Дали ДУИ доби „црвен картон„ од Меѓународната Заедница?


За последните неколку месеци, македонската албанска опозиција се соочува со значајни предизвици и тешкотии. Но, со новиот начин на работа и окрупнување, опозицијата може да се подготви за иднината.

Од кога опозицијата во Македонија доби ново раководство, тие започнаа да го менуваат начинот на работа. Окрупнувањето на опозицијата им помогна да се фокусираат на клучните прашања и да ги подготват за иднината.

Окрупнувањето на опозицијата предизвика значаен напредок во нивните напори за промена на политичката сцена во Македонија. Тие го препознаа значењето на јавните настани, како што се мирните протести и собирањата на граѓани, за да им помогнат да ја изразат својата гласна.

Окрупнувањето на опозицијата беше клучен фактор во успешните резултати на последните локални избори, каде што многу општински советници и градоначалници беа избрани. Ова донесе нов пораст на опозицијата и повеќе поддршка од граѓаните.

Сега, со окрупнувањето на опозицијата, тие можат да се подготват за иднината. Со поставување на клучни цели и стратегии, опозицијата може да продолжи да го зголемува своето влијание во Македонија.

Сепак, окрупнувањето на опозицијата не е крајот на патот. Тие ќе треба да продолжат да работат уште посилно за да ги исполнат своите цели и да ги зголемат своите шанси за успех во иднината. Само со продолжен напор и ангажман, македонската албанска опозиција може да стане значаен играч во политичката сцена во Македонија.

Опозициските партии во албанскиот блок тргнуваат во обид за окрупнување. Гаши, Касами и Меџити денеска на заедничка маса ќе ги стават заедничките цели и ќе ги разгледуваат можностите за соработка, а ваквата информација за Телма ја потврди лидерот на Алтернатива.

Тој рече дека се уште не се договорени местото и терминот но нагласи дека средба ќе има. Веќе неколку месеци на маса е ставена точката за окрупнување на албанскиот опозициски блок.

Целта е обединување против ДУИ оти сметаат дека тамошните функционери се грижат само за нив, но не и за граѓаните.

Со други зборови и самата ДУИ и е јасно дека ја нема повеќе поддршката најмногу од САД и од бирократите на Брисел ,.опозицијата од албанскиот блок е новото милениче на истата таа Меѓународна Заедница и наш стратешки партнер кој за нас како Македонија не значи ништо ако во иднина продолжи сервилноста кон нивните политики а не кон нашата татковина.