Дали постојано ви се повторува одредена ситуација? Научете ја вашата лекција еднаш засекогаш!

photo 1499509599374 00853a315a10 696x398

Штом станува збор за шема која се повторува и чие повторување буди болни и непријатни емоции кај човекот, знајте дека тоа е нешто што најчесто се нарекува животна лекција!

Ива беше млада претприемачка на која „бизнис играта“ и беше големо задоволство. Сепак, таа никогаш не успеа да запознае соодветен партнер за посериозна љубовна врска. Редовно се среќавала со навидум интелигентни и интересни мажи, но штом се надевала дека го запознала „вистинскиот“ ќе следело нешто сосема спротивно – целосно ќе се разочара.

Секое ново запознавање со (погрешната) „вистинската“ сè повеќе би и го затворало срцето. Со текот на времето, сето тоа стана премногу болно и таа ќе размислуваше целосно да се посвети на својата работа, новите хоби или „да стане пореалистична“ (како што би рекла нејзината мајка) и целосно да се откаже од сонот за љубовна врска што ја имала. баран со години.

Разбудете го сопствениот потенцијал

Можеби споделувате слично искуство со Иво во љубовниот аспект од вашиот живот или познавате некој кому му се случува нешто слично. Или наведената шема се повторува во некој друг аспект. Во секој случај, штом се работи за шема која се повторува и чие повторување буди болни и непријатни емоции кај човекот, знајте дека тоа е нешто што често се нарекува животна лекција.

Според мене, животните лекции се можности кои животот ни ги нуди за да направиме нов чекор во насока на будење на сопствениот потенцијал кој сите го носиме во себе. Во случајот на Ива, важна животна лекција беше да научиш како да го отвориш срцето и да се осмелиш да бидеш ранлив без разлика на исходот. Наместо нејзината среќа и отвореност во срцето да ја условува со наоѓање на „вистинската“ личност за врска, животот и дал можност да добие нешто повеќе – да стане личност која се осмелува да сака и да живее со отворено срце.

 

Од таква позиција, таа би била многу позрела да влезе во врска каква што посакува. Сепак, сè додека Ива верува дека ќе се отвори само кога ќе запознае некој кој, според неа, го заслужува нејзиното срце, таа може да привлече во својот живот само личност која го бара истото од неа – со други зборови, таа може само се вртат во истиот маѓепсан круг на несакан исход.

Животот постојано дава нови можности

Бидејќи желбата за постојан раст и развој е вткаена длабоко во сржта на нашето битие – и на свесно ниво не сме во состојба да ја „исклучиме“ – додека не направиме чекор што не води во насока на посвесно живеење и активирање на потенцијалот кој веќе го носиме во себе, животот постојано ни дава нови можности за развој и раст. Со други зборови, животната лекција се повторува додека не ја искористиме можноста што ни ја нуди животот.

Затоа, следниот пат кога ќе препознаете дека одредена животна лекција е „активирана“ во вашиот живот, пред насилно да почнете да смислувате нови стратегии кои ќе ве вратат на истото, одвојте време на дневна основа да го поминете во осаменост. , свесно поврзете се со вашата душа и внатрешност Со светлината, запрашајте се каква можност се обидува да ви даде животот. Соодветна потврда: „Отворен сум да добијам нова визија или идеја што се обидува да влезе во мојот свесен ум“.

Томислав Томиќ