Археолозите откриваат нов увид во животот на робовите во античка Помпеја


Археолозите открија мала спална соба во римска вила во близина на Помпеја , која речиси сигурно ја користеле робовите, фрлајќи светлина врз нивниот ниски статус во античкиот свет, соопшти Министерството за култура во неделата.

Собата е пронајдена во вилата Цивита Џулијана, на околу 600 метри (2.000 стапки) северно од ѕидините на Помпеја, која била збришана од вулканска ерупција на Везув пред речиси 2.000 години.

Во видеото објавено од Министерството за култура, директорот на археолошкиот парк Помпеја, Габриел Цухтриге објаснува дека собата содржела два кревети, од кои само едниот имал душек, два мали кабинети и серија амфори и керамички контејнери, во кои остатоците пронајдени се два глувци и стаорец.

Спалната соба откриена во близина на Помпеја.

Материјалите како што се мебелот и ткаенината, покриени со разорната експлозија на фрагменти од карпи, гас и пепел од Везув, се распаѓале со текот на годините, оставајќи празнина во остатоците.

Кога е исполнета со гипс, оваа празнина ја открива оригиналната форма и контурите на одамна исчезнатиот материјал, вклучувајќи го и контурите на стуткано ќебе оставено на мрежата за кревет.

Ископувањата во вилата Цивита Џулијана беа извршени во 1907-1908 година, а потоа повторно од 2017 година, кога полицијата сфати дека локацијата ја ограбуваат диви копачи.