ВМРО-ДПМНЕ: Македонија ќе ја подигнеме од калта во која ја закопаа СДС и ДУИ и ќе биде држава со најнизок данок на добивка

vlada

Новата влада на ВМРО-ДПМНЕ има за цел да ја подигне Македонија од калта во која СДС и ДУИ ја втурнаа, се истакнува во денешното соопштение од ВМРО-ДПМНЕ.

– Македонија ќе биде стабилна економија со предвидливост во даночната политика и ниски даноци за компаниите што заработуваат повеќе. Според новата даночна политика за деклариран профит до 20 милиони евра данокот ќе остане ист, 10%, ако е реинвестиран, тој останува 0%. Секоја компанија без разлика дали е домашна или странска ако пријави профит од 20 до 30 милиони евра, данокот ќе биде 8%, од 30 до 50 милиони евра ќе биде 6%, а над 50 милиони евра данокот ќе биде 5%. Со оваа политика компаниите ќе се мотивираат што повеќе да работат, но и ќе се демотивира во целост сивата економија. Државата ќе понуди предвидливост и сигурност, како за домашните, така и за странските инвеститори. Ќе ја профилираме Македонија како држава со најнизок данок на добивка, се вели во соопштението од партијата.