Атлантис Блаватски. Тајните доктрини на Хелена Блаватски. Што е „Тајната доктрина“

mitot za atlantida dali konechno najstariot i izguben grad konechno e pronajden

За прв пат познатиот советски научник и атлантолог Николај Феодосевич Жиров (1903-1970) зборуваше за атлантологијата како наука. Во 1964 година, неговата позната книга „Атлантис. Главните проблеми на атлантологијата“, каде што научникот ги формулирал своите принципи и методи. Според него, атлантологијата како наука може да се смета за еден од деловите на биогеографијата на современиот, кватернерен период (Антропоген) на геолошката историја на Земјата.

На крајот на 19 век, веројатно најпознатата книга на американскиот конгресмен и политичар Игнатиус Донели (1831-1901) „Атлантис. Светот пред потопот“ (1882). Тој дошол до заклучок дека основата на многу митови и легенди за настаните од праисторијата содржи зрно вистина. Донели сугерираше дека боговите и божиците на античкиот грчки мит, на пример, се персонификација на историските кралеви на Атлантида и другите цивилизации од минатото. Неколку години подоцна, во 1877 и 1888 година, Хелена Блаватски ги објавува двете главни книги на животот, Откриената Изида и Тајната доктрина, кои ја опишуваат езотерично-окултната историја на развојот на Четвртата трка на Атлантите.

Атлантоманците категорично изјавија на Конгресот во Ванкувер (1933): „Никогаш нема да ја напуштиме идејата за Атлантида само за да ги задоволиме геолозите и ботаничарите. Атлантида освои позиција која е премногу чесна во литературата за да биде потресена од мачни научни аргументи.

Во 1923 година, во Париз започна да се објавува првото списание посветено на Атлантида „Атлантис“, а на 24 јуни 1926 година таму беше основано Друштвото за атлантолошки студии (Société d’Études Atlantéennes), чија главна задача „стана критичка и научна анализа на сите проблеми поврзани со постоењето на Атлантида, собирање литература и обезбедување поддршка за сите научни истражувања во врска со овој исклучително интересен проблем.

Во 1948 година, новото списание, Atlantean Research, се појавува во Лондон. Долго време, списанието го водеше познатиот атлантолог, член на Кралското географско друштво Еџертон Сајкс (1894-1983), кој исто така го основаше Истражувачкиот центар Атлантис во англискиот град Брајтон. Овде Сајкс ја собрал најголемата колекција на класични извори, споменици на античка литература и збирки на легенди поврзани со Атлантида.

Во последните години се појавија голем број списанија, други периодични изданија, специјално посветени на Атлантида. Во Европа, во Америка, во Африка, едно време дури и на Азорите, списанијата за Атлантида и најстарите мистерии на човештвото беа објавени и сè уште се објавуваат. Во многу земји се создаваат друштва, организации и клубови кои активно работат на проблемот на островот Посејдонис. Еден од главните такви центри се наоѓа во државата Вирџинија (САД). Здружението на научници и едукатори (АРЕ) е основано во 1932 година врз основа на Фондацијата Едгар Кејс, каде што се спроведуваат истражувања, експерименти, семинари и предавања поврзани со познатите „читања“ на големиот гледач и други проблеми, особено, со проблемот на Атлантида. По смртта на Сајкс, сите материјали и книги од Англија биле префрлени во библиотеката на Здружението, каде што се и сега.

Според нашите информации, еден од затворените американски институти се занимава со проучување на наследството на Х.

Русија исто така развива тајни проекти за истражување и истражување во Атлантскиот Океан (и не само во него). „Црните археолози“ се активни во овој поглед, чии наоди најверојатно нема да се појават во блиска иднина пред очите на научниците и специјалистите. Руските атлантолози станаа значително поактивни. Од 1999 година, во Москва излегува алманахот „Атлантис: проблеми, пребарувања, хипотези“.

Во летото 1998 година, Институтот за метаисторија, заедно со Институтот за океанологија на Руската академија на науките. Ширшов подготви експедиција за потрага по легендарниот остров. Научниците мораа да ја тестираат хипотезата на Вјачеслав Кудрјавцев, полноправен член на Руското географско друштво на Руската академија на науките, според која Атлантида се наоѓала во областа на келтската полица, јужно од денешна Англија и Ирска и западно од Франција. Но, експедицијата не се одржа поради финансиски тешкотии.

Како прво, Кудрјавцев спореди неколку англиски и руски преводи на дијалозите на Платон, истакнувајќи ги најконтроверзните места во нив. Како резултат на таквите споредби, истражувачот открил дека платонските дијалози не се за остров, туку за одредена „земја“ што била „надвор од столбовите на Херкулес“. Исто така, постои значајна разлика во описот на Платон за главниот град на Атлантида. Во грчки превод, ова е град кој се наоѓа високо надморска височина, на стрмен рид со карпа кон морето. Целиот град е опкружен со рамна рамнина, која од три страни се граничи со синџир од високи планини. Оваа рамнина сега се наоѓа на келтската полица јужно од Британските острови, а работ на континенталната платформа е свртен кон југ-југозапад.

Недалеку од овој раб, околу 48º 16-29´ N. ш. и 8º 46-59′ В. Д., кој се наоѓа подводниот рид Little Sol. Нејзиниот врв се издига од површината на 57 метри, во исто време е опкружен со длабочини од 16 – 170 метри. Овој рид е речиси во средината на долгата страна на рамнината. Оваа област, јужно од Ирска, била суво за време на глацијалните и постглацијалните времиња, пред околу 10.000 години. Кудрјавцев верува дека Атлантида умрела како резултат на силен пораст на нивото на Светскиот океан за време на топењето на мразот, кога заврши последното ледено доба.

Токму Русија му ги даде на светот тие писатели – М. Ломоносов, Д. Мережковски, В. Брјусов, К. Балмонт, В. Хлебников, В. Розанов, Вјач. Иванов, Д.

Русија има своја Атлантида – Беловодие. Беловодје е таен руски концепт што се најде меѓу старите верници, скитници, света земја на Исток, место за исполнување на негуваните човечки желби, каде живеат свети мудреци и праведници, кои ги чувале чисти своето духовно знаење и вистинската вера. Да се ​​најде Беловодје значи да се најде Белата вода на вечниот живот и духовноста, да се најде внатрешна хармонија, извор на здравје, среќа и мудрост во душата.

Русија долго време била една од раните колонии или земји на Атлантида, ако се потсетиме дека контурите на сегашните континенти и континенти биле сосема различни пред неколку десетици илјади години. Словенските легенди ни кажуваат за изгубената некогаш голема земја Велес-Свјатогора-Дажбог.

Затоа, руската Атлантида ја сметаме пред сè како еден вид безвременска појава, родена на словенската земја и својствена за секоја друга нација. Зарем тоа не ни кажува генетската меморија, скриена во најдлабоките слоеви на „колективното несвесно“ на човештвото? Несомнено, постои архетип на Атлантида, како архетипите на другите працивилизации. Но, словенскиот народ и неговите најдобри претставници некако можеа да ја покажат и да ја изразат највнатрешната мистерија на Атлантида на попрониклив, искрен начин, создавајќи своја, различна од западната, единствена и неповторлива слика на рускиот утопизам.

Ломоносов првпат ја спомнува Атлантида во неговите дела „Писмо за земјотресите“ (Санкт Петербург, 1756) и „Слово за раѓањето на металите од тресењето на земјата“ (Санкт Петербург, 1757). Големиот поет ја опишува подводната палата на Нептун во неговата песна „Петар Велики“ (1760-1761).

Идејата за исконска култура првично беше развиена од друг познат руски поет Василиј Капнист во неговата Кратка студија за хипербореаните (1815). Во написот Капнист го поставува прашањето за потеклото на Словените од Хиперборејците и Атлантијците.

