Ако сакате да бидете најдобриот можен родител, прво мора да се грижите за себе. 

close up of father holding his daughter hand so sweet family ti 1150 846 696x398

Ако го наградите вашето дете со пар куни кога го мести креветот, ќе очекува пари секогаш кога ќе побарате од него да направи нешто или да ви помогне во домашните работи. Можете да му давате на вашето дете месечен џепарлак за да научи да управува со парите правилно и за севкупно добро однесување.

 

dgtup jovi kompani

 

Да се ​​биде родител е најубавата, но и најтешката работа. Мајките и татковците секојдневно се соочуваат со сомнежи, предизвици, стравови и прашања за тоа дали правилно го воспитуваат своето дете.

За да им олеснат на родителите, експертите за образование собраа 13 правила кои го сочинуваат „светиот грал“ на образованието. Вака велат, се што треба да знаете за воспитувањето на детето…

1. Дозволете му на детето да прави грешки

Ако сакате да воспитувате независна личност, треба да му дозволите на детето понекогаш да греши, без вие да му помогнете. Запомнете: долгорочната благосостојба – на пример, тинејџер кој знае сам да ги испере алиштата – бара моментална непријатност.

Пред да скокнете за да му помогнете на вашето дете со физичка задача, запрашајте се ‚Дали моето дете е во опасност?’ Потоа запрашајте се дали детето ги има потребните вештини (умешност и рамнотежа) и дали се задоволени основните потреби (дали е поспано и сито). Ако одговорот е да, оставете го детето само да се обиде да ја заврши задачата.

 

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

 

2. Следете ги 3-те правила за домашна работа

Правило 1: Прво направете ја најтешката работа.

Второ правило: тргнете го мобилниот телефон настрана. Можеби на детето му треба технологија, како што е компјутер, за домашна работа, но барем не мора да испраќа СМС пораки за тоа време.

Трето правило: Штом ќе ја завршите домашната задача, спакувајте ја торбата за утре и ставете ја на врата.

Овој процес од три чекори може лесно да го усвои детето, па ќе морате многу помалку да го „мачите“ околу извршувањето на училишните обврски.

3. Запомнете го кратенката GUUU

Бесниците често се случуваат затоа што детето е гладно, вознемирено, осамено или уморно.

4. Вежбајте секојдневни дела на љубезност

Научете го вашето дете дека треба да им помагаме на другите секој ден, не само за време на празниците. Охрабрете го вашето дете да прави мало добро дело барем еднаш неделно, без разлика дали тоа е помагање на пријател или сосед да ги исчисти паднатите лисја. Со фокусирање на другите, детето ќе научи што значи да се биде благодарен.

 

baner portland horizontalen

5. Бидете доследни околу времето за спиење

Истражувањата докажаа дека 7-годишните деца кои немаат одредено време за спиење имаат повеќе проблеми во однесувањето од оние кои легнуваат секоја вечер во исто време.

6. Нека чита што сака

Децата кои читаат за свое задоволство развиваат многу поширок поглед на светот и се многу подобри не само во социјалните, туку и во природните теми. Оставете го детето да чита што сака во слободното време – најважно е да стекне навика за читање.

7. Не му давајте пари на вашето дете кога ја чисти својата соба

Ако го наградите вашето дете со пар куни кога го мести креветот, ќе очекува пари секогаш кога ќе побарате од него да направи нешто или да ви помогне во домашните работи. Можете да му дадете на вашето дете месечен додаток за да го научите како правилно да управува со парите и за севкупно добро однесување, но не го наградувајте со пари на дневна основа.

 

portland opc

 

8. Научете го на храброст

Дали сакате самоуверено дете? Нека научи од вашиот пример за мали, здрави ризици во животот. На пример, одете сами во кино, а потоа објаснете му на детето зошто тоа не е нешто што треба да го натера да се чувствува непријатно (многу возрасни не сакаат да одат сами во кино затоа што им е непријатно). Или, дозволете му на вашето дете да ве види како се смеете кога ќе сфатите дека сте ја носеле вашата кошула цело утро, наместо да се срамите.

9. Не гответе посебни оброци за детето

Детето мора да научи да јаде тоа што го јадат неговите родители. Не мора да јаде се што сте подготвиле за ручек, туку треба да ги избере оние намирници кои ќе му обезбедат хранливи материи. Многу е поважно сè што ќе јаде детето во текот на денот или неделата, отколку еден избалансиран оброк.

 

 

10. Бидете особено внимателни кога ќе наполни 14 години

На таа возраст, влијанието на врсниците почнува да слабее и детето почнува да размислува само за себе наместо само да го следи „лидерот“. Ако сакате вашето дете да почне да размислува за себе што е можно поскоро, поттикнувајте разговори за неговите пријатели што е можно почесто (прашајте го, на пример, што има ново со неговите пријатели), за да знаете со кого се дружи.

11. Победете ги вашите стравови со здрав разум

Ако детето се плаши од куче, не го носете на другата страна на улицата кога кучето доаѓа кон вас. Демистифицирајте го стравот. Кажи „Види, кутре! Да го прашаме сопственикот дали можеме да го погалиме и да почувствуваме колку е меко неговото крзно.’ Кога детето оди на земање крв, на пример, бидете сочувствителни, но не премногу емотивни. Кажете „Сè е во ред. Ќе биде готово за неколку минути“, наместо „Знам, боли!“

12. За да го молчите детето, спуштете го гласот наместо да го кревате

На овој начин детето ќе се фокусира на она што вие му го кажувате. Можете исто така да го направите проблемот забавен. „Ако сакате да слушнете што ќе правиме сега, скокнете на едната нога“. Најмладите ќе бидат воодушевени од овие игри.

Железара Џајми Комерц

13. Грижете се прво за себе, а потоа за детето

Ако сакате да бидете најдобриот можен родител, прво мора да се грижите за себе. Родителите кои се лишуваат од одмор, храна и забава заради своите деца, всушност никому не прават добро. Многу родители се чувствуваат виновни затоа што работат многу и сакаат целото слободно време да го посветат на своите деца. Но, таквото однесување често резултира со емоционална и физичка исцрпеност. Одвојувањето време за себе е многу важно, дури и ако тоа се само 15 минути релаксирачка, топла бања.