ВАКА засекогаш се ослободувате од негативните мисли!

people 2571488 1920 696x464

Екхарт Толе: ВАКА засекогаш се ослободувате од негативните мисли!

„Ако луѓето го исчистат внатрешното загадување, тогаш ќе престанат да создаваат надворешно загадување.

baner portland horizontalen

 

 

Екхарт Толе е еден од водечките духовни автори на нашето време. Секоја негова мисла почива на лично, длабоко проживеано искуство. Книгите што ги напиша станаа бестселери.

Најпознати од нив се Power of the Present Moment и New Earth, кои суштински го променија животот на многу луѓе ширум светот.

Од тешка депресија до просветлување

Во својата книга Моќта на сегашниот момент, Екхарт Толе зборува за сопственото искуство на депресија.

Живеел во дисфункционално семејство и бил исклучително вознемирен до својата 13 година.

А, како што вели, повеќе пати бил на работ на самоубиство.

Долгите периоди на депресија и анксиозност траеле до 29-тата година од животот.

А потоа една вечер, вели тој, доживеал состојба на ужас и си рекол: „Не можам повеќе да живеам со себе“.

Тогаш тој помисли дека во него има двојност – едно јас кое е свесно и друго јас со кое повеќе не може да живее.

Се прашуваше кој од двајцата е вистинскиот ЈАС.

 

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

 

После таа ноќ, светот никогаш повеќе не изгледал исто.

Кога ги отвори очите наутро, почувствува длабок мир и беше маѓепсан од убавината и живоста на предметите во неговата соба, зраците на светлината кои влегуваа низ прозорецот…

Тој внатрешен мир никогаш не го напуштил од таа ноќ.

Тој сфатил што му се случило само години подоцна, откако разговарал со будистичките монаси.

Проблемот е внатрешното незадоволство

Како што растете, под влијание на вашето семејство и околината, почнувате да се идентификувате со вашиот ум.

Создавате ментална слика за тоа кои сте и почнувате да верувате во вашето фантомско, измислено јас. Тоа е вашето его, изворот на вашето страдање.

За да опстане егото, тоа се храни со вашето размислување за минатото и иднината.

Ако воспоставите пријателски однос со сегашниот момент, вашето его повеќе нема да има за што да се прилепува.

Дали забележавте дека постојано нешто ви недостасува и постојано копнеете по нешто?

Зад тоа се крие и его. Сака работи, пари, успех, углед, моќ бидејќи така добива на важност.

Но, дури и кога ќе му дадеш се, сепак остануваш празен, неисполнет и нецелосен.

Толе вели дека ништо надворешно не може да ја исполни вашата внатрешна празнина.

Можете да го исполните само одвнатре – со тоа што ќе станете свесни за вашето внатрешно битие, односно за тоа кои сте навистина.

 

dzovi kompani baner horizontalen 1

 

Болест наречена компулсивно размислување

Откако самиот го доживеал товарот на мислите, Екхарт Толе сфатил дека современиот човек боледува од сериозна болест, која официјално не се смета за болест – затоа што повеќето луѓе ја имаат.

Станува збор за компулсивно или прекумерно размислување.

Тој внатрешен глас кој постојано огорчува и критикува и врти исти приказни е изворот на нашето страдање.

Не труе само нас одвнатре и околината, туку и планетата на која живееме.

А притоа енергично не слабее и исцрпува.

Време е конечно да станеме длабоко свесни за тоа.

Толе вели дека нашиот ум може да биде многу корисен инструмент, но и деструктивна сила.

 

Денешниот човек, за жал, се поистоветува со своите мисли, не сфаќајќи дека неговата вистинска природа не се крие во неговиот ум, туку во длабочината на неговото битие.

 

Дури 80 до 90 отсто од нашите мисли се целосно непотребни, вели Толе.

Размислувањето за нешто што било или ќе се случи само го продлабочува чувството на незадоволство и нè оддалечува од реалниот живот, кој секогаш се случува само СЕГА.

Толе нè учи дека нема ниту минато ниту иднина бидејќи можеме да го доживееме само сегашниот момент.

Затоа, само сегашниот момент е реален , а минатото и иднината се психолошко време.

Откако ќе ја сфатите оваа мисла, вашиот живот може да се промени засекогаш.

oglasi jovi kompani

 

Ти си чиста свест

Дали забележавте дека вашите мисли се многу непостојани и не можете да ги контролирате?

Не знаете од каде и зошто доаѓаат или каде исчезнуваат.

Значи тие управуваат со вас, а не вие ​​тие, нели?

Но, тоа не значи дека не можете да се ослободите од нив.

„Почетокот на слободата е сознанието дека вие не сте суштеството што ве прогонува – мислителот“, вели Толе.

Кога ќе сфатите дека вие не сте вашите мисли, туку чистата свест во која се појавуваат вашите мисли, можете да почнете да ги набљудувате како објективен набљудувач.

Тогаш станувате свесни за гласот што го слушате во вашата глава кој најмногу обвинува, критикува и негодува.

Тој глас, вели Толе, му припаѓа на условениот ум кој е резултат на целото ваше минато, како и на колективниот културен начин на размислување што сте го наследиле.

Кога ќе станете свесен сведок на вашите мисли, тие полека ќе ја губат својата моќ и ќе се расипат.

Тогаш ќе почувствувате големо олеснување и слобода, а ќе се создаде простор за да се поврзете со повисоко ниво на свест.

 

Сегашниот момент е вечен

 

Според Толе, вашите мисли се само мал аспект од огромното царство на интелигенција со кое располагате.

Работите кои навистина се важни, како убавината, љубовта, креативноста, радоста и внатрешниот мир, доаѓаат од царството на другата страна на умот, нерационалниот дел.

Покрај тоа што сте сведок на вашите мисли, постои уште еден начин да го прекинете текот на мислите, а тоа е целосно да го фокусирате вашето внимание на Сегашниот момент.

Сегашниот момент е надвор од времето и тој е вечен.

Кога ќе станете целосно свесни за тоа, ќе се ослободите од товарот на минатото и иднината, а со тоа и од постојаниот тек на мислите.