Вистинските причини за проблемите во врската треба да се бараат во кармата

couple 1853499 1280 696x398

Обично, она што го нарекуваме карма се всушност несвесни процеси на созревање. Како носител на кармата, Сатурн се нарекува и огледало во алхемијата.

Еве еден пример кој ќе го објасни кажаното. Со врските на Ана управува Сатурн и таа има комбинација од тајни врски во минатиот живот. Позицијата на Сатурн вели дека партнерот во овој живот ќе биде склон кон тајни врски. Кармата во случајот на Ана носи длабок увид во природата на оваа врска. Во нејзиниот случај ситуацијата е таква што има добра духовна основа, одличен Јупитер, што значи дека ќе може да го препознае најдлабокото огледало, а тоа е ликот на Сатурн во нејзината родна карта. Ваквиот начин на гледање на астрологијата е неинтересен за мнозинството, па затоа огромното мнозинство постигнува лоши резултати во духовноста. Многу пати, духовноста е компензација или замена за нешто што не може да се реши однадвор. Овој принцип на компензација е многу добро познат. На пример, идејата за доброто што се обидува да се материјализира преку многу здруженија за заштита на ова или она, добротворни акции и д-р Славој Жижек, теоретичар на психоанализа и филозоф рече: „Добротворните постапки се чувство на вина на човекот од не прави ништо важно“.

baner portland horizontalen

Ана во еден момент сфатила дека нејзиниот партнер е склон кон измами и целата негативност ја насочила кон него. Преку работа со соништата и астрологијата, таа увиде дека е склона кон измами во минатиот живот. Преку чувството на моќ и освојување на партнерот го компензирала чувството на љубов и доверба. Во минатото тој концепт го нарекуваше љубов. Патем, ова е добро познато однесување во човечката психологија. Луѓето се стремат кон богатство и бараат чувство на почит преку моќта на парите, што е нивото на првата чакра или себичната или исконска фаза на развој на Фројд.

Ана го сфати својот имиџ на заљубување, бараше убав и моќен маж и го доби. Прашањето што и се појави: Дали мојата желба за љубов беше толку ниска и површна?

Ова сознание покажа дека нејзината духовност е само приврзок на нејзиното его каде што може да му приговара на партнерот преку неговата измама и да има контрола над него. Морализирањето е најважното нешто во врската за повеќето луѓе бидејќи им дава контрола. Повеќето преку морализирање или пониска манифестација на Сатурн, добиваат контрола која е предизвикана од морално жалење. Секоја жалба ја гуши душата.

Ана мораше да ја материјализира љубовта, да ја покаже трансформацијата одвнатре и да види дека оваа ситуација значи дека таа го прави истото како и другите, потврдувајќи ја површноста. Сега нејзината работа беше фокусирана само на „копање“ што е нејзиното значење за да создаде совпаѓање помеѓу нејзината одлука и нејзините емоционални способности. Таа веќе не можеше да биде измамена од туѓите начини, таа го бараше својот вистински одраз.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Толкувањето на астрологијата преку кармата и идните периоди всушност не ни ги покажува вистинските причини за проблеми во врската. Ако кармата не се разбере на овој начин, дури и несвесно, пропуштена е интерпретацијата на сопствениот живот. Ана успеа да ги согледа нејзините способности и си најде партнер во согласност со нејзините способности за љубов, каде што можеше да даде само вистинска љубов, а не повеќе љубов која се одвиваше во нејзиниот ум. Таквата љубов бара многу разговор за да се разјаснат емоциите кои се појавуваат во врската, како што се гневот или стравот. Така се демистифицираме себеси, нашата вознемиреност и страв од светот. Стравот или Сатурн е лек ако се зема во мали дози и открива што се крие зад него што е поентата на неговите ограничувања.

Никола Жувела, џиотиш консултант и терапевт
http://vedski-jyotish.net/