Документарецот „Мојот Рембрант“ ви овозможува да погледнете во привилегираниот клуб на сопственици на Стариот мајстор


Од бакнување портрет на жена во усни, до отсекување на ко-купувач од зделка, стекнувањето ретко дело на холандскиот сликар не секогаш го истакнува најдоброто кај луѓето.
Како е да се поседува Рембрант? Во документарецот „Мојот Рембрант“, зависи кого прашуваш. Ако сте љубезниот војвода од Баклеуч во Шкотска, еден од најголемите земјопоседници во Европа, кој седите во тајна просторија во огромниот замок Drumlanrig со жена што чита книга (1655), тоа е речиси како член на семејството. „Таа е најмоќното присуство во оваа куќа“, вели тој, додека ја чита сопствената книга на столот во близина. Дали неговиот агент за осигурување знае дека сликата сега виси над активен камин?

За Томас Каплан во Њујорк, кој поседува 15 слики на Рембрант (дел од неговата „Лајден колекција“), стекнувањето на студијата на Рембрант за жена со бела капа (1640) му овозможило да ја бакне таа жена во усните. Колку луѓе можат да го кажат тоа? Колкумина би признале?

Фаворит на Каплан меѓу неговите 15 е Биста на старец (1633), со големина на бејзбол карта. Изгледа како Рембрант да ги насликал непослушните коса и брада на човекот во бес. Предметот и преносната големина сугерираат дека Рембрант, чие богатство се зголемувало и паѓало на провизии, го направил овој за себе.

Значи, поседувањето Рембрант може да биде трансцендентно и тактилно. Добивањето таков не секогаш го покажува најдоброто кај луѓето.

Во основата на „Мојот Рембрант“ е дилерот од Амстердам, Јан Сикс XI. Во 1664 година, Рембрант го насликал својот предок Јан Шест I, опишан величествено (и дискутабилно) од Симон Шама, како „најголемиот портрет на 17 век“. Четириесетгодишниот Јан има остро око и вели дека „го сака ловот“. Во продажбата на Кристи, тој наоѓа слика наведена како „Круг на Рембрант“ за која верува дека самиот мајстор ја направил. За да го добие „Портрет на млад господин“ (1634), тој ангажира анонимен „инвеститор“, а друг човек кој вели дека се согласил да го купи делото со Сикс, тврди дека на крајот бил исклучен од договорот. Горд на таа зделка од 185.000 долари, Јан, со насмевка што сигнализира и триумф и сомнеж во себе, е на своето следно откритие.

Се среќаваме и со генијалниот барон Ерик де Ротшилд додека тој продава пар рембрантови со целосна должина во 2015 година за да ја плати даночната сметка на својот брат, околу 173 милиони долари. Ријксмузеумот во Амстердам и Лувр во Париз ги сакаат портретите. Холанѓаните собираат најголем дел од парите за да ги вратат сликите дома, додека Французите се изјаснуваат за сиромаштија, додека париската влада не натежи. Конечно двете земји се согласија да ги купат портретите заедно. Воздушните бакнежи на церемонијата во Париз се шлаг на некои сериозни расправии.

Документот е во режија на Оке Хогендијк, чиј маратонски филм од 2014 година „Новиот Ријксмузеум“ беше неинтелигентен поглед на мега-проектот каде речиси сè тргна наопаку. На понепосреден начин, „Мојот Рембрант“ ги следи трансакциите додека се случуваат. Слушаме од ликовите (вклучувајќи го и деканот на специјалистите на Рембрант, Ернст ван де Ветеринг) кои даваат живописна драма што ретко ја доловуваат филмовите за уметност според сценарио. Ако тоа не е доволно, кинематографијата на Грегор Мерман и Сандер Сноп ја исполнува работата за снимање ремек-дела.


Извор на ВЕСТ