Ако паднав, тоа беше затоа што одев. И вреди да се оди дури и ако паднеш.

181927 eduardo ls 696x463

Едуардо Галеано несомнено беше голем човек кој никого не остави рамнодушен.

media 24 uslugi

Овој уругвајски писател, автор на меѓународни наслови како „Сеќавајќи се на огнот“ (1986) и „Отворени вени на Латинска Америка“ (1971), на своите читатели им понуди размислувања за светот, љубовта, религијата, фудбалот и сите вести.

„Ние сме создадени од времето. Ние сме неговите гласови и неговите нозе. Нозете на времето чекорат по нашите стапки. Порано или подоцна ветровите ќе ни ги избришат трагите. Сите го знаат тоа. Одење низ ништо, траги од никого? Гласовите на времето го раскажуваат нивниот начин“.

„Живееме во свет каде што погребите се поважни од покојниците, каде што свадбите се поважни од љубовта, каде што изгледот е поважен од интелигенцијата. Живееме во култура на пакување, која ја презира содржината“.

„Ако паднав, тоа беше затоа што одев. И вреди да се оди дури и ако паднеш“.

„Само будалите веруваат дека тишината е празнина, таа никогаш не е празнина. Понекогаш најдобриот начин за комуникација е тишината“.

baner portland horizontalen

„Постои т.н Меѓународната заедница? Дали е тоа нешто повеќе од клуб на трговци, банкари и воини? Дали е тоа нешто повеќе од уметничкото име што го даваат САД кога играат?“

„Љубовта е понижувачка затоа што се прави вертикално и одозгора; солидарноста е хоризонтална и подразбира меѓусебно почитување“.

„Насилството раѓа насилство, како што знаеме; но создава и профит за индустријата на насилство, која ја продава како спектакл и станува предмет на потрошувачка“.

„Гладот ​​влијае на стравот. Стравот од тишината проникнува низ улиците. Се заканува страв: Ако сакаш, ќе имаш СИДА. Ако пушите, ќе добиете рак. Ако дишете, ќе имате загадување“.

„Ѕидовите се впечаток на сиромашните.

„Единствениот начин да се спречи историјата да се повтори е да се одржи во живот.

„Најмоќните институции, ММФ и Светската банка, ги водат три или четири земји. Останатите гледаат. Светот е организиран од воена економија и култура на војна“.

„Мојот најголем страв е дека сите страдаме од заборав. Пишувам за да го повратам сеќавањето на човечкото виножито, кое е во опасност да се обезличи“.

„…има многу оние кои се осудени на глад за леб, а уште повеќе оние кои се осудени на глад за прегратки.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

„Законот на пазарот, законот на успехот. Сè помалку има простор за импровизација и креативна спонтаност. Сè поважен е резултатот, а се помалку вештините. Резултатот стана непријател на ризикот и авантурата. Се игра за да се заработи и да не се изгуби, да не се ужива во радоста на давање радост. Од година во година фудбалот се лади, а водата наместо крв во вените гарантира успех. Страста за играта за доброто на играта, слободата да се забавувате и забавувате, сето тоа бескорисно и генијално лудило полека станува само предмет на носталгично сеќавање“.

стил.курир / бучава