Ги има помалку од еден процент во светот: Ова е најреткиот тип на личност! INFJ

fuu j r2njpbeyusq unsplash

Според Карл Јунг, типот на личност што поседува уникатни комбинации на одлики, кои вклучуваат затвореност, чувствителност и правда, сочинува само еден процент од населението.

Овие луѓе по природа се смирени и уверени во своите верувања, а исто така им е изразена карактеристика дека секогаш се подготвени да им помагаат на другите луѓе.

Овој уникатен тип на личност е скратено INFJ (интровертност, интуитивност, чувствителност и расудување), а откриен е со тестот Myers Bridges, создаден од познатиот психијатар Карл Јунг.

dzovi kompani baner horizontalen

Понекогаш овој тип на луѓе се категоризира како „адвокат“ или „идеалист“, пренесува Независне.

Денес, овој тест го проценува психолошкиот профил на една личност и нејзиното созревање. Со помош на неговите четири скали, можеме, на пример, да разбереме како гледаме на светот, како го согледуваме она што нè опкружува и како се однесуваме едни со други.

Таа се заснова на 8 типа на екстравертна личност и 8 типа на интровертна личност, а INFJ е најневообичаен од сите други.

Ова се главните карактеристики на таквите луѓе:

Тие се фокусирани на помагање на другите

Тие имаат идеалистички пристап и рафинирано чувство за добро и зло. Една од нивните најексплицитни цели е да им помагаат на другите, но тие не се ограничени на „спасување“ на луѓе од тешки ситуации, туку и да ги инспирираат, да им помагаат во самоподобрување и развој. Тие се дружат многу лесно и се одлични во меѓучовечките односи.

Сепак, тие многу се грижат за времето поминато во интеракција со другите. За да ја обноват својата енергија, потребна им е доза на личен простор и осаменост.

Тие знаат да сонуваат

„Адвокатите се немилосрдни сонувачи. Сепак, нивните соништа не спаѓаат во категоријата чудесни и невозможни, како обичните пасивни сонувачи, чиј идеализам е лесен и кревок. Сосема спротивното.

Тие сонуваат конструктивно и наменски, често реализирајќи ги своите соништа.

Во работното опкружување, овие луѓе секогаш покажуваат независност, се фокусираат на целта, висока креативност и многу интуиција. Тие исто така често се интересираат за уметност и наука.

baner portland horizontalen

Нивниот ентузијазам и идеализам може да бидат исцрпувачки

Луѓето со ваков тип на личност имаат само еден вистински проблем: општеството. Во денешниот свет, полн со неправда, затворени врати и sидови што сите мора постојано да ги надминуваме, не е лесно да се разочараме од сопствените напори. Затоа, честопати се случува луѓето од овој тип да се откажат и да престанат да се борат некое време – едноставно затоа што е физички и емоционално крајно исцрпувачки.

Овие луѓе, кои не сочинуваат повеќе од 1 процент од вкупното население на Земјата, носат светлина во темнината околу нас.

Тоа се луѓе со јасни идеи, сонувачи кои имаат цел и идеалисти кои навистина сакаат да ги направат луѓето околу нив барем малку подобри.

Познати кои се „адвокатски“ типови на личност се Гете, Мартин Лутер Кинг, Нелсон Мандела, Морган Фримен, Никол Кидман…

379636246 2483344625173152 7145445020029331891 n