„За античките кралства“ се сеќава на музата на друг руски поет, Семјон Бобров. Тој зборува за блажените (Канарски) Острови: „каде што душите на старите го вареле Амвросиј како награда“. Уште повеличествена слика на државите кои пропаѓаат е пресоздадена од Бобров во неговата песна „Судбината на античкиот свет или потопот“ (Санкт Петербург, 1804).

Во првата половина на 19 век, Абрахам Норов направил обид научно да ја бара Атлантида во медитеранската област, врз основа на тешко достапни арапски и грчки извори.

Најистакнатата улога во создавањето на окултната традиција за Атлантида ја одигра нашиот сонародник Х. П. Блаватски, чии монументални дела Откриена Изида (1877) и Тајната доктрина (1888) придонесоа за понатамошно проучување и ширење на езотеричното наследство.

Дела на руските атлантолози: В. Шчербаков, А. Кондратов, А. Городницки, В. Кудрјавцев, А. Асов, В. Демин, А. Војцеховски, Д. Панченко, А. Рибин и други овозможија да се доближат до разрешување на вековната загатка-мит.

Во 2000 година, во Москва се одржа Првиот руски конгрес на атлантолозите, кој главно се занимаваше со организациски прашања. Сепак, тоа беше приоритет во раководството на руската атлантологија во моментот. Водечките атлантолози на Русија беа писателот, претседател на Московскиот клуб на мистерии, академик на Меѓународната академија за информатизација Владимир Шчербаков и лауреат на Државната награда на СССР, редовен член на Руската академија за космонаутика. К.Е. Циолковски Алим Војцеховски. На состанокот, конгресот го истакна заживувањето на интересот во Русија за проблемот со Атлантида. Развојот на науката за атлантологија неизбежно ќе доведе во блиска иднина до практична цел – до откривање на мистериозната Атлантида.

Неверојатни реликвии на антидилувските народи

До денес, најперспективните области за потрага по Атлантида се: Куба и Бахамите, Бермудскиот триаголник, Централна и Јужна Америка, островот Сао Паоло, келтската полица, брегот на Шпанија, устата на Гибралтар, Атласот регионот и Тритонида (Северна Африка), Макаронезија, островите Крит и Санторини.

Езотеричната традиција, како што беше, ги потврдува зборовите на Платон. Теозофите (вклучувајќи го и Х. П. Блаватски) ни кажуваат за четири антички континенти кои периодично исчезнуваат по секоја катаклизма на Земјата. Тоа се Неуништливата света земја (единствената од четирите што е предодредена да остане од почетокот до крајот на Манвантара, во текот на секој круг), Хипербореа, Лемурија и Атлантида. Во античко време, Атлантида била огромен архипелаг, кој се состоел од „акумулација на многу острови и полуострови“. На почетокот на атлантската историја, вели Блаватски, огромниот континент бил поделен на седум полуострови и острови (наречени Двипа). Континентот (Атлантида) ги опфаќал сите северни и јужни атлантски региони, како и делови од северниот и јужниот дел на Тихиот Океан, па дури и имало острови во Индискиот Океан (остатоците од Лемурија). Блавацки уште еднаш нагласува дека е невозможно да се повлече јасна линија која би ја означила географската граница на архипелагот на пропаѓачката Лемурија и Атлантида што се појавува. Таквото расејување во географијата на наоди врзани за историјата на Атлантида е разбирливо. Десетте кралства на синовите на Посејдон можеле да се појават на седум острови, полуострови или дури области (мора да се размислува на континенталните полици, кои подоцна исчезнале), а потоа се претвораат во бројни колонии на сите континенти („Источна Атлантида“ од В. Шчербаков, Крит и други земји од Медитеранот).

Езотеричната традиција зборува за мистериозните богатства на светот, наводно скриени во сигурните, тајни сводови на Земјата. Езотеричарите известуваат дека Атлантијците добиле свети мошти од претходните раси: Хиперборејците и Лемуријците, а потоа биле пренесени на најдобрите претставници на нашата Петта раса. Само Големите Иницијативи знаат каде се крие драгоценото наследство на изумрените раси. Овие складишта се наоѓаат во Јужна Америка, Африка, Европа, Русија и Тибет.

Хорхе Ливрага во својата книга „Теба“ пишува дека пред околу 12.000 години, како резултат на друга катаклизма, последниот фрагмент од Атлантида, Посејдонис, исчезнал, но повеќето библиотеки и некои атлантски предмети веќе биле во Египет.

Некои од овие реликвии, некако поврзани со Атлантида, веќе се пронајдени: тоа се златото на Троја, географските карти на Птоломеј, Пири Реис, Оронтиус Финеус, Меркатор, Таблетата Бембо Изис, Ноевата арка, познатиот кристален череп Мичел Хеџис или „Череп на пропаста“ (откриен во 1927 година во храм на Маите во британски Хондурас, сега Белизе) и други черепи пронајдени во Централна Америка, Европа и Тибет.

Според модерната реконструкција, остатоците од последната глацијација можат да се забележат на картата на Птоломеј во Северна Европа. Ако е така, тогаш сликата прикажана на оваа карта се однесува на период кој е оддалечен 10.000 години од нас. Географските карти на Пири Реис, Оронтиус Финеус имале прототипови поврзани со доцниот глацијален период, ниту Феникијците, ниту Египќаните, ниту старите Грци немале такво знаење. На нив јасно се гледаат реките кои течеле на Антарктикот пред околу 6.000 години! Мапата на Пири Реис покажува голем остров во Атлантскиот Океан источно од Јужна Америка во регионот Сао Паоло. Според руски и италијански истражувачи, Атлантида била на ова место. Холоценските движења на планетарната кора се откриени овде во текот на последните 12.000 години, што се случиле по крајот на леденото доба. Гранити, јаглеродни шкрилци, беа пронајдени на дното на океанот, кои можеа да се формираат само на земјата. Литосферските блокови неодамна потонаа на дното и не се покриени со морски седименти. Описот на Платон за релјефот на главниот град на Атлантида изненадувачки наликува на локалната структура на вулканска калдера. Концентричните издигнувања во облик на лак и подводните долини во круг се со дијаметар од стотици километри.

Таблетата на Изида била пронајдена во 1530 година и била продадена на кардиналот Бембо. Имаше многу толкувања на Таблетот. Поделен на три панели, може да претставува план на салите каде што се изведувале мистериите на Изида. Платон, поминувајќи го иницијацискиот ритуал во подземната сала на Големата пирамида, застана пред олтарот, на кој лежеше Таблата на Изида.

Буквално сите експерти тврдат дека черепите потекнуваат од Атлантида. „Черепот на пропаста“ е складиште во кое некои информации се неразбирливо запишани. Факт е дека овој череп понекогаш свети, а во него се појавуваат слики од непознати пејзажи и мистериозни градби, слични на храмовите на Атлантијците.

Сензационалните откритија сè уште ја возбудуваат фантазијата на луѓето. Едно од овие наоди треба да се препознае како ризница на непознати кралеви од Дорак на малоазискиот брег на Мраморното Море во 1950-тите. Според експертите, староста на моштите на непознати богови, видени и делумно опишани од професорот Џејмс Меларт, била 45 века! Златото на Дорак се одлеа во приватни колекции и очигледно е засекогаш изгубено за науката. Во 1980-тите, беше отворена изложба во Метрополитен музејот Њујорк, на која беа изложени богатствата на Крез, извадени од Турција пред 18 години. Во 1999 година, во Турција, каде некогаш се наоѓало кралството Фригија, била откриена златната гробница на кралот Мида. Изработен е од златни блокови, неговата големина е 9,5 на 4,5 метри. На ѕидовите на гробницата е врежан кралскиот знак на Мида, како и текстови за животот на фригискиот крал. Во центарот на погребната соба стоеше голем златен саркофаг, внатре во кој имаше ковчег. Австрискиот експерт за древни цивилизации, д-р Волфганг Рајнштајн, рече дека телото на кралот Мида до денес има неверојатна способност да ги претвори сите предмети во злато доколку се допре.

