Дали знаевте дека Хитлер и Наполеон имале по еден тестис?

tocka 122509

Најинтересните работи кои не сте ги знаеле на едно место! Откријте колку многу допринел за човештвото Леонардо да Винчи, како пие кравата, кој ја преживеа несреќата со Титаник и многу повеќе!

– Пред 4.000 години во вавилон имало обичај таткото на младата невеста да го испијани зетот еден месец по свадбата. Пијалокот бил вид на пиво добиен од мед… Од тука и потекнува терминот – меден месец или на англиски honeymoon.

– Бувовите се единствените птици кои можат да ја видат сината боја.

– Тектонските плочи на Земјата се движат со иста брзина со која расте човечкиот нокт.

– Камелеонот има јазик чија должина е поголема од половина негово тело.


– Кечапот потекнува од Кина.

– Нула е единствениот број кој го нема помеѓу римските броеви.

– Стаорците можат да преживеат подолго без вода отколку камилите.

– Во шах, изразот шах-мат на персиски значи “Кралот е мртов


– Во внатрешноста на телото болката се движи со брзина од 110 метри во секунда.

– Катастрофата со Титаник ја преживеале само две кучиња.

– Најголемата светска компанија е индиската железница. Таа има повеќе од еден милион вработени.

– Кожата на Нилскиот коњ е дебела околу 6,5 сантиметри и го брани дури и од куршуми.

– Американските астронаути мораат да бидат пониски од 1.80 сантиметри.


– Првиот e-mail преку Интернет бил испратен во 1972-ра година.

– Леонардо да Винчи ги измислил ножиците.


– Само две животни немаат потреба да ја свртат главата за да гледаат позади својот грб, зајакот и папагалот.

– Кравата може да се напие ако се храни со јаболка.

– Химната на Грција има 158 строфи. Не постои Грк кој не ја знае на памет.


– При умирање човекот најпрво го губи видот, потоа сетилото за вкус, па за мирис, па за допир, а последно го губи сетилото за слух.

– Хитлер и Наполеон имале по еден тестис.– Леонардо да Винчи бил способен истовремени со едната рака да пишува, а со другата да црта.