Вистинска и лажна доверба

pexels photo 618463 696x398

Добро е познато дека самодовербата е суштинска состојка за успех во која било област од животот. Без таква самодоверба, се плашиме да ризикуваме и немаме храброст да истражуваме пошироки хоризонти додека ги извршуваме нашите должности на овој свет.

Вистинската самодоверба не се заснова на нашите достигнувања во овој свет, туку се заснова на исполнување на тоа кои сме, нашата цел и она што си го претставуваме себеси и како се претставуваме пред нашите семејства и светот околу нас. Ако некој има таква доверба, тој може да инспирира вера и доверба во другите.

Неуспехот не е толку многу за губење на нешто надворешно. Губењето на нашиот карактер и интегритет е главната загуба на нашиот внатрешен живот.

Личноста со правилни приоритети и став е подготвена да прифати големи неуспеси во очите на светот за да ги зачува високите вредности во кои верува. Ако сме подготвени да ги продадеме нашите идеали, нашата етика, нашиот интегритет и нашата душа во замена за восхитот на овој свет, тогаш нашите т.н. градете самодоверба на темел од песок. Таа нема вистинска суштина и не може да ни даде вистинско исполнување.

baner portland horizontalen

Причини за ниска самодоверба

Лажната самодоверба всушност се однесува на ниската самодоверба и еден од најголемите проблеми во светот, не само за очигледно угнетените, туку дури и за луѓето на високи позиции на моќ. Ниската самодоверба всушност значи недостаток на вистинско задоволство во вашиот внатрешен живот.

Луѓето со ниска самодоверба сакаат да озборуваат. Зошто? Затоа што им причинува задоволство. Тие немаат вистинска супстанција во нив. Од друга страна, самоуверените луѓе зборуваат за своите идеали во животот, а не за грешките на другите.

Личноста со ниска самодоверба брзо ги критикува другите, додека личноста со одредена внатрешна исполнетост е полна со почит кон другите, тој природно има желба да покаже почит и грижа за другите.

Личноста со ниска самодоверба е арогантна. Таа мисли: „Го направив ова, ги победив овие нации, ги заработив овие милиони, ги освоив овие турнири итн.“ Таквите луѓе се многу желни да ги убедат другите колку се успешни и што постигнале на овој свет . Меѓутоа, личноста со вистинска самодоверба е скромна. Зошто? Затоа што едноставно нема потреба да ги импресионира другите со евтини зборови на самољубие. Ако сте многу слаби внатре, ќе се пофалите со секоја ситница за да бидете препознаени, одобрени и обожавани. Но, ако имате внатрешно исполнување, ако имате доверба во себе, тоа не ви треба.

Еден хималајски светец еднаш ми рече дека ако направиш нешто добро и им кажуваш на сите за тоа што си го направил, ги губиш сите придобивки од тоа дело. Во денешно време не ретко може да се види како луѓето ја земаат заслугата не само за своите постапки, туку и за туѓите, а исто така, кога самите прават нешто лошо, ги обвинуваат другите. Ова е уште една карактеристика на личност со ниска самодоверба. Таа бара изговори и ги обвинува другите за нивните очигледни недостатоци, додека личноста со висока самодоверба не се оправдува за она што го направила или не, туку секогаш се труди да се подобри.

Луѓето со ниска самодоверба зависат од признавањето, почитувањето, пофалбите и одобрувањето на другите, додека личноста со лична самодоверба ја зборува вистината и го прави она што е правилно, дури и ако тоа ги прави непопуларни. Општеството денес има толку големо влијание врз поединецот, особено кај младите.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Многу луѓе пушат цигари, пијат алкохол и прават разни штетни и незаконски работи, не затоа што навистина сакаат, туку затоа што сакаат да бидат прифатени меѓу луѓето околу нив. Интегритетот значи дека разбираме што е правилно и постапуваме соодветно, дури и кога луѓето нè критикуваат, ни прават шеги и нè исмејуваат. На крајот на краиштата, овие луѓе ќе почнат да доаѓаат кај нас кога ќе имаат неволја затоа што разбираат дека сте доследни.

Железара Џајми Комерц

Луѓето со ниска самодоверба лесно стануваат љубоморни на успехот на другите. Што е љубомора? Тоа значи дека сме толку шупливи, празни внатре, дека има толку многу недостаток на исполнување на нашите вредности, вредности и кои сме, што всушност мораме да чувствуваме некаква омраза и љубомора кон оној што изгледа подобро од нас. . Човек со вистинска самодоверба е секому добронамерник. Таа не е загрижена за својот углед, но се држи до својот карактер. Таа не се грижи за тоа што може да добие и што може да им докаже на другите со фустанот, говорот, мебелот дома, туку што може да им даде на другите. Вистинската самодоверба не значи дека стануваме егоистички егоцентрични. Уметноста на вистинската самодоверба е како да станете несебични бидејќи на тој начин доаѓа до вистинско внатрешно исполнување.

Раданат Свами