Дали духовноста е само последица на потребата за самоодржување на животот?

ascensionandrebirth2 compressor

Сè е само принцип на еволуција и самоодржување. Така испаѓа.

Духовност на приземен начин. Не можете да летате високо ако не ги разбирате основите, од каде сте дошле.

Роден сум во семејство кое, како и секое друго семејство, дозволува или спречува духот да се развива со своето енергетско поле. И во двата случаи, дали семејството попречува или овозможува, духот нешто учи, нешто сфаќа. Тој учи што значи да се биде ограничен или што значи да се биде неограничен. А ограничувањата и правилата, како и сè друго, се втиснати во полето на семејството, во самата генетика на нашите предци.

Интересите во која било област постојат со причина. Уметници, менаџери, градежници, продавачи, што и да е. Така и духовноста. Секое семејство има во себе природно поле кое се стреми кон самоодржување. Сè што научиле предците е втиснато во генетиката на семејството за да може полето на самоодржување и еволуција да опстане и да се подобри.

Колку и да мислиме дека сме над животинскиот инстинкт за преживување, многу сме подложни на правилата за задоволување на најосновните потреби. Стремежот кон одржување на самиот живот, како зачувување на животот, кон зачувување на безбедноста. Се е во семејството. Одиме на работа за да заработиме, да преживееме. Ништо повеќе. Само, нашиот дух е безграничен, па нè наведува да бараме начини да се подобриме. Така бараме подобра работа, подобри услови за живот, нешто што сакаме да работиме, нешто што ќе не исполни. Духот нè води кон тоа. Бараме смисла во страдањето, ги оправдуваме болките низ кои поминуваме. За некое време, духовноста нè забавува. Бегаме од болка. Ние го оправдуваме страдањето.

Со овој текст што го пишувам, барам и смисла, си го оправдувам стремежот кон духовното, се потврдувам.

8573019 orig

И тогаш е време да се погледне тоа болно место. Излегува дека зависи од нас, свештенството, да го направиме ова. Не знаеме што е тоа, но чувствуваме дека постои.

Еднаш одамна се случи нешто страшно. Пред многу милениуми. Некаква тешка судбина, можеби некаква војна, многу страдања, некакви катастрофи, катаклизми, нешто што досега не се случило. Се случија болни искуства и страдања, нешто што човекот никогаш не го доживеал. Дотогаш човекот живеел во рајот. Се беше безбедно, се беше обезбедено, основните потреби секогаш беа задоволени. Немаше причина за страв или грижа.

Одеднаш нешто го наруши тој рај. Беше толку страшно што се закануваше да ја уништи семејната линија. Истребување. Поминаа години додека човекот не се опорави од шокот. Траумата остана засекогаш. Вознемиреноста за безбедноста на потомството остана. Стравот дека тоа би можело повторно да се случи, го навело човекот да се запраша, која е причината за тоа.

Некогаш, некаде, се дозна дека е опасно да се истражува непозната околина, се научи дека е опасно да се соработува со странци, се научи дека може да биде опасно да се патува далеку од дома. Научено е дека е опасно да се изразува слободна волја, да се зборува за своите чувства, да се покаже ранливост, да се покаже љубов. Се научи, иако можеби погрешно разбрано. Неразбрана тешка судбина, доведе до затвор. Се појавија ограничувања.

Почнавме несвесно да усвојуваме правила кои ќе не заштитат, кои ќе го заштитат семејството. „Подобро е да останеме во границите на познатото. Подобро е да не доаѓате во контакт со тезгите. Подобро да не излегувате од дома. Подобро да се држите до своето. Подобро е да не покажувате чувства. Подобро е да не ги покажувате вашите желби. Подобро е да се молчи. Подобро да се држат настрана. Подобро е да не се истакнувате. Подобро е да не измислувате нови работи. Подобро е да се плашиме од Бога. Подобро да се биде понизен“. И од сето тоа, се развија низа други ограничувања, од кои сите беа погрешно разбрани.Многу од нас веќе не ја ни знаат причината. Се однесуваме на одреден начин без да знаеме зошто. Главно затоа што ни е кажано дека треба, често под закана од казна.

И има многу што е несвесно, создадено токму заради зачувување на природниот поредок. И така поминавме стотици години, можеби и илјадници, несвесно водени од ограничувања, правила кои требаше да не заштитат, а потоа почнавме да ни штетат. Љубовта и слободата на духот беа фрлени во заборав.

Но, човечкиот дух е незапирлив. Тој се стреми кон неограниченото, се стреми кон проширување, подобрување, истражување. Тој е оној кој носи свест. Ги пробива ограничувањата на несвесното, наоѓа начини. Таа достигнува надвор од границите на физичкиот свет. Тој бара инспирација, бара начин да се изрази. Да ја изрази својата неограниченост.