Фидел Кастро – Крал на Атлантида?

Во книгата „Портите на Атлантида“ (2000), британскиот научник Ендрју Колинс детално ги испитува опциите за преведување на дијалозите на Платон. Според Колинс, Платон се обидувал да ни каже дека владетелите на Атлантида, а всушност и на „другите“ острови, се држеле под нивна власт океанските територии еднакви по површина со Либија и Азија!Затоа, кралството на Атлантијците не било единствен островски масив, туку огромен еден купострови.

Традиционално, југозападниот дел на Европа и северозападниот врв на Африка се сметаат за локација на легендарната Атлантида. Атлас, на пример, бил крал на античка Мавританија, кој се наоѓал во денешно Мароко, Алжир, Тунис и Либија. Токму тука Ј. Мајол пронашол камени ѕидови на длабочина од 40 метри во водите на Мароко, кои се протегале на 16 километри. Во Платон, братот близнак на Атлас, Еумел (Гадир), го добил како наследство „врвот на островот директно пред столбовите на Херакле, токму областа што денес се нарекува Гадир“. Атлантолозите обично го идентификуваат со Тартес-Атлантида. Во подоцнежната римска ера, пиринејското пристаниште Гадес го добило името Кадиз.

Францускиот научник Жак Колина-Жирар изјави дека Атлантида се наоѓа во Гибралтарскиот Проток. Пред 19.000 години нивото на Светскиот океан било пониско за 130 m, а Гибралтар во тоа време бил многу потесен и подолг. Всушност, таков теснец бил „внатрешното море“ за кое зборувал Платон. Во западниот дел на античкото „теснец-море“, Жак Колина-Жирар нашол остров кој се протегал од запад кон исток, каде што, според него, живееле Атлантијците. На исток од овој остров, на дното на теснецот, има низа височини, кои тогаш претставувале архипелаг составен од четири или седум острови.

Руските и американските геолози долго време ги проучувале морските планини Ампер, Џозефина и Атлантис, кои се дел од архипелагот Потковица. На падините на овие планини се пронајдени остатоци од некои градби, ѕидови, тераси, изградени од огромни правоаголни камени блокови. Примероците од базалт покажале дека таква карпа можела само да се формира на земјатаПред 12000-15000 години. Така, речиси 12.000 овој архипелаг беше над водата и се протегаше од Азорите до Гибралтар. Тука Жиров ја сместил „својата“ Атлантида, бидејќи не е запознаен со најновите истражувања.

Ендрју Колинс изјави дека најпознатата Атлантида била на Куба! Тој го поистоветува кралството на Атлантијците со легендарната Антилија – островот на седумте градови. Информациите за Антилија им биле познати на Феничаните, Картагинците и Маврите долго пред овој остров да почне да се појавува на средновековните навигациски карти.

Според Колинс, Куба, Хиспаниола (Хаити) и Порторико се трите најголеми острови на Атлантида (според древните докази на Марсел-Проклус), останатите седум се остатоци од тој копнеен архипелаг што се протегаше од Куба до Бахамите.

Токму во Куба, според Колинс, постоела високо развиена цивилизација, која изградила мистериозни камени скулптури и земјени споменици. Во источниот дел на провинцијата Сантијаго, на пример, археолозите пронашле „кругови, квадрати, гробни могили и жива ограда“. Сите овие наоди во општа смисла наликуваат на остатоци од земјени работи во долината Мисисипи (САД). Некои од земјените работи пронајдени во оваа долина, а кои до нас дошле во различен степен на зачуваност, се сосема уникатни споменици кои датираат од околу 4000-3000 година п.н.е. д. Неодамнешните студии покажаа дека луѓето во Куба живееле околу 6000 п.н.е. д. (Левис култура), која потоа била апсорбирана од пошироката култура на Гвајабо Бланко (5000 п.н.е.).

На местото на античките луѓе (2000 п.н.е.) во близина на пештерата Куева Фунче во градот Гуанахачибибес, во западната провинција Пинар дел Рио, археолозите во 1966 година откриле два вертикални камени столба кои некогаш биле дел од огромна земјена структура. Овие монолити потсетуваат на местата од неолитот и бронзеното време во Европа.

На ѕидовите на пештерите се зачувани карпести слики, уникатни петроглифи (апстрактни форми) и пиктографи (слики на животни и луѓе). Но, од особен интерес се апстрактните геометриски композиции: концентрични прстени, спирали, триаголници, квадрати и ромбови. Цртежите се датирани помеѓу 5000 п.н.е. д. и 250 н.е д. Според други проценки, нивната возраст е најмалку 30.000 години!

Платоновиот опис на главниот град на Атлантијците, според Колинс, е сосема сличен на релјефот на западниот дел на Куба. Западно од Хавана, плодна долина се протега сè до Пинар дел Рио на речиси 540 километри. Оваа рамнина пред околу 10.000-8.000 години се протегала на југ до бреговите на островот Молодист и нејзината ширина била речиси 160 километри.

Ехото на античката традиција се рефлектира во легендите на народите од Централна Америка, посветени на нивниот митски дом на предците Азтлан, каде што се наоѓале Седумте пештери. Според легендата, главниот град на Атлантијците се состоел од седум дела, кои се спојуваат во одредена централна пештера, која се наоѓала во утробата на „планината“, опкружена со вода.

Една од овие седум пештери беше случајно откриена во 1910 година. Колинс ја посетил во 1998 година. Ова е пештера наречена Куева N 1, една од „Седумте пештери“ во Пунта дел Есте, на островот на младоста, на околу 100 километри од брегот на Куба. Овој остров, според Колинс, ја окупирал позицијата на цитаделата на главниот град на Атлантида, а пештерите на Пунта дел Есте служеле како грото во кое Леуцип го родила Клито, родоначалникот на Атлантијците.

На ѕидовите на пештерата бил испишан крст, формиран од прстени кои постепено се разминуваат. Но, највпечатлива беше целната шема, составена од околу 50-55 концентрични прстени наизменично црвено и црно. На врвот на овој цртеж, нанесени се уште девет групи прстени, како и двојна стрелка, која излегува, како што беше, од центарот и стигнува до надворешниот прстен. Според Колинс, овде се прикажани орбитите на планетите и централното Сонце. Составот на целта наликуваше на капки дожд што паѓаат во вода. Вакви „соларни стрели“ се наоѓаат во многу пештери во САД. Низ прозорците направени во пештерите, сончев зрак на денот на летната краткоденица паѓа токму на цртежот. Друг дизајн се состоеше од концентрични прстени поврзани со чудна форма S-опашка, која исто така беше опкружена со прстени. Оваа слика личеше на комета, а капките дожд изгледаа како фрагменти од небесно тело што паѓаат. Вакви „чаши и прстени“ од ерата на мезолит се наоѓаат, на пример, во Шкотска. Во митологијата на Маите, змијата ѕвечарка имала небесен пандан што произлегува од седумте ѕвезди од соѕвездието Плејади.

По катастрофата и крајот на леденото доба, порастот на нивото на Светскиот океан предизвика поплавување на островските масиви на Бахамите и Кубанските архипелази. Формирањето на долни седименти долж обемот на Бахамите започна во 10000-8000 години. п.н.е д. (крајот на IX милениум п.н.е.). Околу 3000 п.н.е д. Нивото на морето се спушти на приближно сегашното ниво.

