Ако не сте задоволни со животот – променете го!

pexels photo

Промената ќе се случи без разлика дали ни се допаѓа или не. Тоа е единствената неизбежна работа на овој свет. Затоа, прифатете ја идејата за вечна промена и земете ги работите во свои раце менувајќи ја насоката во која сакате да одите.

Како прво, создадете цел што сакате да ја постигнете. Визуелизирајте, создадете во вашиот ум формата, боите, мирисите и најважно, чувствата кои ве поврзуваат со постигнатата цел. Ако не знаете каде одите, тогаш не е важно каде одите.

Здрави навики

Да се ​​создадат промени значи да се направи нешто. Движете ги мускулите на телото и умот. Ако ги поврземе физичките закони со промената, тогаш веќе на првиот чекор гледаме дека секоја сила има спротивна сила. Колку и да сакаме да се промениме, нешто не турка да ги спречиме овие промени да се случат. Таа спротивна сила се нарекува мрзеливост.

Повеќето луѓе многу брзо се откажуваат кога ќе се случи тој монструозен напад. Се предаваме на статус кво бидејќи тоа е подобро отколку да се бориме со нешто што е посилно од нас. Но, мрзеливоста не е посилна од нас. Само и дозволивме да го освои тоа. Тоа е нашата волја.

Причината за лесно и брзо откажување е слабоста на умот, кој и понатаму е наш господар наместо ние да владееме со него.

Често луѓето се губат во прекумерно планирање и долги подготовки за да стигнат до целта. Можам да ви го кажам ова од прва рака затоа што ме земате за збор, цел живот најмногу

планирам како да креирам ефикасни и добри планови кои еден ден ќе се остварат.

Не дека само планирав со години (да, години), туку мрзеливоста беше таа што ме одвлече од едноставната и ефикасна процедура што е сумирана во слоганот на познат производител на спортска опрема: JUST DO IT.

digitization 5194816 960 720 (1)

Првиот чекор

Повеќето луѓе се смрзнуваат штом ќе помислат што ги чека на тој пат на промени. Срамежливо го прават првиот чекор и потоа… Ништо. Ја затвораат таа страница од животот и продолжуваат на безбедната страна на улицата. Таа промена останува во маглата, недоречена, неизвршена, но изненадувачки не заборавена.

Луѓето кои само еднаш биле на јога или пешачеле неколку стотини метри во тренерки и спортски обувки, често во социјалниот разговор можат да се пофалат дека редовно практикуваат јога и речиси секој ден трчаат по шуми и ливади.

Тие го направија првиот чекор, а потоа умот и имагинацијата го презедоа остатокот од промената која никогаш не се случила во реалноста. Муабетот со пријателите само ја зајакнува оваа илузија и така наместо здрава, силна и среќна личност, стануваме лажлив Барон Минхаузен.

Освен што е најтешко да се направи првиот чекор, не е ништо полесно да се продолжи понатаму. Останувајќи на првиот чекор од животната промена, не направивме ништо. Апсолутно ништо. Мора да се движите понатаму и понатаму и понатаму, сè до целта. Која никогаш нема да се достигне. Затоа што целиот живот е една вечна промена. На подобро, се надевам.

dzovi kompani baner horizontalen

Други чекори

Постојат две групи на луѓе кога зборуваме за промени во животот: оние кои се менуваат на подобро и оние кои зборуваат за тоа.

И така, бидете промената што сакате да ја направите.

За да ви го олеснам трнливиот пат на промените, ќе ви набројувам чекор по чекор стапици и решенија за патот до подобра личност да биде успешен и со што помалку гребнатини и падови.

Најпрво, и навистина пред се: ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ ЖАЛИ, САМОСОЖАЛУВАЊЕ И ОБИНУВАЊЕ. ПРИФАТЕТЕ ЈА ОДГОВОРНОСТА.

Колку пати сте ги изговориле познатите два збора во разговор: ДА, НО. Секогаш наоѓавте различен одговор, изговор да не направите нешто, откривавте проблеми кои ве спречуваат да го постигнете. И тоа е вистина. Секогаш ќе има причини да не правите нешто и да го избегнувате. Секогаш. Тоа е едната страна на медалот.

Од друга страна, само вие можете да направите нешто и да постигнете промени на подобро во вашиот живот. Никој друг. И така, или продолжи да кукаш за тоа колку е тежок и нефер животот или направи нешто и смени го. Нема извинување.

Второ: ЗАПИШЕТЕ ГИ СВОИТЕ ГОЛИ. Не дозволувајте да ви останат во главата. Запишете ги. Читајте ги неколку пати секој ден и потоа оставете ги да си играат во вашите мисли. Секој успешен човек прво ги запишува целите што сака да ги постигне. И тогаш ги сфаќа. Еден по еден.

Трето: ПРОДОЛЖЕТЕ СО МАЛИ ЧЕКОРИ, НО СЕКОЈ ДЕН. Не е можно да се постигнат сите цели одеднаш, дури и една цел не може да се постигне со еден скок. Поделете го на помали делови и навикајте да ги остварувате секој ден. Нема исклучоци.

379636246 2483344625173152 7145445020029331891 n

Четврто: МЕРЕТЕ ГО НАПРЕДОК. За да знаете дали напредувате во животните промени, треба да го измерите тој напредок. Понекогаш тоа е во метри, во килограми, намалување на време, сума на пари, должина на медитација, издржливост, флексибилност при вежбање, број на страници што сте ги прочитале… Знаете која е вашата цел и како да стигнете до таму. Дури и чувството на напредок е одредена мерка. Колку пати сте се заблагодариле некому во еден ден, сте подариле подарок или внимание, сте помогнале некому.

Петто: УЖИВАЈТЕ ВО ПРОМЕНИ. Ако не чувствувате задоволство на тој пат, треба добро да размислите дали тој пат е за вас. Има безброј патишта, патеки и патеки каде што ќе почувствувате дека одите во вистинската насока. Не слушајте го општеството, пријателите и роднините кои ви кажуваат што треба да правите, туку само себеси. Затоа што целата корист од промената, но и проблемите ќе ја сносите вие ​​и никој друг. Одговорноста во животот значи и понекогаш да признаете дека патот е погрешен и дека треба да одите на друго место.

Шесто: АКО ПАДНЕШ, РАСТАНИ И ПРОДОЛЖИ. Претпоставувам дека постигнувањето животна цел е сериозна и често тешка работа. Овде не му е местото што ќе скокнеме до продавница да купиме леб и млеко и да му објавиме на светот дека постигнавме една животна цел. Има и сериозни пречки на сериозниот пат. Некогаш ќе се заплеткаме, некогаш ќе паднеме и ќе се повредиме. Но тоа е животот. Затоа ќе станеме и ќе продолжиме понатаму. И стигнете до целта.

Ви посакувам се најдобро на патот на животните промени.

Невен Илак,  zivotjeprica.blogspot.hr