Потомците го бараат своето право да се ослободат од ограничувањата на семејните системи. Нивниот дух ги води. Тие не се сеќаваат на уништувањата, војните и страдањата, не ги знаат вистинските причини за овие ограничувања. Беше толку одамна што падна во заборав. Но, во енергетското поле на семејството, инструкциите останаа. Јасно велат: „Ова е дозволено – ова не е дозволено!“

Настанува незадоволство, кавги и принудно одржување на семејниот систем. Предците несвесно чувствуваат дека однесувањето невообичаено би било „опасно“ за семејството. Ниту тие не знаат зошто, само знаат дека има причина. Но, првобитната семејна хармонија и поранешниот рај одамна е скршена. Љубовта, разбирањето, поддршката, блискоста, паднаа во заборав. Состојбата која беше природна и земена здраво за готово стана мит.

И тука настанува конфликтот, во рамките на енергијата на семејниот систем. Од една страна, љубовта. Неопходно е за хармонија внатре во семејството, дава сигурност, притоа дозволува истражување надвор од семејството, бидејќи само преку истражување доаѓа подобрување, еволуција. Но, од друга страна, има искуство кое вели дека тоа би било катастрофално. Траума која е втисната. Така стравот го зазема местото на љубовта. Љубовта е турната на страна, во прв план се расправиите, логиката, оправдувањата, несвесното однесување, нереалните стравови.

Но, еден ден, доаѓа конечна пауза, кога ќе се појави првиот потомок кој е подготвен да го реши овој хаос. Тој сака да го реши најчесто несвесно. Чувствува дека нешто не е во ред. Не му оди добро во животот, сфаќа дека нешто постојано се повторува во семејството, во околината, сфаќа дека не мора да биде така. Сфаќа дека не сака да заврши како мајка му или татко му. Затоа првиот чекор е обично одвојување од семејството.

„Не сакам да живеам така, заминувам да најдам нешто подобро.

Минуваат години во потрага по подобар живот. На крајот, тој создава сопствено семејство. Тој се соочува со истите работи и проблеми како и неговите предци. „Сега сфаќам“. Очаен мисли: „Сè се сведува на истото“.

Верата, молитвата, религијата, ние разбираме начини да ја прифатиме суровата реалност, да го оправдаме нејзиниот тек.

Дали е навистина така? Дали мора да биде исто?

Поминуваат уште неколку генерации, додека некој не се осмели.

Не мора да биде така. Не сакам да биде така.

Има таа прва искра, нешто во нас што ќе каже: „Треба да истражам начини да го сменам ова“.

И како тоа го правам во моментов? Како тоа некој од вас го прави ова? Вашиот мозок е буквално поврзан да работи на духовноста. Го гледаш во сè, го бараш, како дрога, никогаш не престануваш да истражуваш. Како тоа? Што те натера на таков начин?

Самата природа. Самата потреба за самоодржување на животот. Самата потреба да се врати семејството во хармонија.

Во рајот.

Го имам.

„Јас сум таков каков што сум, бидејќи го наследив од моите предци. Креативноста и истрајноста ги наследив од мајка ми. Од таткото, љубопитност и срце на миротворец. Самодовербата и организацијата ја наследив од дедо ми, силата и самопожртвуваноста од баба ми. Сето ова ме прави ваква, подготвена да се впуштам во борба со себе. Јас сум збир на гени, јас сум мешавина од сите мои предци, испаднав вака, по еволуција, рекомбинација на гени. Јас сум среќниот добитник. Јас сум тој кај кого требаше да се појави горливата желба за промена. Јас сум тој што може да види многу повеќе од моите претходници, јас сум тој што ги зеде мечот и факелот, го осветли патот во непознатото, ги пресече грмушките од трње, се бореше со демони и ѕверови. Отстранети ограничувањата на предците, повторно изнесени на површина – љубов.

circleoffriends michaeldiven

И сега ви го враќам, предци. Еве го, како на чинија. Одам напред и во исто време одам наназад. Го осветлувам патот назад, со што го освестувам сето несвесно што вие, моите предци, го оставивте зад себе. Ја менувам самата генетика. И пркосам на природата. Или тоа е самата природа? Како семе што се пробива низ пукнатина во камен, се појави многу посилна сила, само за да преживее, да го опстане животот, да израсне дрво.

Ние сме наши предци.

Сега знам дека чекорам по патот кон ослободувањето. Јас обезбедувам сигурно, зачувување на животот. Продолжувам, преминувам на моите потомци. Во нив, семето на слободата и љубовта ќе расте без ограничување.

Анико Будаи