Ако мораш нешто да платиш со сопствен мир – знај дека тоа е прескапо

20210816152421

Понекогаш најтешките рани не се оние рани што ни ги нанесоа другите, понекогаш најтешките се оние рани во кои ние самите се повредуваме.

Ова се многуте рани во кои ги откопуваме нашите болни спомени, рани во кои ги превртуваме нашите древни разочарувања и имаме на ум сѐ што ни носи мир.

Најтешки се оние рани од кои ништо не учиме и кои не ни даваат никаква школа за живот, и кои се повторуваат одново и одново. Но, ние сме виновни за овие рани, ние сме виновни затоа што повторно и повторно се враќаме кај нив и страдаме од нив.

Најтешките се оние рани во кои немаме сила да си простиме иако знаеме дека другите ни простија затоа што се чини дека тоа ни помага да имаме слика за себе.

Најтешки се оние рани кога не ја повлекуваш границата меѓу себе и другите, оставајќи ја линијата отворена.

Најтешки се оние рани во кои им дозволуваме на другите да се однесуваат кон нас онака како што тие сакаат, наместо сами да си кажеме „до тука можеш, но не понатаму“.

Најтешки се раните во кои толку многу им веруваме на луѓето, иако безброј пати сме се разочарале од нив, мислејќи дека овој пат ќе постапат поинаку, и повторно ќе не повредат илјада пати. Ова веќе не се индивидуални рани, оваа рана станува трајна состојба во која веќе немаме сила да се залагаме за себе.

Сѐ ни се случува затоа што го жртвуваме својот мир за некоја лажна надеж и ветување, го жртвуваме својот мир сакајќи да ги задоволиме желбите на оние кои не би го направиле тоа за нас.

dzovi kompani baner horizontalen

И потребно е само едно, да бидете свесни за вредноста да го имате својот мир, да не трчате и да не ползите пред другите, да не правите компромиси за нешта што немаат сила да го задоволат нашето срце, да ја имате вашата цел и да верувате во идеали .

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Се што е помало од тоа значи нанесување рани на себе постојано и повторно.

 

foto> instagram