Врски кои не се завршени: Зошто се среќаваме со некои луѓе од живот во живот?

stock ll 696x333 696x398

Суштината на кармата не е да возврати услуга или да казни некого, туку да ги обедини луѓето во безусловна љубов и духовен интегритет. Да научиме да глумиме од љубов и да станеме едно – затоа што јас сум партнер, а партнерот сум ЈАС. Тој е тој скршен дел. И секој човек, односно она што е во него, претставува скршен дел, како кога грабнуваме капка од океанот. Јас сум и капка и океан, целиот океан е содржан во една капка. Додека врската не се искристализира на тоа ниво, луѓето ќе се среќаваат во различни животи и во различни улоги.

media 24 uslugi

Нашите патишта низ животот се вкрстуваат со патиштата на другите луѓе, почнувајќи од нашите родители, сестри, браќа, деца и завршувајќи со љубовта и брачните партнери. Кармичките учења велат дека често се среќаваме со исти души, само во различни обвивки и во различни улоги.

Сè додека душата минува низ циклусот на физичко олицетворение, таа има некаков товар, долг, обврска – таа не е целосно слободна. Преку интеракцијата со другите ни се дава можност да се ослободиме од оковите на кармата или да ги стегнеме уште повеќе околу нас.

Кармата не е ништо друго освен последиците од постапките што ги направивме поради недостаток на љубов и исклучување од нејзиниот извор. Поради недостаток на љубов, ние свесно или несвесно ги повредивме другите, или тие нè повредија нас. Сега се среќаваме во банката на кармата за да ги решиме неподмирените заеми, сè според Законот, кој е ист за сите. Кармичките записи се чуваат во акаша (меморија на универзумот) која не е достапна за нашиот свесен ум.

Но, преку емоциите и чувствата што другите ги предизвикуваат во нас, следејќи ги како внатрешен компас, можеме да ги научиме причините за нашата заедница и лекциите што треба да ги научиме. Кога врската ја исполнува својата цел, таа завршува, личноста се оддалечува од нашиот живот. Со одредени луѓе имаме многу негативен курс, а покрај љубезноста и љубезноста, во разговорот има и некое триење, непријатност и напор и олеснување откако таквата личност ќе ја напушти нашата близина.

dgtup jovi kompani

Сепак, не треба да го игнорираме постоењето на такви емоции и нивното присуство во нас. Изворот на таквите емоции не е во никој друг, туку во нас. Само се појави некој и ја разбранува калта и нечистотијата во длабочините на нашето битие. Каде ја добивме оваа нечистотија? Од потиснати и необработени негативни искуства и несакани емоционални состојби на страв и болка.

Сите луѓе се наши учители кои имаат неблагодарна улога да укажат на потиснатите отрови до кои се држиме. Отровите кои со целото битие сме ги исцедиле во клетките, мускулите, крвните садови. Нашето целосно тело, мускули, израз на лицето и очите го рефлектираат нашиот дух и нашето внатрешно јас. Постојат и древни техники на читање на лицето од кои може да се процени нечиј карактер и склоности – какви се нашите усни, каков е обликот на нашите веѓи, очи, брадата – тоа е нашиот карактер.

Нашиот прв контакт со личност се одвива на визуелно ниво, па најчесто нè привлекуваат токму такви карактеристики, но привлечноста всушност се јавува на сосема друго, потсвесно ниво, каде што се читаат потсвесните кармички записи.

Во суштина, нашиот кармички запис „препознава“ што ни е неопходно во одреден момент за да се одвиткаме и расчистиме дел од кармата. Во исто време се чита кармичкиот запис на другиот и вака се случува спојување, односно влегување во врска.

Нашите љубовни врски обично започнуваат со заљубување, преку кое се обидуваме да ги покажеме најдобрите квалитети, а тоа всушност не сме ние, а не нашето вистинско јас. Во основа, таму не се случува ништо важно за нашиот раст и развој. За време на првиот конфликт се случуваат важни работи. Тоа се моменти кои вредат злато.

Кога ќе се појави првата љубомора, треба да се запрашаме: „Од каде го добив ова чувство? Што носам во себе?” Не е доволно само да се потисне тињата и да се чека да се смири и повторно да тивко, за да се израмни ситуацијата.

Треба веднаш да се работи за да се смести тој залутан фрагмент кој не е интегриран и кој си го бара своето место во мозаикот. Таквите фрагменти ги претставуваат слабите алки на нашата личност.

На пример, некогаш во детството доживеавме отфрлање и во тој клучен период се расцепи дел од личноста, што стана магнет за привлекување на истите емоции, па со текот на времето, нашата личност станува поларизирана и се распаѓа како скршен сад. Таму секој фрагмент претставува посебен магнет на одредено емотивно доживување на страв, болка, омраза, љубомора итн., додека дел од нас во одреден процент продолжува стабилно да функционира.

baner portland horizontalen

Овој стабилен дел во нашиот однос со другите го форсираме до одреден степен. Но, штом однесувањето на партнерот оди подалеку од функционирањето на нашиот стабилен дел, штом не можеме да разбереме ниту еден негов потег, се трошиме. Се распаѓаме и се префрламе на расфрланите фрагменти на стравот, од кои нашиот ум ги црпи своите верувања.

Всушност, партнерот само ја исполнува улогата и се обидува да ги помести распаднатите делови за, како деловите на мозаикот, да не се вклопат во една целина и да создадат мозаик на нашата личност. Всушност, не се работи на составен дел од нашата личност, тоа е дел од куќата што е оспособена за живеење.

Но, има делови од покривот што прокиснуваат, има прозорци, т.е. врати на перцепција, кои треба да се исчистат и променат, а тоа е дел од куќата на кој треба да се работи. Но, ние тоа не го разбираме, тоа влијае на нас и не повредува затоа што во него ја гледаме намерата на партнерот да не повреди.

Партнер е само занаетчија кој дојде да ги поправа руинираните делови од нас.

Што е кармичко?

Најкармично од се е доживувањето одредени емоции. Градиме врска со личност која го чувствувала истото за нас во далечното минато. Ние ја „повредувавме“ на ист начин, односно ја „кршевме“ на парчиња и создававме негативни искуства, но врската никогаш не беше завршена до крај, секогаш имаше прекин, било со смрт или на некој друг начин.

Суштината на кармата не е да возврати услуга или да казни некого, туку да ги обедини луѓето во безусловна љубов и духовен интегритет.

Да научиме да глумиме од љубов и да станеме едно – затоа што јас сум партнер, а партнерот сум ЈАС. Тој е тој скршен дел. И секој човек, односно она што е во него, претставува скршен дел, како кога грабнуваме капка од океанот.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Јас сум и капка и океан, целиот океан е содржан во една капка.

Додека врската не се искристализира на тоа ниво, луѓето ќе се среќаваат во различни животи и во различни улоги.

spiritual-razvoj.blogspot.com