Болеста доаѓа поради паѓање во мислите. Човекот треба да си биде сам свој лекар.

fb img 1708510449023

Болеста доаѓа поради паѓање во мислите. Човекот треба да си биде сам свој лекар. Ако не е тивок внатре, тогаш залудни му се сите лекови и најдобрите лекари. Потсвеста на современиот човек е вознемирена како немирен океан со големи бурни ветрови. Потсвеста полна со впечатоци ја прави душата немирна. Емоциите потоа зовриваат како вулканска ерупција. Без емоционална работа, духовноста е само куќа од карти.

А што е човек без мир во душата? Одделен од Божјата благодат, тој залудно се обидува да најде утеха во материјалните работи. Таму нема утеха, тоа е јама без дно. Повеќе, повеќе, дајте повеќе и конечно повторно празнина. Кога душата ќе стане мирно море, тогаш започнува исцелувањето. Запомнете дека тоа е златното правило. Изворот на повеќето болести е во духот, затоа духот може да ги победи повеќето болести.

– Никола Тесла