, за слободното пројавување на нашите вистински желби.           Според една убава приказна има две половинки на една хармонична душа кои патуваат во вселената. Душата имасвои цели и задачи непојмливи за земниот разум. Според законите на еволуцијата, душата доаѓа на Земјата за даизмине долг пат во запознавање на светот на материјата.           Долгиот и тежок пат преку отелотворување е полн со искушенија и главното се состои во тоа што влегувајќи во заемниот свет, една хармонична душа се распаѓа на две половинки: машка и женска. Сега нивната задача е да насобере огромна духовна енергија, повторно да се обедини во една душа, за да започнат…

повеќе

ПОУЧНА ПРИКАЗНА: СÈ СЕ ВРАЌА, СÈ СЕ ПЛАЌА

Човекот го подигна погледот бавно. Изгледаше на жена која е многу богата, со нови алишта и никакви проблеми. Тој си помисли дека сака да го исмејува, како и сите други досега. „Остави ме на мира” – промрмори тој. На негово зачудување, жената продолжи да стои. Таа се насмевна „Гладен ли си?” го праша. „Не, не сум, одговори тој саркастично, тукушто вечерав со претседателот, сега оди си.” Но одеднаш тој почувствува нежен допир на неговото рамо. „Што правиш,жено?” одговори гневно. „Ти реков да си одиш.” Тогаш се појави еден полицаец „Има…

повеќе

“УБУНТУ!

Еден антрополог им предложил на децата во едно африканско племе следнава игра. Тој ставил кошница со овошје во близина на едно дрво и им рекол на децата дека првиот кој ќе дојде до плодовите ќе победи ќе ја добие целата корпа само за него. Кога им рекол да почнат да трчаат,сите тие се фатиле за раце,оделе заедно и седнале да јадат и да  уживаат во јадењето на плодовите заедно. Кога ги прашал зошто постапиле така, под услов дека ако еден од нив стигнал прв до плодовите,сите ќе беа само за…

повеќе

СРЕЌАТА СЕКОГАШ ГИ ОСВЕТЛУВА ДАРЕЖЛИВИТЕ ЛУЃЕ

Еден ден, некој затропал на вратата на еден манастир. Монахот кој имал задача да ги пречекува посетителите ја отворил вратата и се изненадил кога еден човек му подарил прекрасен грозд. „Благодарам” – рекол монахот. „Ќе му го однесам овој грозд на игуменот”. „Брате, овој грозд е за тебе. Пред многу години, кога прв пат затропав на оваа врата, ти ми даде парче леб и вода. Ова е мојата благодарност до тебе” – рекол човекот. Монахот цело утро му се восхитувал на гроздот и одлучил да му го подари на игуменот,…

повеќе

„Молчи и почекај твоите зборови да станат повредни од тишината.“

„Сѐ додека човекот продолжува да биде безмилосен уништувач на пониските живи суштества, тој никогаш нема да го спознае здравјето на мирот. Сѐ додека луѓето ги масакрираат животните, тие ќе се убиваат и меѓу себе. Навистина, тој кој сее семе на убиство и болка, не може да жнее среќа и љубов.“ „Ако има светлина, значи има и темнина; ако има студ, има и жештина; ако има височина, има и длабочина; ако има цврсто, има и течно; ако има тврдо, има и мего; ако има грубо, има и мазно; ако има смирено,…

повеќе

Француските месари бараат полициска заштита од вегетаријанските активисти

Француските месари денеска од полицијата и од министерот за внатрешни работи Жерар Коломб побараа заштита поради нападите и насилствата од вегетаријанските активисти кои се противат на конзумирањето месо и одгледувањето животни во прехранбени цели. „Сметаме на вашите услуги и на поддршката на целата влада за, што е можно побрзо, да престанат физичкото, вербалното и моралното насилство“ кое го трпат месарите, се наведува во писмото од француската Конфедерација на месарите и одгледувачите на животни во прехранбената индустрија. Во соопштението се наведува дека е „шокантно“ тоа што дел од населението сака со…

повеќе

Присуството на кокаин во водите ги загрозува јагулите

Остатоци од дрога – кокаин, екстази и амфетамин – се наоѓаат во многу реки низ Европа, вклучувајќи ја и Темза, се наведува во нови истражувања, а научниците од Европскиот контролен центар за зависност од дроги откриле дека Лондон има најголема концентрација на кокаин во канализацијата. Траги од дрогата има во реките поради исфрлање од телото на зависниците, поради што се појавуваат опасни здравствени проблеми за некои риби. Просечното дневно количество супстанци изнесува околу 737 милиграми на 1.000 луѓе. Група научници уште во 2005 година во Италија пронашла големи количества нуспроизводи…

повеќе

Ако видите ваква бела линија на пилешкото месо не го јадете, еве зошто

Луѓето јадат повеќе месо до било кога и поради тоа што пилешкото месо е толку популарен извор на протеини, не би требало да бидеме изненадени од тоа што одгледувачи на пилињата мораат да исфрлаат повеќе роба на пазарот со се поголема брзина. Затоа, цената ја плаќаме сите. Новата компанија која ја лансирала организацијата “Compassion in World Farming” тежнее кон тоа да ги едуцира луѓето во врска со белите линии на некои парчиња бело месо. Белите линии се знак дека пилето имало мускулна заболување. Како такво не е штетно за јадење,…

повеќе

Гордана Јанкулоска стана мајка, се роди малиот Петар

Екс министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска  стана мајка. Таа се породи во една од скопските клиники. Јанкуловска на свет донесе здраво машко дете кое ќе го носи името Петар. Ова е прво дете на Јанкулоска и нејзиниот сопруг Влатко Илиевски со кого е во брак од 2010 година. ЖИВОТ

повеќе