Дали сте наишле на лажни емпатии? Ќе ги препознаете по ОВИЕ знаци!

depositphotos 217713434 xl

Лажните емпатии се поединци кои се претставуваат како со висок степен на емпатија, тврдејќи дека можат да ги почувствуваат и разберат емоциите на другите. Меѓутоа, нивната „емпатија“ често служи како маска за манипулација, постигнување лични цели и градење на сопствен имиџ како личност со висока емоционална интелигенција.

Да се ​​биде емпатичен значи да се биде грижлив, отворен, алтруист и љубезен кон другите луѓе. Способноста да ја почувствуваме туѓата болка ни дава понежен поглед на животот, бидејќи не можеме да ги игнорираме борбите и неволјите што ги опкружуваат другите. Во најголем дел, да се биде емпатичен е исклучително прекрасна особина. Ова е причината зошто некои луѓе лажираат емпатија, дури и кога се далеку од тоа да бидат емпатии .

Наместо вистински да ја ценат вредноста на емпатијата, овие луѓе сакаат да се преправаат дека имаат емпатија за придобивките што ги носи. Лажните емпати ја користат емпатијата како алатка. Тие се мајстори во препознавањето на емоциите, но нивната цел не е да им помагаат на другите, туку да ја искористат туѓата состојба за свои интереси.

Овие поединци, облечени во наметка на привидна чувствителност и разбирање, ги користат своите „вештини“ не за да помогнат, туку за да манипулираат и да ги постигнат сопствените интереси.

Лажните емпатии даваат брилијантност со своите постапки, восхитуваат и изгледаат како да помагаат, но нивната поддршка е минлива. Користејќи ја емпатијата како алатка, тие се доближуваат до своите „жртви“, преправајќи се дека ги разбираат и негуваат нивните емоции, за потоа да ги остават изгубени и разочарани.

Нивната искреност и посветеност е само маска која паѓа со текот на времето, оставајќи го зад себе горчливиот вкус на предавството.

Како да препознаете кога некој лажира емпатија?

1. Сакаат да им даваат до знаење на сите дека се емпатии

Емпатијата не е нешто за фалење и само луѓето кои навистина ја поседуваат оваа особина разбираат зошто.

2. Често го менуваат своето однесување во зависност од публиката

Тие можат да се прилагодат на ситуацијата и личноста со која комуницираат, покажувајќи „емпатија“ само кога тоа им користи. Ова може да доведе до ситуации кога другите се чувствуваат изманипулирани и искористени, бидејќи лажната емпатија лесно се препознава преку недоследности во однесувањето и недостаток на длабок, вистински интерес за другите.

Покрај тоа, лажните емпатии често ги користат информациите добиени под маската на емпатија за да манипулираат или шират озборувања, што може да предизвика дополнителни конфликти во групи или организации. Ова е причината зошто е важно да се развие критичко размислување и способност да се препознае вистинската емпатија од оној што не е.

За разлика од лажните емпатии, вистинските емпати градат односи засновани на доверба, почит и вистинска желба да помогнат. Тие не бараат ништо за возврат и не ги користат туѓите емоции како средство за постигнување лични цели.

Вистинската емпатија е основа на здрави, поддржувачки врски, без разлика дали се во пријателска, романтична врска или професионална средина.

3. „Слушаат“, но само за да добијат информации

Во такви ситуации, личноста која глуми емпатија може активно да слуша сè што ќе кажете, покажувајќи грижа и внимание во вистинските моменти.

Но, тој не ви дава шанса да ги процесирате вашите емоции, тој само сака да изнуди одредени изјави, кои подоцна ги користи против вас.

4. Секогаш се обидуваат да ви дадат дијагноза

Сакаат да се преправаат дека можат да ги разберат тајните чувства на сите околу нив и не прифаќаат различно толкување. Една од манипулативните алатки на лажните емпатии е желбата да се дијагностицираат, не самите себе, туку другите.

Преку таквата интеракција, тие многу суптилно ја врежуваат својата перцепција во главите на другите, создавајќи слика што подоцна ќе ја користат за своја заштита или манипулација.

5. Нивната „грижа“ е исклучително краткотрајна

Поради ова, тие најчесто имаат интензивни, но кратки врски.

Личноста која само лажира емпатија не може вистински да ги разбере чувствата на својот партнер, пријател, што значи дека колку и да се добри во имитација на позитивни емоции, не можат да одржат трајна, среќна врска.

6. Не можам да прифатам одбивање

За таквите нема ништо полошо од тоа кога некој ќе им каже „не“. Најлошото нешто што можете да го направите со некој што лажира емпатија? Кажи им дека грешат.

Нивната неспособност да прифатат отфрлање произлегува од вербата во сопствената исклучителност и супериорност, што ги прави неспособни да ги согледаат сопствените грешки и да прифатат критики.

Оваа особина ги прави изолирани во сопствената илузија, неспособни за вистинско сочувство и разбирање.

7. Го преувеличуваат вашиот проблем

Еден од другите големи знаци на лажна емпатија е дека тие прават голема катастрофа од сè и го засилуваат она низ што поминувате. Тие прават да се чувствувате дека вашиот проблем е поголем отколку што мислите и дека е толку страшен што никој не може да го поправи.

Наместо да бидете безбедно пристаниште во бура, тие ве туркаат подлабоко во калта, почнувате да се чувствувате како да сте само товар за сите.

8. Даваат брзи и површни совети

Ако и кога таа личност дава совет, тоа е плитко и бескорисно. Исфрла многу клишеа и совети кои се забораваат, честопати менувајќи ги на лет и менувајќи го она што го кажува од момент во момент.

Изгледа само сака да каже нешто за да ја смени темата. „Ќе бидеш добро, не грижи се“ и „барем не е…“ се некои од омилените клишеа.

9. Секогаш сами си го враќаат разговорот

Кога некој се однесува како да му е грижа, но потоа брзо го врти разговорот кон себе, како треба да го толкувате тоа?

На таквите луѓе никогаш не им беше важно како навистина се чувствувате, тоа беше само детска увертира за да зборуваат за себе. Тоа е себично и не е емпатично.

Ако се сомневате дека некој во вашата околина е лажен емпат, запомнете ги вистинските квалитети на искрените емпатии . Тие никогаш не дозволуваат негативноста да го совлада нивното битие или да влијае на нивната околина. Тие секогаш го избираат патот на љубовта и разбирањето, повлекувајќи се пред некого да повредат.

Сузана Дулчиќ/ATMA