АКТЕРОТ ЈОРДАН СИМОНОВ Е ЛАУРЕАТОТ НА 31. ФКТ „РИСТО ШИШКОВ“

374119026 804822104984887 6384033625934647726 n

АКТЕРОТ ЈОРДАН СИМОНОВ Е ЛАУРЕАТОТ НА 31. ФКТ „РИСТО ШИШКОВ“

378898874 686922870133305 8247008210083329381 n

Жири-комисијата на 31. Меѓународниот фестивал на камерен театар „Ристо Шишков“ во состав: Дарја Ризова, претседател, Мими Таневска и Иван Додовски, членови, едногласно ја доделија престижната награда за највисоко актерско остварување „Ристо Шишков“ на актерот Јордан Симонов за улогата на Павле во претставата „Лагата“ од Флоријан Зелер, во режија на Бесфорт Идризи, а во продукција на Македонскиот народен театар од Скопје.
Како што истакна жири-комисијата, Јордан Симонов, со внимателно избрани актерски средства, успева да оствари моќна и осмислена улога. Тој покажува особено чувство за партнерска игра и вешто го води ликот, кој во себе крие тајни, од привидна наивност до длабока перфидност. Со својата способност за трансформација, Јордан Симонов доминира на сцената, субверзивно поигрувајќи си со очекувањата на публиката, на работ меѓу комичното и неверојатното, меѓу лагата и вистината.
Уште еден во низата на актери од ансамблот на Македонскиот народен театар ја пишува историјата на овој престижен фестивал.
РМ НУ Македонски народен театар