Дали е вистина дека колку ни е поголема свеста , толку помалку пријатели имаме?


Како што се шири вашата свест, така и вашиот круг на пријатели се намалува!

Како што се шири вашата свест, кругот на пријатели се намалува, вие се менувате, а исто така се менуваат и вашиот живот, вашите навики… Овие десет работи од корен ќе се променат.

Вашиот круг на пријатели ќе се намали. 

Почнувате да забележувате дека вообичаените разговори со пријателите и познаниците некако не ве задоволуваат. Се чини дека сè е како порано, но поради некоја причина е помалку интересно. Затоа што веќе не можете да учествувате во разговори во кои главни теми на „жалби“ се како сè е лошо, колку е досадна работата, како нечиј маж е одвратен и како жената е виновна за се. Престанувате да играте игри, бидејќи на игрите им требаат двајца за да се играат според правилата. И затоа ќе станете многу непријатна личност за вашите пријатели која ја расипува целата игра и на сите им покажува како е кралот на гоу.

Ќе ви биде тешко да ја завршите моменталната досадна работа или да направите нешто што нема смисла. 

Значи, или одлучете да се вклучите колку што е можно повеќе во тековната активност, или радикално да ја промените. Ако сте биле на старата работа поради некоја потреба, страв, навика или автоматизам, тоа веднаш ќе излезе на површина и ќе мора да преземете нешто околу тоа.

Вашата врска почнува да се распаѓа на шевовите. 

Затоа што повеќето односи не се солидна заедница, туку сплетка на меѓузависности и компензации. Чувствувајќи дека ве губи, вашиот партнер ќе се обиде да ве врати назад, но на сите приговори ќе реагирате со изненадување и недоразбирање, како странец кој се обидува да воспостави контакт со вас на марсовски јазик.

Ќе се чувствувате осамено. 

Затоа што ќе исчезнат сите непотребни и лажни односи изградени на недоволност, празнина, консумеризам и себичност. И бидејќи на почетокот нема да разберете од каде е празнината, на почетокот ќе ве исплаши, како да гледате во голема бездна. Но, постепено ќе почнете да се исполнувате токму со она што е живо и присутно во вас.

Не можете да се лажете себеси или другите. 

Речиси физички и автоматски ќе почувствувате каква било лага – лага со зборови, мисли и постапки. И тоа ќе биде многу одвратно, бидејќи секогаш кога вие или некој друг ќе кажете лага наместо вистина, ќе ви се чувствувате како „мачкини канџи“ во вашата душа. Одеднаш

ќе откриете дека луѓето околу вас многу страдаат. 

И не трпат тежок живот – напротив, се е во ред со нивните животи. Повеќето од нив страдаат од илузијата дека нешто не е во ред со нивните животи.

Ќе се срамите од некои работи.

Ќе се срамите од многу ваши претходни зборови и постапки, бидејќи мора да се соочите со вистината и да признаете дека изворот на сите ваши проблеми не бил некој таму, туку вие самите. Откако ќе го разберете ова, срамот ќе исчезне, а неговото место конечно ќе го заземе внатрешниот мир.

Ќе зборувате помалку. 

Затоа што се што сте кажале од страв, завист, себичност и лутина повеќе нема да важи. Повеќе не можете да пишувате осудувачки коментари на социјалните мрежи, бидејќи тоа повеќе нема да биде важно и неопходно. И општо, некое време нема да можеш да напишеш ништо, затоа што се што си напишал претходно ќе ти изгледа како глупост. И излегува дека тишината е навистина злато, што често не го забележуваме поради брзањето и брзината на последователните настани.

Вашата слика за светот ќе се сруши. 

И ќе сфатите дека не само што вашето мислење е правилно и сите други се погрешни, туку дека има бесконечен простор на можности. И сите ограничувања не се ништо друго освен илузија што самите сте ја создале.

Ќе мора да преземете одговорност. 

Ќе сфатите дека немате што да очекувате од никого и дека никој ништо не ви должи. Сè во вашиот живот не зависи од надворешни фактори, глупав шеф, неразбирлив партнер и курсот на Биткоин, туку од вас. Живејте точно каков што заслужувате и не ви преостанува ништо друго освен да преземете одговорност за она што го правите и го имате. Но, токму во тој момент личната одговорност престанува да биде товар од кој треба да бегате, бидејќи таа станува единствениот вистински и логичен редослед на нештата.

Уште една кратка приказна за истата тема:

 

Како што времето одминуваше, Марија забележа дека нејзиниот круг на пријатели се намалува. Таа беше многу свесна на тоа дека со зреењето на нејзината свест, таа почна да гледа на светот на друг начин. Веќе не беше среќна со површните разговори и банални теми кои ги споделуваше со нејзините пријатели.

Марија почна да размислува дали е вистина дека колку повеќе свест имаме, толку помалку пријатели имаме. Таа знаеше дека едноставно не можеш да имаш длабоки и значајни разговори со сите луѓе, но исто така знаеше дека имаше многу луѓе кои беа спремни да ја слушнат и разберат нејзината свест.

Така, Марија почна да се фокусира на квалитетот на пријателствата, а не на количеството. Таа почна да се поврзува со луѓе кои ѝ придаваат важност на истите работи како и неа. Тие беа луѓе кои може да ги разберат истите стравови и надежи.

Со текот на времето, Марија успеа да го најде своето место во светот. Таа беше среќна со луѓето кои ги имаше околу себе и знаеше дека тие беа вистински пријатели. Во крајна линија, тоа што толкува еден човек како пријател зависи од неговата свест и вредности, а не од количеството на луѓето кои го опкружуваат.