Во северните крајбрежни води на Куба, остатоците од киклопски структури беа видени овде уште во 1950-тите, но поради недостаток на технички средства, истражувачката работа не беше спроведена. Веќе имаше извештаи во печатот за комплекс на подводни структури со површина од четири хектари северно од Куба. Колинс внимателно пишува дека, според непотврдени извештаи, веќе е спроведено истражување во овој „комплекс на згради“ со помош на советска подморница. Можеби овие згради се наоѓале на огромниот брег на Кеј Сал, 70 километри северно од Куба. Кога нивото на океанот значително се зголемило, брегот Каи Сал потонал под водата по крајот на леденото доба околу 8000-6000 п.н.е. п.н.е д. Потоа, заменик-директорот на Музејот за наука и археологија на Флорида, Херб Савински, открил уште две структури на овој брег, кои потсетуваат на познатиот „Пат Бимини“, како и два огромни обработени и полирани камени блокови.

И колку и да изгледа неверојатна оваа приказна, останува фактот: беше проследено со објавување на книгата на советскиот научник и атлантолог Н.Ф. Жиров „Атлантис“ (1957). Потемелно дело наречено „Атлантис. Главните проблеми на атлантологијата“ се појавија во 1964 година. Токму во тоа време, вели Колинс, Советскиот Сојуз, потпирајќи се на овие наоди, активно барал докази за постоењето на Атлантида во различни делови на Атлантикот.

Рускиот алманах „Атлантис: проблеми, пребарувања, хипотези“ има уникатни документи од личната архива на Н.Ф. Жиров (1903-1970). Меѓу нив е и необјавена биографија на руски научник. Судејќи според овие документи, навистина беше извршена таква високо класифицирана истражувачка работа.

Лестер Хемингвеј беше меѓу оние луѓе на Запад кои сугерираа дека Советскиот Сојуз веќе извршил истражување на подводен објект во кубанските води. За време За време на летот за Куба, Лестер Хемингвеј, брат на познатиот писател Ернест Хемингвеј, забележал на дното на огромната тегла Каи Сал „камени урнатини, кои зафаќаат површина од неколку хектари и имаат чудна бела боја, како да тие беа направени од мермер“.

 

Познатиот американски ловец на богатство Мел Фишер ја знаел и локацијата на главниот град на Атлантида – каде, не прецизирал, но јасно им ставил до знаење на своите пријатели дека ќе може да тргне во потрага по него само кога властите на одредена земја воспостави повеќе пријателски односи со САД. Во 1998 година, Колинс можеше да разговара со Фишер. Последниот потврди дека посакуваниот објект најпрвин бил откриен благодарение на снимките направени од вселенски сателит, а потоа неговото постоење го потврдиле и сонарни инструменти. За жал, во декември 1998 година, Мел Фишер почина, носејќи ја во гроб својата тајна за Атлантида.

 

Неодамна поранешниот американски претседател Џими Картер беше во пријателска посета на Куба и се сретна со Фидел Кастро. Пред оваа посета ниту еден американски дипломат не стапнал на кубанска територија. Ова се случи токму во времето кога беше извршена долгата и макотрпна работа на кубанските и канадските истражувачи на тајната програма „Атлантис“. Неверојатната работа е што Картер доби пристап до буквално секој објект во Куба, вклучувајќи ги и воените бази.

 

Во мај 2001 година, експедиција на канадската компанија Advanced Digital Communications (ADC) работеше во заливот Guanajacibibes, во западниот дел на Куба. Канадската компанија е една од четирите компании кои сега официјално бараат шпански галони во кубанските води. Но, главната цел на таквите пребарувања е строго класифицирана. Според гласините што протекоа во западниот печат, истражувачите ги бараат остатоците од Атлантида и нејзиниот главен град. Експедицијата ја предводи океанологот Полина Зелицкаја. Таа работи со Кубанската академија на науките на мапирање на релативно неистражена област на океанското дно. Се претпоставува дека овие работи не само што ќе помогнат во географското и археолошкото проучување на регионот, туку ќе овозможат и развој на мерки за подигање на товар од потонатите шпански галони, кој се проценува на 3 трилиони американски долари.

 

При скенирање хоризонтално, потопните подводни морето снимија огромна камена структура на дното на кубанскиот залив Гуанаакабибес, слична на подводен град со јасно лоцирани, како специјално наредени улици и плоштади. Љубопитно е што Полина Зелицкаја е родена во Полска, но студирала инженерство на еден од институтите на Советскиот Сојуз. За време на Студената војна, таа беше назначена да работи на тајна подморница која тогаш беше во кубанските води. После тоа, Зелицкаја се омажи и се пресели во Канада. Ова уште еднаш докажува дека откритијата на кубанско-канадската компанија на чело со Полина Зелицкаја во западните води на Куба се засноваат на резултатите што пред неколку децении ги направија Русите и Кубанците. Не е тајна дека до сега областа на Седумте пештери на островот на младоста е контролирана од војската, а на туристите им е забранет пристапот овде.

 

За подводно снимање, Канаѓаните ја донесоа подморницата со далечински управувач Илуминант, која се наоѓаше на океанографскиот брод Улис. Тие за прв пат користеа софистицирана опрема за скенирање (звук) и дојдоа до сензационални заклучоци.

 

Полина Зелицкаја рече дека на длабочина од 670 метри, истражувачите откриле град распространет на површина од 40 квадратни километри. Тоа беше „огромно плато со јасни контури, кои потсетуваат на огромни архитектонски градби, делумно покриени со песок. Одозгора изгледаат како пирамиди, патишта и згради“. На видео мониторот се појавија структури во форма на пирамиди, правоаголници, огромни топки, очигледно направени од обработени гранитни блокови. Длабокоморскиот „Илуминант“, поставен на тркала, дури возеше неколку километри по асфалтираниот подводен пат. Но, подморницата не беше прва. На автопатот се втиснати траги од непознато возило кое поминало овде непосредно пред неговото спуштање.

 

Градот е постар од египетските пирамиди околу 1500 години. Во тоа време, морското дно беше суво, а мексиканскиот полуостров Јукатан беше поврзан со Куба. Областа на студијата сега е преполна со подводни вулкани. Во близина на Јукатан, истражувачите пронајдоа и огромни пештери со врежани статуи во нив. Низ водата се видливи и прави патишта, почнуваат во џунглата и одат длабоко во водата. Според пресметките, самата Куба три пати отишла под вода.

 

Камените блокови се јасно направени од човечка рака. Но, најсензационалното е што на рабовите на овие камења се пронајдени мистериозни натписи. Големината на најголемите блокови достигнува 2 x 2 x 5 m. Структурите наликуваат на античките градби на Велигденскиот остров и Стоунхенџ. Огромните и мазни камења никако не се вклопуваат во околината, тие се многу рамномерно исечени и, во форма на пирамидални основи, идеално се наоѓаат еден над друг.

 

На некои блокови има слики од „централноамериканскиот крст“, кој се состои од два овали надредени еден на друг под прав агол. Ова е многу древен симбол. Крстот и знаците се наоѓаат и на ѕидовите на пештерите на Куба и на блиските острови. Некои слики се слични на симболите на Централна Америка и на знаците на архаичното грчко писмо. Но, нема друга сличност со пишаните знаци на домородните жители на Америка. Напротив, научниците сугерираа дека пронајдените мистериозни знаци се слични на критско-микенската линеарна буква Б (III-II милениум п.н.е.), која сè уште не е дешифрирана. Најверојатно, таквите знаци биле оставени во различни региони на Земјата од таканаречените „народи на морето“, кои побрзаа од брегот на Егејското Море.

