Вистинската причина за тепачки и прекинати врски – Зошто на прво место привлекуваме проблематични врски?

heart 1137259 960 720 696x398

Нашата потсвест во околината препознава само она што е веќе во неа! Некои од најтешките лекции се случуваат кога имаме многу силна врска со некого, а токму со таа личност ги имаме најтешките тепачки. Ова се ситуации кои ве принудуваат да работите на себе. Расправијата со друга личност е всушност расправија со себе! Сега е време да се прекинат таквите кармички врски. Ова е многу значаен процес, бидејќи го прекинуваме маѓепсаниот круг што вашите предци го пренеле несвесно. Затоа овој период е од големо значење, се решаваат илјадници години кармички линии, карма која е причина за сите неволји!

Расправијата со друга личност е всушност расправија со себе. Секој човек во наша близина поседува особини или аспекти кои ги имаме и ние. Ова функционира според законот за привлекување и „огледала“. Верувањата што ги имаме ја формираат нашата реалност, па привлекуваме луѓе и ситуации кои одговараат на тие верувања.

Кога се случуваат конфликтни ситуации со друга личност, причината поради која се караме обично не е вистинската причина, туку последица на вистинската причина што е закопана некаде длабоко во нас.

Оваа причина подлабоко опишува со кој дел од себе не можеме да се справиме, со кој дел од себе не можеме да се помириме и прифатиме како дел од нашето битие.

dzovi kompani baner horizontalen

Жртва или предатор?

Како привлекуваме проблематични врски? Привлекуваме затоа што нашата потсвест го препознава во околината само она што е веќе во неа, потсвеста.

Да речеме дека сте личност која има проблем вербално да се изрази бидејќи во минатото бевте опкружени со луѓе кои ве критикуваа, а не ви даваа простор или разбирање за вашите мисли.

Ти ја задушија слободата да се изразуваш.

Откако оваа ситуација се случува доволно често, во вас е засадено семето на верувањето дека кога и да зборувате ќе се појави некој кој ќе ве спречи да се изразите, кој ќе ве опсипува со критики.

Ова секако не е реално и не е точно, но поради вашето потсвесно верување дека е така, така ќе биде.

Така, вашата потсвест ќе ги препознае таквите луѓе во вашето опкружување и ќе им посвети внимание, што ќе предизвика емотивни реакции кај вас. Сега замислете дека немате проблеми да се изразите и дека луѓето опишани погоре воопшто не ви создаваат никакви проблеми.

На таквите не им обрнуваш внимание, не ти пречат. Тогаш вашата потсвест едноставно ќе го игнорира нивното присуство и нема да имате никаква емотивна реакција, нема да ви биде важно дали се присутни или не.

Може да се случи и вие самите да станете иста личност како луѓето кои ве задушувале, бидејќи несвесно сте научиле дека само така може да се изрази човек, критикувајќи ги оние кои не мислат исто како вас. Ова значи дека верувате дека секогаш сте во право.

Тогаш ќе привлечете во вашата близина или луѓе кои сакаат да ги критикуваат другите (бидејќи вашата потсвест препознава што е во вас) или луѓе кои се плашат да го кажат она што го мислат поради страв од критики. Во оваа ситуација, и оние други луѓе што ги привлековте беа привлечени кон вас, бидејќи и вие сте нечие огледало. Во двете ситуации доаѓа до конфликт.

Ако сте критичар, другите нема да уживаат во дружењето со вас. А ако сте жртва на критичари, постојано ќе наидувате на такви луѓе кои ќе ви го загорчуваат животот.

Единственото решение е да го решите конфликтот во себе, без разлика дали сте жртва или предатор. Тогаш потсвесниот ум престанува да препознава такви слики во околината, кои се во вас.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Одбранбен механизам

Главната причина што нè повреди некаде во нашето минато, создава одбранбен механизам кој продолжува да живее во нас додека не ја решиме причината за проблемот.

Ваков одбранбен механизам се активира секогаш кога во нашата непосредна близина ќе се најде личност која не потсетува на ситуација од минатото.

Тоа се случува на несвесно ниво, поради што луѓето најчесто несвесно реагираат на нешто за што воопшто не се свесни, а притоа мислат дека нешто сосема друго предизвикало негативна емоционална реакција.

Одбранбениот механизам може да биде таков што го става човекот во позиција на жртва или предатор.

Така, личноста ќе ги обвини другите што не му дозволуваат да се изрази, ставајќи се во позиција на жртва.

Овој механизам ќе функционира додека личноста не разбере дека мора да ја надмине ниската самодоверба и не сфати дека зависи од неговата внатрешна сила на кој начин ќе научи дека човекот може и треба да се изрази.

Конфликти – како да ги прекинете

Не е доволно да се расправате со личност која ви го загорчува животот и никогаш повеќе да не разговарате со неа. Ова нема да спречи да ви се повтори истата ситуација. Кога се караме со некого до тој степен што никогаш не зборуваме ниту еден збор, тоа не значи дека засекогаш сме се ослободиле од тој дел од себе.

Повторно ќе ни дојде истата ситуација, слична личност која кај нас ги предизвикува истите емоции. Наше е да препознаеме дека е можно повторно да се случи сличен конфликт и да научиме како да го надминеме. Конфликтот не можеме да го избегнеме со избегнување на таа личност, ниту да го постигнеме со игнорирање на она што не мачи, бидејќи тој ќе опстојува во нас и во одреден момент ќе излезе на површина.

Единствениот начин да го спречите ова е да станете свесни за тие делови од себе, да ги разберете, да разберете што ја предизвикува вашата реакција и да ја трансформирате вашата перцепција за она што ве мачи, така што никој и ништо повеќе не може да ве испровоцира. Ова е во основа вистинската суштина на надминување на егото.

