Александар Велики и Диоген во Штајн ам Рајн – Швајцарија

stein am rhein switzerland alexander the great diogenes detail

Александар Велики стигна и до Швајцарија! Не, не самиот тој, туку на познатата слика на една од најстарите куќи во градот. Познатата средба со Диоген е насликана на фасада во градот по име Штајн ам Рајн.

Штајн ам Рајн е историски град и општина во таканаречениот горен дел на швајцарскиот кантон Шафхаузен. Градот се наоѓа северно од Рајна, каде што Рајна тече од езерото Констанца. Градот Штајн е најпознат по добро сочуваниот центар на стариот град. Штајн ам Рајн ја доби првата Вакерова награда за зачувување на неговото архитектонско наследство во 1972 година. Наградата истакна дека Штајн ам Рајн е речиси единствен во Швајцарија и редок во цела Европа по бројот на значајни згради во компактен простор. Истакна и одличната грижа со која бил зачуван градот.

„Алекс, излези од сонцето! рече Диоген

Секоја зграда во Штајн ам Рајн раскажува приказна. „Куќата на сонцето“ (Gasthaus zur Sonne) го прикажува Диоген во буре како бара од Александар Велики да се тргне од патот бидејќи го блокира сонцето. Таа е една од најстарите куќи за гости во Штајн ам Рајн, каде што можете да ја забележите прекрасната фасада со големиот македонски крал Александар III Македонски и Диоген.

Сликата е наречена „Александар и Диоген“. Ресторанот „Gasthaus zur Sonne“ датира од 15 век. Куќата првпат била спомната во 1448 година.

Официјалната туристичка интернет платформа на градот го опишува сликањето на фасадата и куќата на следниов начин:

Првпат се споменува во 1448 година. Пријатна, конзолна полудрвена градба од 1659 година. Во почетокот зградата била користена само како станбена зграда, подоцна од 1512 година и како куќа за гости и гостилница. Впечатлив е масивен дрвен прозорец без постамент.

Сликата околу 1900 година од К. Шмит со средбата меѓу Александар Македонски и Диоген („Излези од сонцето“) алудира на името на куќата. Удобен готски таван со греди на 1-ви и светла рококо облога на 2-ри кат.

Прекрасниот град Штајн ам Рајн е дом на неколку згради кои се наведени како швајцарско наследство од национално значење. На списокот има три цркви; поранешната манастирска црква Свети Георг, поранешната бенедиктинска манастирска црква Свети Георген и црквата замок (Kirche auf Burg).

Замокот Бург Хоенклинген над градот, постар доцноримски замок и градските ѕидини се исто така вклучени на списокот.

Во стариот град има шест куќи или општински згради кои се на попис.