 

Френк Џозеф, главен и одговорен уредник на списанието Античка Америка, верува дека „странствените“ поседи на Атлантијците се наоѓале на територијата на Шпанија, Ирска, Јукатан. Според неговото мислење, Атлантида конечно загинала како резултат на катастрофа што се случила пред 3200 години, што предизвикало крај на бронзеното доба на целата планета.

 

На симпозиум на астрономи во 1997 година, научниците заклучиле дека околу 1200 година п.н.е. д. Халеевата комета се судри со Земјата. Метеорскиот дожд уништи поголем дел од Земјаните, оставајќи зад себе огромни разурнувања. Неколку астероиди од овој град се судриле во источниот дел на Атлантикот кај она што се мислело дека е Атлантида.

 

Некои научници изразија многу критики за кубанските наоди. Самата Полина Зелицкаја неодамна изјави: „Ова е навистина неверојатна глетка, зградата изгледа како огромен центар на градот. Сепак, прерано е да се извлечат какви било заклучоци додека сè уште немаме докази“. Ендрју Колинс е пооптимист. Откритието само го потврдува неговото долгогодишно истражување за врските на Куба со Атлантида. Во септември 2002 година, експедицијата повторно ќе започне со истражување на кубанските води.

 

Во моментов, американски и британски бродови се на борбена задача во близина на овие места. Некои оптимисти атлантолози велат дека подводните жители на Атлантида можеби живеат во длабочините на Кубанскиот Залив. Ќе чекаме нови резултати.

 

Ривал Бахамите

Во последниве години, најсензационалните откритија се направени на Бахамите. Бахамите се состојат од 700 големи и речиси 2.000 мали островчиња и карпести карпи. Најпознати острови се: Њу Провиденс, Голема Абако, Голема Бахама, Мачка, Лонг Ајленд, Елеутера, Голема Ексума, Сан Салвадор, Аклинс, Крив Остров, Голема Инагуа и најголем од нив е Андрос.

 

Во летото 1968 година, капетанот Роберт Бруш и копилотот Триг Адамс, летајќи малку северно од островот Андрос, видоа контури на редовен правоаголник. По летот, тие го пријавиле ова откритие на Д. Менсон Валентин, специјалист за подводна археологија и антиквитети на предколумбиската Америка и францускиот океанограф Дмитриј Ребикоф. Валентин и Ребикоф откриле дека правоаголникот со димензии околу 30 на 24 метри е прецизно ориентиран по оската исток-запад. Таму се пронајдени и обработени варовнички блокови со дебелина од околу 1 m.

 

Истражувачите веднаш се сетиле на предвидувањето на Едгар Кејс во 1933 и 1940 година дека во 1968 или 1969 година ќе биде можно да се пронајдат остатоците од подводниот храм на Атлантијците во близина на Бимини. Така, Валентин и Ребикоф го препознаа откритието во близина на островот Андрос како важен доказ за враќањето на Атлантида во 1968 година. Валентин, во соопштението за печатот издадено во Мајами на 23 август 1968 година, објави дека „пронајден е антички храм, чии ѕидови се малку навалени. Ѕидовите се ѕидарски и, без сомнение, се дело на човечка рака.

 

Малку подоцна, истиот Роберт Браш, југозападно од брегот на островот Андрос, забележа огромен темен прстен со дијаметар од 300 m и широк околу 1 m. Внатре имаше уште два концентрични прстени со иста дебелина. Нуркачите потврдија дека прстените се направени од слој од камен „три реда“.

 

На 2 септември 1968 година, на оддалеченост од 800 метри од Парадајс Поинт на Северен Бимини, Валентин и неговите колеги успеале да откријат уште еден мистериозен подводен објект – таканаречениот „Пат Бимини“. Должината на патот е околу 638 метри, изграден е од двоен ред камени блокови. Некои блокови се широки до четири метри и имаат мазна површина. Понатаму, патот е поплочен со правоаголни блокови широки околу 2 m. Автопатот потоа врти речиси под прав агол кон брегот и наликува на буквата Ј. Самиот пат се наоѓа под агол од 14º во однос на брегот, а структурата е ориентирана кон југозапад. Дебелината на блоковите варира од 60 до 90 см. По правило, меѓу блоковите има празнини широки 10-15 см, но некои од нив се оддалечени 67-78 см еден од друг.

 

Чарлс Берлиц во својата книга „Мистеријата на Атлантида“ пишува дека во однос на хемискиот состав овие камења не се обични крајбрежни и, според Валентин, тие биле специјално обработени или биле композитни како бетон. Во 1969 година, научниците Д. Гифорд и Д. Е. Хол спроведоа студија за патот. Тие заклучија дека објектот е „плеистоценски рез на крајбрежни карпи“, карактеристична карактеристика на брегот на Бахамите.

 

Во областа на банката Мозел (5 км северно од Бимини), Валентин и неговиот пријател Џим Ричардсон снимија од воздух голем број подводни предмети од очигледно вештачко потекло. Тие беа „комплексен систем на квадрати, правоаголници и полукругови“. Во близина е пронајдена структура составена од многу ќелии, долги речиси 100 метри. Во форма личеше на човечко стапало со прсти. Структурата била составена од шестоаголници, а најмалиот достигнувал 3,5 метри.

 

Неколку правоаголни, триаголни и други структури, исто така, се пронајдени долж северниот раб на банката Гранд Бахама, во близина на Северен Бимини. На 100 километри југоисточно од Бимини, два паралелни патишта се протегаат на речиси 11 километри до островчето Расел Лајт Хаус. Овие линии беа дел од огромна композиција во форма на ѕвезда скриена под густи алги. Во близина на островот Кеј Гвинчос, истражувачите видоа терасовидни падини од висината на летот, „улиците“ на кои се одвиваа речиси паралелно. Валентин го дефинирал ова место како еден вид „церемонијален центар“. Поблиску до Куба, забележале „многу темни правоаголници и прави линии кои се протегаат во далечината“. Последователно, Валентин ќе го нарече ова откритие „архитектонски план на исклучително сложен урбан комплекс“. Во текот на своето истражување, Менсон Валентин (починал 1994 година) успеал во своето досие да вклучи околу 60 предмети лоцирани во плитките води на Големата Бахамска банка, кои можеби се од археолошки интерес.

 

Во раните 1970-ти, нуркачите му пријавиле на Алан Ландсбург дека пронашле околу 14 вештачки предмети во водите на островот Андрос. Ландсбург ја опиша својата потрага во забавната книга Во потрага по антички мистерии (1974). Овие градби имале ѕидови „изградени од големи варовнички блокови во форма на квадрат, цврсто споени еден до друг“. Дебелината на ѕидовите била 1,3 m Најголемата градба била долга 81 m, широка 27 m и била поделена на 3 посебни сали или делови. На истото место, нуркачите налетале на „печени глинени садови и керамички фигурини“. Анализата покажа дека фигурините се создадени околу 5000-3000 години. п.н.е д.

 

Во 1970-тите, група нуркачи, заедно со д-р Дејвид Зинк, спроведоа годишно истражување како дел од проектот Посеидија. Последователните експедиции „Посеидија-75“ и „Посеидија-77“, предводени од Е. Зинк, открија дека „храмот“ што го пронашол Валентин е куп урнатини. Беше истражен и патот Бимини. Врз основа на фактот дека повеќето од камењата имале димензии од околу 2,3 и 3,45 m, истражувачите добиле конвенционална градежна единица – 1,15 метри. Оваа античка единица била точно еднаква на два феникиски лакти, или 1,14 метри. Радиојаглеродната анализа на карпите покажала 15.000 години! Затоа, членовите на експедицијата сметаа дека патот има повеќе архитектонско отколку геолошко потекло.

