Вилијам Џејмс: „Песимизмот води до слабост, оптимизмот ни дава моќ!“

william james b1842c

„Ти си единствената среќна личност што ја познавам“, му рекол еден човек на Вилијам Џејмс, американски филозоф и психолог. „Секогаш имате насмевка на лицето, дури и кога се соочувате со најголеми тешкотии.

baner portland horizontalen

„Не се смеам затоа што сум среќен“, одговори Џејмс. Среќен сум затоа што секогаш сум насмеан“.

Кратката приказна што Паоло Коељо ја објави на својот блог, накратко ни ја претставува филозофијата на познатиот американски „филозоф на среќата“ кој верувал дека среќата е таа што не мотивира, а можеби дури и го претставува клучот за човековата еволуција.

Цитатите на Вилијам Џејмс (1842-1910) се моќни мотиватори за преземање контрола врз сопствениот живот, а ние за вас избравме десет од најдобрите…

1. Песимизмот води до слабост, оптимизмот ни дава моќ.

2. Најмоќното оружје против стресот е нашата способност да избереме една мисла и да отфрлиме друга.

4. Однесувајте се како вашето однесување да може да промени сè. Затоа што може.

5. Здравиот разум и смислата за хумор се иста работа, само се движат со различна брзина. Чувството за хумор е всушност здрав разум, тоа само танцува.

6. Најголемото откритие на мојата генерација е дека човек може да го промени својот живот менувајќи го своето однесување.

7. Бидете подготвени да прифатите. Прифаќањето на она што се случило е првиот чекор за надминување на последиците од секоја несреќа.

8. Правете по една работа секој ден што повеќе би сакале да ја избегнете. Благодарение на ова, ќе бидете подготвени да го поднесете притисокот кога ќе се појави потребната потреба да направите нешто слично.

9. Нашиот однос на самиот почеток на тешка задача го одредува, повеќе од било што друго, успешниот исход.

10. Уметноста на мудроста се сведува на вешто избирање на што да се занемари.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen