Добредојдовте на првиот остров со нула отпад во светот


„Веќе верувам дека никаде на друго место нема да одговара на квалитетот на животот што го доживувам овде во Тилос”, вели Емануил Антониос Фотарас, еден од 745-те жители кои живеат на малиот грчки остров, сместен меѓу Родос и Кос.
На 24-годишна возраст, Фотарас го виде Тилос да го добие националниот парк и да постигне енергетска самоодржливост  со обновливи извори. Сега тој стана првиот остров во светот со нула отпад.
„Знаев дека [проектот Just Go Zero] може да донесе многу предности”, вели Фотарас за напорите на Тилос да оди без отпад, „но го потценив степенот на неговото влијание”.

Промените беа огромни. Пред да започне проектот, островот испрати 87 отсто од својот отпад на депонија; сега 100 отсто од тоа е пренасочено од депонијата.
Шемата се покажа како успешна што островот повеќе нема канти за ѓубре, а депонијата сега е целосно затворена. На нивно место е Центарот за креативен надградба, каде што предметите можат или да се поправат, повторно да се користат или да се претворат во суровини за уметнички материјали или градежни материјали.
Проектот беше надгледуван и платен од Полигрин , грчка компанија која е специјализирана за решенија за циркуларна економија, но голем дел од нивниот успех дојде преку образованието.

Визијата на Тилос за нула отпад донесе еколошки свесни посетители на островот, вели градоначалникот. Слика: iStock
Тие започнаа со поставување информативен центар во пристаништето за жителите да можат да научат како да го сортираат својот отпад во три категории: материјали за рециклирање (хартија, пластика, метал, алуминиум и стакло); органски отпад (храна, лушпи од овошје или зеленчук, камења и коски); и материјали кои не се рециклираат (извалкана хартија и лични предмети како што се жилети и маски).
Секое домаќинство потоа доби своја опрема за нула отпад, вклучувајќи кутии за отпад што може да се рециклира и не може да се рециклира, вреќа за органски отпад и кутија за догорчиња од цигари.
Редовните колекции од врата до врата потоа беа спроведени низ островот. Апликација за паметен телефон следеше информации во реално време за да му покаже на Полигрин колку е рециклирано.

Постарите жители беа особено ентузијасти за мисијата на Тилос да го елиминира отпадот. Слика: Tella Db/iStock
„Проектот донесе трансформативни позитивни промени кои имаа големо влијание и врз животната средина и врз локалната заедница”, вели градоначалничката Марија Кама-Алифери. „Унапредени се иницијативите за управување со отпад и рециклирање, што доведе до намалување на пластичниот и другиот небиоразградлив отпад. Ова не само што ги разубави пејзажите на островот, туку ги заштити и неговите нежни екосистеми и морски живот”.
Целиот отпад се носи во 3K Circular Innovation Centre, кој е опремен со високотехнолошки решенија за постапување со отпад што може дополнително да го сортира и насочува ѓубрето за рециклирање или компостирање. Некои отпадоци се користат како алтернативно гориво за цементната индустрија.
Како заштитен национален парк, островот од 63 квадратни километри е важно место за соколи, долгоножни бубачки и голем број видови птици преселници кои го користат Тилос како попатна станица меѓу Африка и Европа. Нејзиниот еколошки напредок може да обезбеди и план за почиста, позелена иднина и за човештвото.

Тилос е важно место за птици, вклучително и бубачки со долги нозе. Слика: Коши Коши
Кама-Алифери вели дека проектот веќе создал нови можности за работа поврзани со инсталацијата на обновливи извори на енергија, еко-туризмот и одржливото земјоделство и таа верува дека исто така донесе прилив на еколошки свесни посетители на островот, поттикнувајќи ги локалните бизниси.
„Островот сега стои како светол пример за тоа како одржливите практики можат да создадат хармоничен баланс помеѓу развојот и природата, обезбедувајќи посветла и поотпорна иднина”, вели таа.
Проектот имаше големо влијание врз животната средина и локалната заедница
Сите посетители на островот треба да учествуваат и во шемата. Хотелите имаат специјална опрема за одвојување ѓубре и туристите можат да земат платнени кеси за купување од Информативниот центар Zero Point.
„На почетокот беше забавно, но одземаше време и трошеше енергија во исто време”, вели Фотарас, „но сите си помагавме додека не го совладавме… Бев изненаден како старите луѓе ја прифатија идејата да нема ѓубре. како старите добри времиња – и тоа ми даде надеж и храброст да го направам тоа”.

Добредојдовте на првиот остров со нула отпад во светот.


Positive News