ДЕНЕС Е СВЕТСКИ ДЕН НА УЧИТЕЛОТ-ДОБРИОТ УЧИТЕЛ Е КАКО СВЕЌА СЕ ТРОШИ СЕБЕСИ ЗА ДА ИМ ГО ОСВЕТЛИ ПАТОТ НА ДРУГИТЕ

good morning 1

Денешниот ден, 5 Октомври, е прогласен за Светски ден на учителите.

Да се биде учител, наставник, професор, воспитувач е најблагородната, најубавата, но и најодговорната професија што подразбира огромна посветеност не само кон младата личност туку и кон оној на кој му се потребни знаења, вештини и мотивација.

Учителите се водечка светлина за учениците. Тие им го покажуваат правилниот пат и им помагаат на учениците да откријат повеќе за себе.

– Оние што добро ги едуцираат децата треба да бидат почестени повеќе од родителите, затоа што тие даваат живот, а наставниците ја даваат уметноста на доброто живеење.

– Добриот наставник е како свеќа – се троши себеси за да им го осветли патот на другите.

– Добрите наставници знаат како да го извлечат најдоброто од учениците.

– За една земја да биде ослободена од корупција и да стане нација на убави умови, има три клучни општествени членови што можат да направат разлика: таткото, мајката и наставникот.

– Професијата наставник е благородна професија што ги обликува карактерот и иднината на една личност.

– Ако треба да поставите некого на пиедестал, ставете ги наставниците. Тие се хероите на општеството.

– Образованието не е само полнење на тенџерето, туку палење на огнот.

baner portland horizontalen

– Просечниот учител раскажува. Добриот учител објаснува. Kвалитетниот наставник демонстрира. Најдобриот инспирира.

– Врховната уметност на наставникот е да ја разбуди радоста во креативното изразување и знаење.

– Потребно е големо срце за да се помогне во обликувањето на малите умови.

– Во наставата не можете да го видите плодот на дневната работа. Тој е невидлив и останува таков можеби дваесет години.

– Наставниците се најодговорни и најважни членови на општеството бидејќи нивните професионални напори влијаат врз судбината на земјата.

Железара Џајми Комерц

– Единствената надеж за човечко спасение лежи во поучувањето.
– Наставниците можат да го променат животот на учениците со правилна мешавина од креда и предизвици.
Извор: Ndtv.com | English.jargan.com