ВАТИКАН ОДОБРИ ИСТОПОЛОВИ БРАКОВИ

vatikan 1024x678

Римокатоличките свештениците ќе може да венчаваат маж со маж и жена со жена

Ватикан, во историска одлука одобрена од папата Франциск, вчера објави дека римокатоличките свештеници ќе можат да вршат обреди на благослов за истополовите парови, под услов обредите да не бидат дел од редовните католички ритуали или литургија.

Во документ од ватиканската администрација за доктрина се наведува дека таквите благослови нема да ги озаконат неправилните ситуации, туку би биле знак дека Бог ги прифаќа сите луѓе.

baner portland horizontalen

Свештениците би го разгледувале секој случај посебно и „не би требало да ја спречуваат или забрануваат отвореноста на Црквата кон луѓето во каква било ситуација во која би можеле да побараат помош од Бога преку едноставен благослов“, се наведува во документот.