„Да сакаш без да знаеш да сакаш ја повредува личноста што ја сакаме!“

thich nhat hanh

Да сакаш друг значи дека целосно го разбираш неговото или нејзиното страдање.

Сите сме го поставиле прашањето: „Што е љубов? Дали е тоа чувство? Влијание? Или тоа е нешто што едноставно не можеме да го дефинираме? Според будистичкиот учител Thich Nhat Hanh, тоа е едноставно начин на постоење.

Всушност, со едноставни, но длабоки зборови, Thich Nhat Hanh вели дека патот на љубовта е едно од најкомплексните човечки искуства и најисплатливо, според ideapod.com.

Во основата на учењата на Nhat Hanh е идејата дека „разбирањето е друго име за љубовта“.

Со други зборови, да сакаш друг значи дека целосно го разбираш неговото или нејзиното страдање. На крајот на краиштата, според будистичката мисла, разбирањето е она што му треба на сите.

Сепак, тешко ни е целосно да го разбереме бидејќи сме оптоварени со секојдневието. Thich Nhat Hanh го објаснува брилијантно со соодветна метафора:

„Ако истурете шолја сол во чаша вода, водата станува неза пиење. Но, ако ставите сол во реката, луѓето можат да продолжат да ја користат водата за готвење, перење и пиење. Реката е неизмерно голема и има способност да прима, прифаќа и трансформира. Кога нашите срца се мали, нашето разбирање и сочувство се ограничени и страдаме. Не можеме да ги прифатиме или толерираме другите и нивните недостатоци и да бараме да се променат. Но, кога нашите срца се ‘прошират’, истите тие работи веќе не прават да страдаме. Ние сме многу разбирливи и сочувствителни и можеме да ги прифатиме другите. Ги прифаќаме другите такви какви што се и тогаш тие имаат можност да се трансформираат себеси“.

Прашањето што треба да го поставиме е: како можеме да се посветиме на разбирање на меѓусебното страдање? Thich Nhat Hanh вели дека сè започнува од нашата сопствена среќа:

„Кога ја негуваме и ја поддржуваме нашата среќа, ја негуваме нашата способност да сакаме. Затоа да сакаме значи да ја научиме уметноста да ја храниме нашата среќа.

Разбирањето на нечие страдање е најдобриот подарок што можете да му го дадете на друга личност. Разбирањето е друго име за љубовта. Ако не разбираш, не можеш да сакаш. “

Сепак, Thich Nhat Hanh вели дека мора да се научи и динамичната интеракција на љубовта :

„Ако нашите родители не се сакале и не се разбирале, како можеме да знаеме како изгледа љубовта? … Најубавото наследство што родителите можат да го дадат на своите деца е нивната среќа. Нашите родители можеби ни оставаат пари, куќи и земја, но можеби не се среќни луѓе. Ако имаме среќни родители, сме го добиле најбогатото наследство што постои“.

 

Thich Nhat Hanh