Доаѓа нова ера во врските – Раскинувањето не принудува да се движиме кон свесна љубов

eduardo rodriguez calzado 6

Се приближуваме до период во кој нашите односи ќе бидат подготвени за огромно преуредување. Сегашните обрасци повеќе не функционираат. Луѓето се незадоволни во љубовта; повеќето од нас не знаат како да формираат врски. И тоа само по себе не е лоша работа. Затоа што кога системот се распаѓа, тоа води до негова промена.

И верувам дека токму тоа се случува на полето на интимното партнерство во моментов. Раскинувањето не принудува да се движиме кон свесна љубов.

Но, што всушност е свесна врска?

Тоа е романтична врска во која и двајцата партнери се посветени на чувството за цел, а таа цел е нивниот раст. Индивидуален раст. Растејќи заедно како двојка. Раст кој го прави светот подобар.

До неодамна, повеќето луѓе влегуваа во врски за да ги задоволат своите лични потреби. Ова може да функционира неколку години, но таквите врски обично не успеваат на долг рок, што резултира со наше незадоволство.

Но, кога двајца луѓе влегуваат во врска со намера да растат, врската тежнее кон нешто многу поголемо од задоволство. Партнерството станува пат на еволуција, а двајца луѓе имаат можност да растат многу повеќе отколку што би можеле сами. А тоа потоа резултира со длабоко задоволство и долгорочно исполнување.

Значи, ако се чувствувате повикани да го подигнете вашето искуство со романтична љубов на следното ниво, подолу се четирите квалитети на свесен пар .

Добредојдовте на патувањето на свесна врска. Ова е повисоко ниво на љубов…

  1. Свесниот пар не е врзан за исходот од врската – растот е на прво место.

Ако не сте врзани за исходот на врската, не значи дека не ви е грижа што ќе се случи! Исто така, не значи дека не фантазирате како ќе се развива врската.

Тоа значи дека повеќе сте посветени на искуството на раст во врската отколку на очекувањето дека врската ќе „проработи“.

Реалноста е дека дојдовме овде да растеме. Физички, ментално, емоционално и духовно. Кога ќе престанеме да растеме, автоматски чувствуваме дека нешто не е во ред. Затоа што не е. Без раст, не можеме да ја исполниме целта на нашата душа.

За жал, односите денес имаат тенденција повеќе да го задушуваат растот отколку да го подобруваат. Ова е една од главните причини зошто сме несреќни во романтичната љубов.

Сакаме нашите партнери да се однесуваат на одреден начин, се ограничуваме да им угодуваме на другите, а потоа се чувствуваме мали, угнетени и збунети со она што сме станале. Ова неизбежно ја прави нашата врска кафез од кој сакаме да избегаме. Но, тажната вистина е дека сме во кафез во кој сме се затвориле.

Свесните парови го ценат растот повеќе од било што друго бидејќи знаат дека тоа е всушност тајната за одржување на врската.

Иако растот е страшен (бидејќи нè носи во непознатото), овие парови се подготвени да се стремат кон раст, дури и по цена да ја загубат врската. И токму поради тоа, ваквите врски, како и љубовта меѓу паровите, поседуваат природно чувство на живост.

  1. Секоја личност во врската е посветена искрено да ги признае своите грешки.

Свесните парови знаат дека сите имаме рани од минатото и разбираат дека овие рани неизбежно стануваат предизвикувачи, особено во врската. Со други зборови, тие очекуваат да се чувствуваат напуштено, заробено, отфрлено, непризнаено или нешто слично на она што се случува кога тесно се поврзуваме со друга личност.

Повеќето од нас сè уште веруваат дека врските треба да се чувствуваат само добро, па кога се појавуваат лоши чувства, чувствуваме дека нешто навистина не е во ред. Она што не успеваме да го видиме во такви ситуации е дека овие лоши чувства произлегуваат од нашите сопствени погрешни модели! Овие проблеми не беа предизвикани од нашите партнери; проблемите се предизвикани од нашите верувања.

Свесните парови се подготвени да ги разгледаат нивните минати и сегашни прашања во врската бидејќи знаат дека со соочување со овие системи на верување, врската може да се развие во нова, пореална и искрена врска. Дисфункционалните обрасци ќе се распаднат, но само кога ќе преземеме одговорност за нив.

  1. Сите чувства се добредојдени и ничиј внатрешен процес не се суди.

Во свесна врска, дозволено е да се чувствува сè. И не само да чувствувате, туку и да ги изразите своите чувства и соништа на партнерот. Ова е опасна област бидејќи не е лесно. Но, ова е и најлековитото нешто што можеме да го доживееме во партнерство.

Ретко сме целосно искрени за тоа кои сме, а ретко му дозволуваме на нашиот партнер да го направи истото. Можеби не ни се допаѓа она што го слушаме; всушност, тоа може да предизвика навистина силни предизвикувачи кај нас. Сепак, ние сме подготвени и за предизвикувачи, само за нашиот партнер да биде автентичен.

Како што споменав претходно, ние сме навикнати да се обликуваме и менуваме за да ги задоволиме луѓето што ги сакаме затоа што не сакаме тие да престанат да не сакаат! Ова ја задушува љубовта во нашите односи.

Единствената опција е радикалната искреност: да ги покажеме деловите од себе кои ни е тешко да ги покажеме, а истото да му го дозволиме на партнерот. Ова води до чувство дека сме познати, видени и вистински разбрани – комбинација која автоматски ја засилува нашата љубов.

  1. Врската е место за вежбање љубов.

Љубовта на крајот е практика. Практиката на прифаќање, присуство, простување и проширување на нашите срца на ранливите области.

Понекогаш љубовта ја третираме како дестинација. Сакаме постојано да се чувствуваме на врвот, а кога тоа не се случи, не сме задоволни. Верувам дека со такви сфаќања целосно ни недостасува суштината на љубовта.

Љубовта е патување и истражување . Ни остануваат различните нијанси на нашата врска и се прашуваме: „Што би направила љубовта овде? Одговорот секој пат ќе биде различен и поради тоа ќе растеме како никогаш досега!

Свесните парови се страсно посветени да бидат олицетворение на љубовта. Преку нивната посветеност и практика, во нивните животи и врски, љубовта се појавува на начини на кои не можеле ни да замислат порано.

АВТОР : Шон Кристофер