Големите луѓе не ги комплицираат работите!


#facebook  #twitter / X    #tiktok   #youtube   #Instagram      #Linkedin    #whats app


Големите луѓе не ги комплицираат работите, со нив работите се едноставни и јасни.

Ситните души ги комплицираат работите, сакаат да се покажат супериорни, ја користат секоја ситуација за да го зголемат своето влијание, не бираат средства за да ви докажат дека одлуката е нивна и дека треба да се поклонат за да ја направат онака како што вие сакаат да биде. Големите луѓе не ги комплицираат работите, знаат кои се и што се, во личноста гледаат големина, а не во титули, статусни симболи и други неважни работи кои ги разликуваат луѓето.

Големите луѓе не ги комплицираат работите, малите луѓе ќе ви го комплицираат животот. Ќе ве остават да го чекате нивниот одговор, ќе ви создаваат непотребна нервоза, ќе ви постават услови кои треба да ги исполните и на крајот очекуваат да се поклоните пред гробот и да им се заблагодарите за нешто што е сосема природно и човечко само по себе, нешто што би направил на друг без разлика на сè, бидејќи тоа не те чинело ништо и не барало некоја голема жртва во твојот живот.

Големите луѓе не ги комплицираат работите, ако можат да помогнат – тие ќе ви помогнат, ако не можат јасно ќе ве водат каде што можат другите. Разликата меѓу овие луѓе не е во улогите што ги играат, бидејќи малите луѓе можат да извршуваат некои големи функции и да седат на некои таканаречени важни столчиња, додека големите луѓе можат да работат сосема обични работи. Разликата меѓу овие луѓе е во тоа како гледаат на себе и на другите, како се позиционираат себеси и другите.

Брзо ќе ја препознаете разликата, ќе дознаете каде се сите и што е најважно, порано или подоцна ќе се најдете во ситуација да треба да изберете на која страна да застанете. Застанете на страната на оние кои не се опседнати со својата вообразена големина, застанете на страната на оние кои не калкулираат кога треба да помогнат, застанете на страната на оние на кои човекот им е единствената титула. Што и да правеле овие луѓе, без разлика дали биле во одлична позиција или не, тие се големи луѓе.

Марио Жувела