 

Во 1975 година, Дејвид Зинк, во близина на јужниот крак на патот Бимини, открил издлабено и полирано парче ѕидарство. Каменот бил квадрат со страна од 32 cm, неговата дебелина била околу 8 cm.Блокот бил направен од мешана карпа, која вклучува кремен и варовник; оваа раса не се наоѓа на Бахамите. Од двете страни на блокот се гледаат јазици кои се движат по целата должина, а на третата има долг надолжен жлеб, во кој требало да влезе јазикот на друг блок. Во областа се пронајдени неколку мермерни и гранитни блокови, иако оваа карпа ја нема на островите. Тука спаѓаат шестоаголни плочи со дијаметар од околу 1 m и дебелина од само неколку см, како и срушени камени монолити. Меѓу таквите наоди се издвојува блок од мермер со тежина од 90 до 135 килограми. Изгледа како стилизирана слика на некое животно од семејството на мачки.

 

Познатиот нуркач Роб Палмер, во Сините длабочини на Бахамите (1985), изјавил: „Човекот се преселил на Бахамите долго пред нивото на океаните значително да се зголеми пред околу 5.000 години“. Во близина на островот Гранд Бахама, тој отвори „јавна гробница“ во таканаречената Сала на небесната светлина – огромен подводен пештерски комплекс. Се состои од многу пештери и поврзувачки канали со должина од околу 10 километри. Ридот е голема тумба во форма на конус од големи камења и се наоѓа во огромна пештера, која, според Палмер, некогаш била подводно езеро. Над оваа тумба има кружен прозорец. Сончев зрак, кој продира под сводовите на пештерата, паѓа на посебни петроглифи токму во деновите на рамноденицата. Постои несомнена поврзаност на оваа пештера со пештерата N 1 во Пунта дел Есте. Оваа древна градба е несомнено создавање на непозната цивилизација.

 

Во 1995 година, во близина на јужниот огранок на патот Бимини, нуркачот Били Кифи пронашол издлабен и полиран блок со димензии 56 на 47 см и дебелина од околу 11 см. Тежината на артефактот е 25 кг. Црниот камен бил „ситнозрнест црн гранит“ од ист тип како гранитот пронајден во Вермонт, Њу Хемпшир и Вашингтон, како и во Италија. На едната страна од блокот имаше „комплексни елементи за поврзување“ во форма на длабок триаголен јазик или жлеб. Е. Колинс, кој го видел овој камен, сепак изјавил дека тој не е гранит, туку хорнбленд (шкрилец) и тешко дека би можел да се користи на брод како баласт.

 

Во моментов, експедицијата на американскиот археолог Даглас Ричардс ја истражува подводната полица на Бимини.

 

Даглас Ричардс и Џоан Хенли водеа експедиција на островите Бимин (Северен Бимини и Јужен Бимини) во летото 1996 година, иницирана од Здружението на научници и едукатори (АРЕ). Д-р Ричардс е член на факултет на Источниот универзитет и е раководител на истражување на Институтот Меридијан. Д-р Хенли е претседател на проектот ГАФА и долги години ги истражува островите Бимин.

 

Тие објавија „многу аномални карактеристики (под вода) кои би можеле да бидат доказ за древна цивилизација“. Д. Ричардс и Џ. Хенли проучувале голема карпа, чија основа на картата за ехолокација оди длабока 300 метри, а нејзиниот врв – 40 метри. На едно место забележале правоаголен фрагмент долг 15 м и широк 8 м. Внатре имаше помали правоаголни сегменти. Веднаш бил откриен уште еден предмет кој штрчи од оваа карпа. Научниците зборуваат за нив како археолошки урнатини. Главната работа е да не се мешаат артефактите со остатоците од потонати бродови. Системот за сателитски следење сосема точно ги снимал правоаголните израстоци.

 

Пред 10.000 години, на местото на Големата Бахамска банка постоело земјиште и луѓето можеле да живеат на оваа карпа. Повеќето геолози веруваат дека карпата е целосно направена од варовник или органски материјал. Но, овој вид карпи никогаш не е виден на мостот Бахама.

 

Пред неколку години, еден од членовите на тимот, Џон Холден, виде нешто што личеше на столб или правоаголен предмет од гранит или бетон? Неговата големина е 15 на 5 метри, исто така излегува од работ на карпата. За жал, сè уште не е откриен, бидејќи може да биде многу тешко да се поправи еден или друг предмет при првото нуркање.

 

Недалеку од брегот, мистериозни могили се издигнуваат над земјата, што ги привлече истражувачите. Работата беше изведена со помош на Џипси Грејвс, археолог и кустос во музејот Грејвс во Ероард Кантри, Флорида. Станува збор за таканаречените „ајкули“ и „правоаголни“ лопатки. Извршена е сеизмичка студија на правоаголна тумба. Иако околу нив има солени мангрови мочуришта, овие могили се на 3,5-4 метри над земјата. Научниците зборуваат за вештачкото потекло на земјените насипи. Тие потсетуваат на фигурираните могили на Северна Америка, како што е големата Змија Могила во Охајо. Чуден е фактот што на овие могили растат растенија кои ги нема никаде на друго место во Бимини. Баровите Бимин се астрономски прецизно ориентирани. Опашката на ридот „ајкула“ има правоаголна форма, а нејзините агли се насочени точно кон север, југ, исток и запад.

 

Орден на витези на Атлантида

Повеќе од една експедиција беше координирана од Стив Хит, морски биолог, нуркач, претставник на Здружението на научници и

Здружението на научници и едукатори (Вирџинија, САД). Оваа организација (АРЕ) е основана во 1932 година врз основа на Фондацијата Едгар Кејс, која спроведува истражувања, експерименти, семинари и предавања поврзани со познатите „читања“ на големиот гледач и други проблеми, особено со проблемот на Атлантида.

Од 1989 година, неколку организации, вклучително и групата Quest for Atlantis (Џоан Хенли, Ванда Осман), проектот ГАФА (Џоан Хенли), проектот Алта (Бил Донато, Дони Филдс) почнаа да користат нови техники во подводното истражување. Како дел од проектот Алта, беа извршени 4 експедиции на Бахамите: во октомври 1997 година, во јуни 1998 година, во мај 1999 година и во 2001 година. Во рамките на проектот ГАФА, на оваа област беа испратени 3 експедиции во 1998, 1999 и 2001 година.

Во 1998 година, Бил Донато одлучи да најде три концентрични кругови јужно од Андрос. Пред една година успеа да ги фотографира. Како што изјави Бил Донато за нашиот алманах, овие урнатини личат на заоблената престолнина на Атлантида, наведена од Платон. По големина, трите кругови точно одговараат на описот на главниот град во дијалогот Критиас.

Наскоро тие можеа да откријат остатоци од подводна камена структура наречена Пентагон (Пентагон). Истиот Пентагон беше снимен во Јужен Бимини. Веројатно, има неколку такви структури. Прашањето е дали тие се остатоци од антички структури, како олмечките хексагонални структури.

На банката Мозел, истражувачите наидоа на масивна структура составена од 19 огромни блокови. Донато утврдил дека ги направил човек. На првиот камен бил пронајден расек, кој почнувал од дното, продолжувал до самиот врв и завршувал на страната на каменот. На друг камен, сечењето се наоѓаше во аголот. Првиот камен е откриен во октомври 1997 година. Вториот камен е пронајден неодамна. Научникот докажува дека другите камења можеби имаат знаци оставени од човекот. Ако патот Бимини е стар околу 15.000 години, тогаш овие карпи би можеле да бидат многу постари. Пронајдени се и траги од антички водопад.

