Боја во будизмот: нејзината важност и длабока духовност

rainbow buddha 2 r0fzw5cw 1689612851217 raw

Будизмот доведе до некои од најубавите уметности и прикази на можеби секоја духовна традиција, и тоа е со добра причина. Како што нагласува едно мислење од истражувач на Универзитетот Вирџинија Комонвелт, постои  силна библиска и говорна традиција  на боја во будизмот. Ова, пак, влијаеше на проучувањето на будизмот, обожавањето на неговите фигури и филозофската традиција на истиот низ историјата. Да се ​​погледне од каде доаѓа ова обожавање на бојата е прилично едноставно,  со оглед на приматот на бојата во Светото писмо и учењата – вклучувајќи го и самиот Буда.

Од Каролина Гор

Писател што придонесува

Значењето на сината боја

Сината боја се појавува многу во секојдневниот живот. Тоа е привидната боја на морето или небото; се вреднува во ретки скапоцени камења и скапоцени камења, вклучувајќи сафир и лапис. Пламенот што обезбедува храна преку готвењето е сино, а 10% од луѓето ширум светот  имаат сини очи  и ја гледаат таа боја секој ден низ огледалото. Таа нота – на очите – е особено важна во будизмот.

 

Виножито Буда 1 fFm5Ci 1689612853533 суров
Друго „толкување“ на боите во будизмот од страна на вештачката интелигенција (проект OpenAI).

 

„Окото“ е важен аспект на будистичката традиција. Тоа не е ограничено на физичкото око. Како што истакна д-р Шен, основач на Будистичкото здружение на Соединетите Држави на прославата на роденденот  на Буда Шакјамуни , човечкото физичко око е исто толку важно како и остатокот од петте – Небесно, Дарма, Буда и Дарма. Сепак, физичките аспекти на Буда се домаќини на специфична врска со таа сина боја. Според тркалото Дама, заклучените физички пропорции на Буда забележуваат отстапување од широко распространетите кафени очи во регионот, поврзувајќи ја сината боја со неговата слика. Во однос на симболиката, сината боја означува исцелување и е клучен дел од Лапис Медицинскиот мајстор Буда; во сутрите, Шакјамуни зборува „Чешто небесно, свето тело од лапис лазули“.

 

Буда неделен најдобар лек Гуру Буда 7 браќа Будизам
Лапис Лазули Медицина Буда, е сакан исцелителен Буда. Забележете ги другите бои на различни Буди околу Медицинскиот Буда (на десното дно Жолта Ратнасамбава, лево Црвена Амитаба.)

 

Забелешка на уредниците: Писателката Каролина Гор го пишува ова од гледна точка на будизмот генерално. Постои опширна симболика на бои специфична за тибетскиот будизам, која ја опфативме во карактеристики на петте бои и Петте дјани буди. За карактеристика на Петте Буда, 

Неделно Буда 5 дхани буди Будизам
Петте буди на мудроста: центар Ваирочана (бела за семејството Буда), врвот Амитаба (црвена за семејството Лотус), десно Амогасиди (зелено за „Двојно семејство Вајра), дното Акшобија (сина за семејството Вајра), лево Ратнасамбава (жолта за скапоцен камен). Семејство). Позициите може да варираат од училиште до училиште или врз основа на специфични тантри или учења. (Често сино во центарот и бело на исток.)

Прегратката на зеленото

Зелената е уште една моќна боја во будизмот. Жад е познат како заштитен материјал во традицијата на духовната практика и е  тесно поврзан со Амогасиди, според TibetVista. Се вели дека овој Буда ја персонифицира бестрашноста, според Институтот Сами, а Оргиен Чокѓур Лингпа снимил молитва што треба да се каже за негова поддршка; „Во северното чисто царство на Исполнетата активност, во сеопфатната палата на беспрекорната љубомора, Буда Амогасиди: тебе ти се молам! Благослови ме да ја сфатам целосната чистота на љубомората!“. Зелената е за бестрашност и достигнување, но рамнотежа, исто така, и мир. Тој дава чувство на заштита и самодоверба и е тесно поврзан со овие фактори во сликите и скулптурите направени во неговите тонови. Се бори против љубомората и ја претвора во достигнување.

 

Неделното визуелизирање на Буда ја просветли Тара како будизам за медитација
Визуелизирање на Тара, од видео на Buddha Weekly. И Тара и нејзината сопруга Амогасиди Буда се зелени за да ја наведат нивната сочувствителна активност спасувајќи суштества од страдање.

 

Црвено и жолто

Две од најпознатите иконски бои во будизмот се црвената и жолтата, а меѓу нив, портокаловата. Добро забележани по бојата што им ја даваат на аскетските облеки на будистичките монаси, тие имаат посебен духовен извор кој всушност вклучува две области на принцип. ChinaCulture.org  објаснува повеќе.

 

Неделен Буда Вангду Тангка Амитабха Хајагрива Вајрајогини Будизам
Во овој Wangdu Thanka, целото семејство RED Padma (Amitabha) – сите аспекти на Сочувството – демонстрира различни пози. Седат само некои, особено Амитаба и Авалокитешвара. Хајагрива (најжестоката еманација на Амитаба како медитациски аспект) Вајрајогини / Вајраварахи и другите „црвени“ аспекти на Јидам стојат или танцуваат.

 

Црвената е боја на крвта, а и на храброста. Во тибетскиот будизам,  религиозната инфраструктура е обоена во црвено да го одрази тоа. Жолтата, пак, е симбол на понизност и отстапување од дрскоста. Заедно, тие создаваат симбол на издржливост; храброста поврзана со смирението. Буда Амитаба е покровител на црвеното; Буда Ратнасамбава жолта. Според Тибетската будистичка енциклопедија, Earth Store Bodhisattva упатува на Буда Ратнасамбава; „Повторно во минатото, пред неизмерни, непроценливи калпи, колку зрната песок во реката Ганг, во светот се појави Буда кој ја носи титулата Ратнасамбава Татагата. Секој маж или жена, кога ќе го слушне името на Буда и ќе покаже почит кон него, наскоро ќе стигне до степенот на Архат“. Интересно е како жолтата се појавува овде уште еднаш, суптилно, во зрната песок во реката.

 

Буда Неделен Ратнамбава Буда Будизам
Ратнасамбава го држи скапоцен камен за исполнување желби.

 

Има безброј други примери за тоа како бојата дава подлабоко значење на практиките на будистичката вера. Тие ги симболизираат различните патеки на човечкиот живот и какви активности може да се преземат за да се обезбеди здравје и благосостојба во овој и следниот свет. Од очите на Буда до песокот од жито на Ганг, постои вечна врска.


#Будизам