Дали сте доволно храбри да сонувате и да живеете големи соништа?

religion 3491357 960 720 696x398

Велат, оние кои сонуваат мали соништа обично остануваат затворени во нив, мелејќи во рутина на секојдневието. Тие, исто така, велат дека оние кои сонуваат преголеми соништа остануваат на границата меѓу возможното и невозможното, луди со идеи како да стигнат таму и да посегнат по ѕвездите, или во спротивно големината на успехот на крајот ќе ги изеде.

Но, дали е вистина сè што велат другите луѓе? Кој е всушност креаторот на вашиот живот? Вашиот партнер, пријател, родител, шеф, општество во кое се движите? Или можеби сте само вие?

dzovi kompani baner horizontalen 1

Дали сонувате мали или големи соништа?

Колку повеќе се цениме и цениме себеси, толку повеќе ќе постигнеме во животот. Некогаш, не мора да имаме ништо во рацете, а во следниот момент можеме да имаме се. Сите ние имаме иста почетна точка, имаме опција да го притиснеме копчето за напредок и да излеземе на патот на животот. Ќе се осмелиме ли да бидеме оние кои сонуваат големи?

Ќе се осмелите ли да се издигнете од масата монотони луѓе, оние кои дозволиле и најмалите соништа да се занишаат и да ги скршат? Дали само ќе продолжите да одите напред, без разлика што често сте обесхрабрени и ранети од разни животни лекции? Дали ќе дозволите да ве заплашуваат другите или да ве заплашува самата цел и чувството на целосна слобода во нејзиното постигнување?

Како сликари, сите ние започнуваме со празно платно

Сами одлучуваме во кои бои ќе ги обоиме нашите денови и искуства. Сами одлучуваме кои мотиви ќе ги насликаме и кои техники ќе ги употребиме. Исто така, ние сме тие кои одлучуваме како ќе претставиме одредени мотиви, а на другите е како ќе ги видат, препознаат и толкуваат.

Значи, имаме еднакви шанси да бидеме успешни. Тоа зависи од нашата волја, страст и количината на дисциплина што ја имаме во нас. За некого платното ќе остане полупразно, за некого ќе биде исполнето со најубавите бои и мотиви, изложени во позната галерија.

baner portland horizontalen

Дали се плашите каква верзија би можеле да станете?

Дали се плашите дека со остварување на некои соништа ќе се изгубите себеси или вашите најблиски? Ќе ви кажам еден факт – оние за кои се грижите ќе останат со вас без разлика на промените. Сите сме склони кон промени, животот постојано се менува, тоа е она што е неизбежно, бидејќи никој не успеал да изневерува и да го запре времето. Можете само да се трудите да работите на себе секој ден, да ги остварите оние соништа кои ве прават подобри луѓе, на добар начин. Тогаш, нема причина да се плашиме од отфрлање и изолација.

Дали се плашите од слободата што ќе ја почувствувате кога ќе се остварите и зошто? Зошто да не гледаме на тоа како најубав предизвик и уште поубава награда? Ќе се ослободиш од оковите што си ги ставил на себе, ќе сфатиш тогаш што значи вистински да се спојуваш со животот и да постоиш во моментот, не грижејќи се за вчера, не грижејќи се за утре.

Животот се случува овде и сега, соништата зависат од она што го правиме сега

Не заборавајте, животот се случува само сега и овде. Не вчера, не утре. Не чекајте утре да почнете да работите на вашите соништа, почнете уште денес, дури и со најмали чекори. Дефинирајте јасна цел, сите чекори и средства што ви се потребни и започнете.

Соништата не се изградени во вчера, веќе нема да бидеш таа верзија. Секој ден имате можност да бидете уште подобра личност. Без разлика дали вашите соништа се мали или големи, важно е да верувате во себе и во нив и да продолжите напред. И немојте да се губите во пропаст како некои луѓе затоа што, добро, не сонувате доволно суштински и значајни соништа, па се откажувате и од помалите. И никогаш не сметајте ги вашите соништа поголеми од вас, толку големи што ќе ги сметате за сосема невозможни.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Соништата не можат да бидат поголеми од нивните создавачи

Вие сте единствениот креатор на вашиот живот и вашите соништа. Соништата што ги сонуваш не можат да бидат поголеми и посилни од тебе, не можат да избегаат од твоите раце кога јасно ги дефинираш и се стремиш кон нив. Тогаш, животот ќе ги разоткрие своите нишки во таа насока, што ќе ве доведе до местото каде што сте замислиле да бидете за пет или десет години. И ако во моментов не гледате одреден дел од патот, одите без потребните патокази, вашиот внатрешен компас веќе си го одредил самиот ден кога кажавте ДА за промените и ДА за нов почеток. Нема да се изгубите, залутајте. Исто како брод чии координати однапред ги одредуваме, не може да се сврти и да заврши таму каде што не треба. Ќе пристигнете на посакуваната дестинација.

Запомнете, бидете јасни и гласни во изразувањето и планирањето на вашите желби и соништа. Следете го вашиот внатрешен глас и ритам. Не дозволувајте оние кои ве исплашиле на патот да ви го украдат ентузијазмот и да ви ги скршат соништата. А ако им се чини невозможно, не ви е.

oglasi jovi kompani

Вашите соништа не им одговараат на другите луѓе, исто како што нивните не би ви одговарале вам. Не се обидувајте да се вклопите во туѓите калапи, создадете свој. Колку повисоко си ја поставувате границата и работите на тоа секојдневно, со мали чекори, толку повеќе ќе постигнете се што сте зацртале. Не треба да се плашиме од големите цели и стандарди, треба да се плашиме од скудноста на просечниот живот, од суетата што се јавува кога се откажуваме од себе и од своите соништа.

А ти, ти си се освен просечен. И секогаш имајте го тоа на ум.

Марија Ломбаровиќ

https://www.facebook.com/MareLombarovic/?modal=admin_todo_tour

https://marijalombarovic.wordpress.com/