Истражувачите на проектот Алта во јуни 1998 година во близина на островчето Ангвила Ки (Банката Каи Сал) дошле до сензационално откритие. Откриле необична структура во форма на лак („лак на Ангвила“). Изгледа како архитектонски влез во вештачка пештера. Редот од камења лоцирани по една линија е, како да е, продолжение на лакот. Една од сликите покажува канал помеѓу огромни камења. Овие прави линии на камења многу потсетуваат на патот Бимини.

Од што се направени пирамидите?

Египетските пирамиди сè уште ги изненадуваат истражувачите. Едно време, Ал-Мамун (786-833), при отворање на една од пирамидите, открил статуа од зелен камен и смарагд чаша. Според нас, тоа беше симболична слика на Атлантида, а садот е познатиот Антилувски Грал. Историските извори тврдат дека Гралот, некогаш претставен на Буда, доаѓа од Египет (околу 12000 п.н.е.), каде што се чувал како симбол на езотеричната духовна култура на антиката. Наполеон видел, на пример, во Големата пирамида нешто што го шокирало и го погодило до сржта на неговата душа. Големиот император никогаш не кажал никому за средбата со Непознатите.

Неодамна, многу популарна хипотеза е дека блоковите на египетските пирамиди биле направени од специјален бетон, кој потоа се претворил во многу тврда карпа. Како што знаете, цементот бил измислен дури во XIX век! Од овој бетон не се направени само пирамиди, туку и храмови, споменици, огромни статуи. Истражувачите во пирамидата пронашле остатоци од кофражот во кој древните Египќани го истурале своето „тајно“ решение. Можеби тоа е причината зошто научниците на полицата Бимински не можеа точно да ја утврдат природата и староста на вештачкиот пат?

Во 1980-тите, швајцарскиот професор по хемија Џозеф Давидовиц прв предложил дека блоковите на Кеопсовата пирамида се направени од бетон. Една од стелите од третата династија наводно содржела дури и рецепт за правење таков бетон. Еден швајцарски научник идентификувал 13 компоненти на антички египетски рецепт, го патентирал и започнал со комерцијално производство. Најверојатно, за „древниот цемент“ египетските занаетчии земале кршен варовник со додавање на 5% варовнички прав и 5% речна тиња.

Во светот се акумулирани огромен број артефакти кои го докажуваат постоењето на працивилизации во античко време и едноставно е неприфатливо да не се забележи тоа. Наодите од последните години докажуваат дека е итно да се ревидира хронолошката рамка за развојот на познатите цивилизации. Неодамнешното откритие на

овие први Атлантијци сè уште имаа нешто заедничко со природната моќ. Овие луѓе сè уште биле до одреден степен повеќе поврзани со природните суштества околу нив отколку со нивните потомци. Нивните ментални сили беа уште поприродни сили од духовните сили на современите луѓе. Затоа, звучниот збор генериран од нив поседуваше природна моќ. Тие не само што им даваа имиња на нештата, туку нивните зборови содржеа моќ над нештата, како и над нивните ближни – луѓето. Зборот кај Рмоагалите имал не само значење, туку и моќ. Кога се зборува за магичната моќ на зборовите, тие значат со ова нешто многу пореално за овие луѓе отколку за нашето модерно време. Кога рмоагалот изговорил збор, ја развивал истата сила како и самиот предмет, означен со овој збор. Ова објаснува дека во таа ера зборовите имале исцелителна моќ, дека можеле да го поттикнат растот на растенијата, да го скротат гневот на животните и да произведуваат секакви други слични дејства. Сите овие факултети сè повеќе се намалуваа во подоцнежните атлантски под-трки. Можеме да кажеме дека полнотата на природната моќ постепено се губи. Рмоагалите го чувствуваа целосно како дар од моќна природа; а ваквиот однос кон природата кај нив имал религиозен карактер. Конкретно говорот им бил свет. А злоупотребата на изговорот на одредени звуци, кои имаа значителна моќ, беше нешто невозможно. Секој човек чувствуваше дека таквата злоупотреба ќе му нанесе голема штета. Магичната моќ на таквите зборови би била обратна; со право се применувале, можеле да донесат добро, но би се свртеле кон уништување на оној што ги применил незаконски. Во одредена невиност на чувствата, Рмоагалите ја припишувале својата моќ не толку на себе, туку на божествената природа што дејствува во нив.

Сето ова се промени во ерата на втората под-раса (т.н. Тлаватл). Луѓето од оваа раса почнаа да ја чувствуваат нивната лична вредност. Во нив се јавува амбиција, квалитет сè уште целосно непознат за Rmoagals. Сеќавањето почнува, во одредена смисла, да влијае на нивната перцепција за заедничкиот живот. Кој можеше да погледне наназад на некои подвизи, тој бараше признание од своите браќа за тоа, бараше неговите дела да се чуваат во сеќавање. Изборот на лидер од страна на некоја тесно поврзана група на луѓе исто така се засноваше на ова сеќавање на подвизи. Се разви еден вид кралско достоинство. Ова признание продолжи и по смртта на водачот. Имаше сеќавање на предците и почитување на нивниот спомен, како и на сите оние кои се одбележаа во животот со некаква заслуга. Оттука, во некои поединечни племиња, последователно се развил посебен вид религиозно почитување на мртвите, култот на предците. Продолжи во многу подоцнежни времиња и доби различни форми. Дури и кај Рмоагалите, човекот во очите на другите ја имаше, всушност, само онаа тежина што можеше да ја оправда во даден момент со пројавување на полнотата на својата моќ. Ако некој бараше признание за себе за она што го направил во минатото, тој мораше да докаже со нови подвизи дека неговата поранешна сила сè уште е вродена во него. Тој мораше на некој начин да ги евоцира старите со нови дела. Тоа што го направи немаше никакво значење како такво. Само втората под-раса почна да го зема предвид личниот карактер на поединецот до таа мера што, при неговото оценување, тој почна да го зема предвид неговиот минат живот.

Развојот на меморијата влијаеше на заедничкиот живот на уште еден начин: почнаа да се формираат групи луѓе, поврзани едни со други со сеќавање на заедничките дела. Претходно, ваквото формирање на групи целосно зависеше од природните сили, од заедничкото потекло. Човекот, според својот дух, сè уште не додал ништо на она што природата го направила од него. Сега, сепак, некоја моќна личност собра околу себе група луѓе за заедничко претпријатие, а сеќавањето на таквата заедничка кауза ја сочинуваше социјалната група.

Оваа форма на социјален живот беше целосно откриена само кај третата под-раса (меѓу Толтеците). Затоа, луѓето од оваа раса најпрво ги поставија темелите на она што веќе може да се нарече јавно и своевидно формирање на државата. Управувањето, раководството на овие заедници преминало од предци на потомци. Она што порано живееше во меморијата на луѓето, таткото сега почна да го пренесува на својот син. Делата на предците треба да се паметат на целото семејство. Потомците сè уште продолжиле да го ценат совршениот предок. Потребно е само да се има на ум дека во тие денови луѓето навистина имаа моќ да ги пренесат своите таленти на своите потомци. Целото образование беше насочено кон прикажување на животот во визуелни слики. И ефектот на таквото образование се засноваше на личната моќ што произлегува од воспитувачот. Тој не ја рафинирал моќта на разумот, туку другите таленти, од поинстинктивна природа. Со таков систем на образование, способностите на таткото, во повеќето случаи, преминале на синот.

