Доаѓаат моменти кога човекот бара мир повеќе од било што друго

old man 2035427 960 720 696x398

Доаѓаат моменти кога човек сфаќа дека ја преценил моќта на искуствата затоа што штом ќе поминат остануваат само бледи спомени кои немаат моќ да ја обликуваат иднината, да дадат сила во тешките моменти, да ги разбудат тие силни чувства при сеќавањето на нив.

Потоа ги гледа сите искачувања до врвовите од поинаков агол и се прашува зошто го правиме тоа, зошто ги оствари тие соништа кога веќе ни малку не ужива во глетката на нив.

Доаѓаат моменти кога човекот бара мир повеќе од било што друго.

Повеќе не му е важно да биде во центарот на настаните, да знае дека се гледа, да чувствува дека се зборува за него, било позитивно или негативно.

Повеќе не му е важно околу себе да ја има таа толпа луѓе кои ќе направат добра забава и во која и тој на некој начин ќе ужива, веќе не му е важно да има авантури кои ќе ја стискаат секоја последна капка адреналин. , ниту егзотични места за кои секогаш сонувал и сакал да ги посети .

dzovi kompani baner horizontalen

Доаѓаат моменти кога човекот бара мир повеќе од било што друго.

Доаѓаат моменти кога човек се уморува и од луѓе и од настани, и сака само да седи на кауч или на друго место, да срка топол или ладен пијалок, да гледа филм или да чита книга, а никој ништо не го прашува, никој дури и се грижи за него.што не го спомнува.

Доаѓа време кога човек веќе не сака никому ништо да докажува затоа што знае дека тоа нема смисла, знае дека луѓето веруваат само во тоа што сакаат и како сакаат.

Доаѓа време кога човекот повеќе од се бара мир, кога веќе не сака да се оправдува за лошото направено, ниту да се фали со тоа што го направил добро, бидејќи сфаќа дека тоа веќе не е важно.

Доаѓа време кога човек престанува да се бори за некои апстрактни права затоа што сфаќа дека оваа борба само му го одзема скапоцениот мир.

Нему му е преку глава од трошките од животот што му ги нудат другите и решава да го живее својот живот во првобитното изобилство, а тоа е неговиот мир.

Марио Жувела