„Детето е такво каков што е вашиот брак“


Децата не го зајакнуваат бракот. Каде што има добар брак, тој може да стане уште подобар со децата. Онаму каде што не е добар, станува полош. Стабилните бракови се стабилни, без оглед на тоа колку деца има. Значи, детето е токму онакво каков што е бракот.

Она што е одлучувачко дали детето се развива погрешно е недостигот на топлина, безбедност и авторитет кај самите родители – пишува Владета Јеротиќ, еден од омилените српски академици, психијатри и писатели.

Затоа што ако детето е навистина беспомошно на почетокот, од кого може да го добие првиот неопходен импулс кон безбедноста и грижата ако не од родителите?

Не постои друг критериум за сопствената вредност освен признанието што го добива од непосредната околина.

Возрасните се гледаат едни со други како што би сакале да бидат другите, или како што би сакале да бидат сами, и откако ќе се уверат (ако се уверат) дека луѓето не се такви, тие ги критикуваат, со еден збор, одбиваат да ги прифатат како возрасни, да ги прифатат онакви какви што се.

На малото дете му е потребно внимание, друштво, заштита, морално охрабрување и љубов повеќе отколку на кој било друг.

Претпоставка е дека љубовта се раѓа на рана возраст кога детето чувствува дека неговата потреба за безбедност е релативно задоволена и дека потребата за безбедност првенствено кај детето ја задоволува мајката, која ги внесува своите непосредни и несебични чувства.