Во такви услови, во третата подтрка, личното искуство почна да добива сè поголемо значење. Кога една група на луѓе се одвои од друга, тогаш, основајќи нова заедница, со себе донесе живо сеќавање на она што беше доживеано во претходните услови. Но, во исто време, имаше нешто во оваа меморија што не ја задоволи оваа заедница, што предизвика нејзино незадоволство. И во овој поглед, таа тогаш се обидуваше да најде нешто ново. И така, со секоја нова основа, условите се подобруваа. И сосема е природно што најдоброто предизвика имитација. Тоа се фактите што ја формираа основата на тој процут на заедниците во ерата на третата подраса, што е опишано во теозофската литература. И личните експерименти што беа спроведени секогаш наоѓаа поддршка од оние кои беа иницирани во вечните закони на духовниот развој.

Самите моќни владетели добија иницијација за да добијат поддршка за нивната лична моќ. Со својата лична моќ, човекот постепено се прави способен да преземе иницијација. Тој мора прво да се развие, да ги подигне своите моќи, за да може да му се пренесе просветлувањето одозгора. Така се појавија иницираните кралеви и популарни лидери на Атлантијците. Во нивните раце имаше голема полнота на моќ, а големо беше и почитувањето што им беше покажано.

Но, во овој факт е вкоренета и причината за уништување и пад. Развојот на моќта на меморијата доведе до огромна моќ на поединецот. Човекот сакаше да значи нешто со оваа моќ. И колку повеќе моќта растеше, толку повеќе тој се обидуваше да ја користи за свои лични цели. Развиената амбиција се претвори во изразено самоугодување. А со тоа дојде и злоупотребата на власта. Ако некој се сети што можеа да постигнат Атлантијците врз основа на нивната доминација над виталната сила, ќе биде лесно да се разбере дека оваа злоупотреба мораше да има огромни последици. Огромната моќ над природата може да се искористи за лични себични цели.

Ова беше спроведено во целосна мерка од четвртата под-раса (Пратуранците). Луѓето од оваа раса, научени да доминираат со горенаведените сили, ги користеа на секој можен начин за да ги задоволат своите себични желби и аспирации. Но, употребени на овој начин, овие сили се уништуваа меѓусебно во својата акција. Тоа е исто како нозете на мажот тврдоглаво да го влечат напред, додека горниот дел од телото се враќа назад.

Таквата деструктивна акција може да биде одложена само со фактот дека кај една личност почна да се развива повисока сила. Тоа беше способност за размислување. Логичкото размислување делува на воздржувачки начин на личните себични желби. Изворот на ова логично размислување мора да го бараме во петтата под-раса (меѓу протосемитите). Луѓето почнаа да одат подалеку од самото сеќавање на минатото и почнаа да споредуваат различни искуства. Расудувачкиот факултет се разви, а со него почнаа да се регулираат желбите и аспирациите. Човекот почна да брои и брои. Научи да работи со мисла. Ако претходно се предаваше на секоја своја желба, сега веќе почна да се прашува себеси дали и мислата може да ја одобри оваа желба. Ако луѓето од четвртата подраса насилно побрзаа да ги задоволат своите желби, тогаш луѓето од петтата почнуваат да го слушаат нивниот внатрешен глас. Овој внатрешен глас ги носи желбите на брегот, иако не може да ги уништи барањата на личноста што бара самопочит.

Така, петтата под-раса ги пренесе импулсите на акција во внатрешните длабочини на човекот. Човекот сака сам да одлучи во оваа своја длабочина што да прави, а што не. Но, стекнувајќи се во својата длабочина во моќта на размислување, тој почнува да ја губи моќта над надворешните сили на природата во иста мера. Со ова размислување, само силите на минералниот свет можат да бидат потчинети на себе, но не и животната сила. Така, петтата под-раса го развила размислувањето со доминација на животната сила. Но, токму тоа го поттикнало зачетокот на понатамошниот развој на човештвото. Без разлика колку силно сега може да се развие чувството за личност, љубов кон себе, па дури и егоизам, размислувањето, работата во човекот и неможноста директно да ги пренесе наредбите на природата, повеќе не може да има таков деструктивен ефект како претходните, злоупотребени сили. Од оваа петта подраса беше избрана група на најнадарените, кои ја преживеаја смртта на четвртата коренска раса; го формираше микробот на петтата, ариевската раса, чија задача е целосно да ја открие менталната моќ и се што е поврзано со неа.

Луѓето од шестата подраса (Акадците) ја развиле моќта на мислата дури и подалеку од петтата. Тие се разликуваа од таканаречените протосемити по тоа што почнаа да ја користат оваа способност во уште поширока смисла. Погоре беше кажано дека иако развојот на моќта на мислата го забави тој деструктивен ефект на себичните тежнеења на личноста, што беше возможно во поранешните раси, тој не ги уништи овие стремежи. Протосемитите ги уредувале своите лични околности како што ги поттикнало нивното размислување. Голите желби и похоти беа заменети со умот. Пристигнаа нови услови за живот. Ако претходните раси беа склони да го препознаат како свој лидер оној чии подвизи им беа врежани во нивната меморија или кој можеше да се наврати на животот богат со спомени, сега оваа улога му премина на паметниот. Ако порано се воделе по она што се поврзува со добра меморија, сега најмногу го ценеле она што е најубедливо за размислување. Претходно, под влијание на меморијата, се придржуваше до одреден обичај додека не се покажа дека е недоволен, и се подразбира дека во овој случај беше можно да се спроведе иновација што може да помогне во потребата. Под влијание на способноста за размислување се развила жед за иновации и промени. Секој сакаше да го спроведе она што го поттикна неговиот ум. Затоа, во ерата на петтата под-раса, започнуваат немирите и вознемиреноста, а во шестата под-раса доведуваат до чувство на потреба да се подведе своеволното размислување на поединците под општи закони. Процутот на државите од третата подраса се засноваше на заедничка меморија која внесуваше ред и хармонија. Во ерата на шестата под-раса, овој систем мораше да се спроведе со помош на измислени закони. Така, изворот на правниот и правниот поредок треба да се бара во оваа шеста под-раса.

Во епохата на третата под-раса, раздвојувањето на некоја група луѓе се случило само кога оваа група, како да се каже, била исфрлена од својата заедница поради фактот што сеќавањата создале неповолни услови за неа. Сето ова значително се промени во шестата под-трка. Мисловното размислување го бараше новото, како такво, и поттикна претпријатија и нови населби. Затоа, Акадците биле многу претприемнички и колонизирачки народ. Особено, трговијата требаше да го нахрани новородениот факултет на мислата и расудувањето.

Во седмата под-раса (кај Монголите) била развиена и способноста за размислување. Но, некои квалитети на поранешните подраси, особено на четвртата, се зачувани кај нив во многу поголема мера отколку во петтата и шестата. Тие останаа верни на склоноста за паметење. И така дошле до заклучок дека најстарото е и најинтелигентното, односно најдобро може да се одбрани од моќта на размислувањето. Вистина е дека тие исто така ја загубија моќта над виталните сили, но моќта на мислата што се развила во нив самата ја поседуваше до одреден степен природната моќ на оваа витална сила.

Ја изгубија моќта над животот, но никогаш не ја изгубија својата непосредна наивна верба во него. Оваа сила за нив била Бог, со чија власт дејствувале, создавајќи сè што сметале дека е правилно. Затоа, на соседните народи им се чинеше дека се опседнати со оваа тајна моќ; и ѝ се предадоа со слепа доверба. Нивните потомци во Азија и во некои европски земји ја покажаа и ја покажуваат оваа карактеристика во голема мера. Способноста за размислување својствена за човекот би можела да го достигне своето целосно цветање во неговиот развој само ако добие нов поттик во петтата коренска трка. Во четвртата трка оваа моќ можеше да биде само во служба на она што беше негувано во неа со нејзиниот дар на сеќавање. Само петтата трка достигна такви форми на живот за кои мисловниот факултет беше неопходна алатка.

Николас Рерих

антички легенди