Прифатете ги овие ваши аспекти, простете им, побарајте прошка за вашиот одбивен однос кон нив, подарете им љубов. Пуштете ги како товар и прифатете ги како дел од вас. Тогаш конфликтот исчезнува засекогаш и повеќе нема да имате слични ситуации во вашиот живот.

baner portland horizontalen

Некои конфликти се полесни, а некои бараат многу повеќе трпение и работа за да се израмни конфликтот. Најинтензивни се оние што се јавуваат со членовите на семејството или блиските луѓе, бидејќи ваквите конфликти се секојдневно на вашиот репертоар и затоа што знаете дека не можете туку така да ги прекинете овие врски. На овој начин, вие сте принудени да работите на вашиот проблем, бидејќи само така ќе ја решите ситуацијата.

Не е секогаш потребно да се најде заеднички јазик со одредена личност и да се реши меѓусебниот конфликт. Ова зависи и од тоа дали личноста со која имате конфликт е исто така доволно подготвена да го промени конфликтот што го има во себе. Може да се случи да го решите вашиот конфликт, но другата личност не затоа што едноставно не е подготвена за тоа. Потоа се случува некаква разделба.

Бидејќи конфликтот што ве мачеше повеќе не постои во вас, вашата реалност се менува, така што повеќе нема да ги привлекувате во вас да се активираат луѓето кои го предизвикале тој конфликт. Може да се случи животот едноставно да ве насочи на другата страна, да се случи да го промените местото на живеење или да го промените вашиот животен стил каде што едноставно повеќе немате фокус на одредени луѓе и конфликти од минатото.

Некои од најтешките лекции се случуваат кога имаме многу силна и блиска врска со некого, а токму со таа личност ги имаме најтешките тепачки. Тоа се ситуации кои ве принудуваат да ги искористите сите сили до крај за да го извадите конфликтот во вас на површина и да го решите. Ова се ситуации кога и вие и другата личност имате некаков заеднички конфликт и каде двете страни се принудени да работат на себе ако сакаат врската да опстане.

Конфликт во љубовна врска

Секако, тоа најмногу се забележува во љубовните врски. Замислете врска во која една личност е критичар, а другата жртва на критичарот. Љубовта постои, но кавгите меѓу нив се чести бидејќи постојано си го активираат одбрамбениот механизам, а потоа љубовта се заборава.

Едниот ќе престане да се чувствува како жртва ако другиот престане да го критикува и му дава поддршка, а другиот ќе престане да критикува само ако првата престане да испраќа сигнали на „жртвата“ кои го активираат критикувачкото однесување. Од гледна точка на двете луѓе, секој ќе верува дека е во право, а другиот не е во право.

Има дискусија, расправии и навреди, емотивни испади и на крајот двете страни се повредени. А причината е некаде во минатото и нема врска со нивната врска. За да се реши овој „маѓепсан круг“ потребно е многу трпение, меѓусебно разбирање и многу разговор.

Тешко е со личност кај која нашата потсвест препознава закана, да седнеме и да разговараме толку лесно како што би направиле со пријател на кој би му го раскажале настанот. Затоа треба да станете свесни за вашиот внатрешен „одбранбен механизам“, и тоа од двете страни. И двајцата партнери треба да го запознаат сопствениот штит, како и штитот на другиот. Како е, како се активира, што го активира, што го активира твојот штит, а како го активираш неговиот?

По секоја расправија треба да почекате да се смират емоциите, а потоа да седнете и заеднички да анализирате што се случило, а двајцата да бидете ладни за да не го осудувате другиот за тоа што се случило. Ова е всушност апсолутно најтешката работа, но не е невозможно.

Кога љубовта меѓу двајца луѓе е вистинска и искрена и кога нивната желба да преживеат како пар е силна, тоа им дава сила на двајцата да се потрудат. Љубовта е најголемиот двигател, главната причина што и дава цел на борбата и надминување на внатрешните конфликти.

Има многу такви маѓепсан кругови. Магичниот круг се пренесува низ генерации и генерации, она што сте го научиле од родителите, несвесно го продолжувате со вашите деца итн.

Дали мислите дека ќе бидете сосема поинакви од вашите родители? Многумина се во голема заблуда.

Можете да го направите ова само ако не ги прекинете физичките, туку кармичките врски што ги имате со вашата семејна линија, што е модел на однесување што се пренесува низ овој маѓепсан круг. Тоа значи дека анализирате сè за семејните односи во кои сте пораснале, каков бил односот помеѓу мајка ти и татко ти, ти и сестра ти/брат ти, тебе и твоите родители итн.

Сè што сте научиле за односите со луѓето, прво сте научиле од нив. Несвесно сте научиле што е несвесно и кај вашите родители, и така генерациски оваа несвест се пренесува од колено на колено.

СИТЕ ОГЛАСИ НА ЏОВИ

Сега е време да се прекинат таквите кармички врски. Тоа е многу значаен процес, бидејќи го пробиваме маѓепсаниот круг што нашите предци несвесно го пренеле.

Затоа овој период е од големо значење, бидејќи тоа навистина се случува. Кармичките линии којзнае колку илјадници години се решаваат. Можеме да бидеме различни и да живееме во хармонија како сите да сме исти. А ние сме, на духовно ниво.

Кога конечно ќе ги решиме сите овие сложени врски, повеќе нема да ги пренесуваме на нашите деца и нашата планета конечно ќе може да стане она што сите го сакаме – планета на мир, љубов и изобилство за сите живи суштества.

 

Aniko Budai –  majkazemlja.co