Во Данска, емпатијата е училишен предмет што децата почнуваат да го учат уште на рана возраст


Еден час неделно, во данските училишта како дел од редовната, задолжителна настава, учениците слушаат како да си помогнат едни на други и да се натпреваруваат само со себе.

 

Данска е една од најсреќните земји во светот. Според резултатите од Светскиот извештај за среќа на ОН, важно истражување кое ги рангира 155-те најсреќни земји во светот од 2012 година, Данска е во првите три најсреќни земји на глобално ниво веќе седум години. Фактот дека од 1993 година наставата за емпатија во училиштата е задолжителна, тоа сигурно е фактор што придонесува за нивото на среќа во земјата.

Емпатијата помага да се изградат меѓучовечки односи, да се спречи малтретирањето и да се успее на работа. Го поттикнува развојот на лидерите, претприемачите и менаџерите. „Емпатичните тинејџери“ често се поуспешни затоа што се повеќе фокусирани на целта во споредба со нивните понарцисоидни врсници.

 

Во данските училишта, еден час неделно е посветен на часови по емпатија , во рамките на лекцијата едноставно наречена „Време за настава“, а наменета е за ученици на возраст од 6 до 16 години. Овој час е составен дел од данската наставна програма. Времето поминато на лекција за емпатија е исто толку важно како, на пример, англиски или математика. На овие часови  учениците разговараат за нивните проблеми , без разлика дали се поврзани со училиштето или не, а потоа целото одделение заедно со наставникот се обидува да најде решение засновано на вистинско слушање и разбирање. Ако нема прашања за дискусија, децата едноставно  поминуваат време заедно релаксирајќи се и вежбајќи хиги – поим што нема буквален превод (може да биде и глагол и придавка), а претставува појава тесно поврзана со данската култура. Најблиското објаснување би било „интимност создадена со намера“. Во земја каде што ноќта паѓа многу рано во годината, врне, е сиво… hygge носи светлина, топлина и пријателство и создава заедничка интимна атмосфера полна со добредојде. Тоа е клучен концепт за благосостојбата на Данците. Исто така, станува глобален феномен: Амазон продава повеќе од 900 книги на тема hygge, а преку 3 милиони објави означени како #hygge кружат на Инстаграм.
Американската авторка и психолог Џесика Александер, авторка на книгата „Данскиот начин на родителство: Што знаат најсреќните луѓе во светот за одгледување самоуверени и способни деца“, чиј коавторство е заедно со данскиот психотерапевт Ибен Сандал и е преведена на 21 јазици, спроведе теренско истражување за да се разбере како Данците учат емпатија.

Еден од начините за учење на емпатијата е тимската работа, на која се базираат 60% од училишните задачи. Фокусот  не е на надминување на другите, туку  на одговорноста да им се помогне на помалку надарените.  Од истите причини, Данска се смета за едно од најдобрите места за работа во Европа.

Тие се натпреваруваат само со себе , не со другите. Данските училишта не нудат награди или трофеи на ученици кои се истакнуваат во училишните предмети или спортови за да не се поттикне натпреварувачкиот дух. Наместо тоа,  училиштата практикуваат култура на мотивација за напредок, која се мери исклучиво на индивидуална основа .

„Данците оставаат многу простор за слободна игра, која ги учи децата на емпатија и преговарачки вештини. Играњето во природа се смета за едукативно средство уште од 1871 година“, објаснува Џесика Александар.

Исто така, постои  заедничко учење , кое се состои од  зближување на децата со различни слабости и силни страни  во различни училишни предмети за да си помагаат едни на други во часовите и да работат заедно на различни проекти. Ова уште од мали ги учи дека никој не може да успее сам и дека подобри резултати се постигнуваат со помагање на другите.

„Детето природно талентирано за математика нема да постигне многу ако не научи да соработува со другите. Ќе му треба помош со други теми. Тоа е одлична лекција за децата од мали нозе, бидејќи никој не може сам да помине низ животот. Многу студии покажуваат дека кога некому му објаснувате нешто, на пример математички проблем, не само што самите го учите подобро отколку ако штотуку сте го научиле, туку развивате и вештини за емпатија кои потоа дополнително се зајакнуваат со тоа што треба да обрнете внимание на начинот на кој другата личност добива информации и вие треба да се ставите на нивно место за да разберете како функционира учењето“.

Присуството на час за емпатија им носи огромно задоволство и радост на данските деца и ги подготвува да пораснат во среќни возрасни.

 


Извор:  Утринска иднина