Аристотел го создал Александар Македонски за да им се одмазди на Грците


Според една легенда, ученикот на Платон, Аристотел, го научил Александар да размислува како Грк, но да се бори како „варварин“, со оглед на фактот што Атињаните му ја ускратиле насоката на Академијата поради неговиот македонски статус.

Кралството Македонија, каде е роден Александар Македонски, во античко време се сметало за територија на варвари и странци. Атина, Спарта, Теба и другите грчки градови-држави одбија да прифатат дека она што сега е дел од историска Грција било населено со сонародници. Роден во Стагира (Полуостровот Халкидики), источно од Македонија, Аристотел претрпе некои од истите сомнежи и, пред лицето на историјата, го образуваше човекот повикан да ја потчини цела Грција и да се лансира во срцето на Азија: Александар Велики.

Минатата недела* беше објавено можното откривање на гробницата на Аристотел во Стагира, токму во градот каде што е роден филозофот (*забелешка: оригиналната статија е објавена март/2019 година) . Полуостровот Халкидике, на помалку од два часа од Солун, му припаѓал на Кралството Македонија пред 24 века.

Местото, многу блиску до Акропол и со поглед кон заливот, имало олтар за жртви и архитектура која ја открива нивната важност. Сосема очекувано, неговата историска вредност се должи на фактот што била лулка на еден од тројцата големи антички грчки филозофи и гениј посветен на неколку области. Аристотел се смета за првиот научен истражувач во современа смисла на зборот.

Покрај неговото дело, Аристотел е запаметен и по неговата поврзаност со македонските кралеви. Неговиот татко, Никомах, бил дворски лекар на македонскиот крал Аминта III, татко на Филип II Македонски и затоа, дедо на Александар Македонски.

Всушност, Аристотел бил инициран како дете во тајните на медицината, но неговата кариера набрзо се свртела кон филозофијата. На 17-годишна возраст, младиот човек бил испратен во Атина да студира на Академијата на Платон.

Не е јасно колку била блиска врската помеѓу Платон (ученик на Сократ) и Аристотел, и зошто најистакнатиот ученик не го наследил раководството на академијата кога наставникот умрел. Легендата сакаше да види во одлуката на Платон да го постави својот внук Спеусип на чело на Академијата понижување кон Аристотел и покажување одредена одбивност меѓу нив.

Аристотел – Воспитувач на синот Филип II Македонски

За волја на вистината, врската меѓу Македонија и Аристотел го направи правно неподобен да ја преземе функцијата, како и презирот на многу Грци кон Филип II, и покрај неговата воена моќ. Приказната на Филип е онаа на кралот кој го трансформирал осиромашеното кралство презрено од Атина и Спарта во голема хегемонска сила над цела Грција.

Откако помина неколку години од своето детство како заложник во Теба, Филип се врати во Македонија со идеја да започне воена реформа во македонската армија која, почнувајќи од традиционалната грчка фаланга, додаде нови тактички елементи за да ја направи армијата пофлексибилна кон може да ги потчини големите грчки градови.

Кога главните грчки градови-држави беа покорени и Атина нудеше поволен сојуз на Македонија, Филип тргна против Спарта, која претпочиташе да му даде мир на Филип II без борба.

Во средината на неговиот освојувачки вртлог, македонскиот крал решил да се ожени (повторно) во 357 п.н.е. – со принцезата Олимпија од Епир (име што ќе го земе само години подоцна), ќерка на кралот на Молосиите, регион северозападно од сегашноста. ден Грција. Таа би била мајка на Александар и Клеопатра Македонска.

Во 343 п.н.е. Филип го покани Аристотел да му биде учител на неговиот 13-годишен син. Скоро како да е одмазда на „чистите“ Грци кои го спречија неговото назначување за директор на Академијата во Атина, Аристотел го обликуваше ликот на човекот повикан да ја заврши работата на татко му и да ја врзе грчката волја под варварски јарем – Македонецот јарем.

Аристотел „со тенки нозе и ситни очи“ ја прифатил поканата на Филип II Македонски и неколку години бил одговорен за образованието на Александар III Македонски.

Според мислењето на средновековниот француски поет:

„ГО НАУЧИ ДА ПИШУВА ГРЧКИ, ХЕБРЕЈСКИ, ВАВИЛОНСКИ И ЛАТИНСКИ. ТОЈ ГО НАУЧИ НА ПРИРОДАТА НА МОРЕТО И ВЕТРОВИТЕ; ТОЈ ГО ОБЈАСНИ ПАТОТ НА ЅВЕЗДИТЕ, РЕВОЛУЦИИТЕ НА СВОДОТ И ВРЕМЕТРАЕЊЕТО НА СВЕТОТ. ТОЈ ГО НАУЧИ НА ПРАВДАТА И РЕТОРИКАТА И ГО ПРЕДУПРЕДИ ОД СЛОБОДАРСКИТЕ ЖЕНИ“.

Александар Македонски и Аристотел

Не е изненадувачки, што всушност малку се знае за неговиот престој во Македонија, а делата на филозофот едвај се повикуваат на Александар. Не се забележува ниту неговото влијание на политичкиот терен. Години подоцна, додека Аристотел продолжил да ја проповеда супериорноста на градот-држава, неговиот наводен ученик ги поставувал темелите за универзална империја. Најголемата позната дотогаш.

Александар, Хегемонот над цела Грција

Во врска со легендата, Аристотел го научил Александар да размислува како Грк, но да се бори како „варварин“, што, барем на почетокот, служело за потчинување на Грција. Пред да тргне да ја освои Персиската империја, Александар тргнал по стапките на својот татко за да ја премине Тесалија, да ја уништи Теба и да ја натера Атина да ја признае нејзината надмоќ, правејќи се себеси Хегемон, титула што го ставала како владетел на цела Грција.

Од своја страна, Аристотел го искористил малото богатство што му го платил Филип да го поучи својот син и продолжил со своето истражување и работа до крајот на својот живот. Освен пари – според Диоген Лаертиј – филозофот барал од монархот „да ја врати својата татковина“ уништена години пред тоа од македонските војски. Во 340 п.н.е. Стагира ја врати својата форма и нејзините поранешни жители почнаа да се враќаат.

Меѓутоа, во 336 п.н.е., Александар го погубил внукот на Аристотел, Калистен од Олинт, кого го обвинил дека е предавник. Бидејќи македонските егзекуции порано се прошируваа и на роднините, Аристотел се засолни една година во своите имоти во Стагира, преселувајќи се во 334 година во Атина, секогаш во друштво на својот верен Теофраст, за да го основа Ликеумот, педагошка институција која со години се натпреваруваше со Академијата на Платон.

По смртта на Александар, во 323 година, во Атина се проширила избувнување на омраза против Македонците, поттикнато од говорникот Демостен. И покрај неговата репутација како филозоф, Македонецот бил изведен пред атинските судови обвинет за безбожност кон боговите. Плашејќи се да заврши како Сократ, Аристотел побегнал на соседниот остров Евбеја и таму умрел од природна смрт една година подоцна.

Како гест за спас на градот, неговите сонародници го погребаа Аристотел во неговата татковина и го почестија како херој, спасител, законодавец и обновувач на нивниот град.

ИЗВОР: ABC Historia „Aristóteles, el filósofo que creó a Alejandro Magno para vengarse de los griegos“ (март 2019 година, шпански)