Евмен од Кардија – Гркот кај Македонците

Evmen od Kardija

Евмен од Кардија претставува мало парче од сложувалката во бескрајната дискусија „дали античките Македонци биле Грци или не“.

Како Грк, на Евмен не му било лесно меѓу Македонците. Дали самата античка историографија би оставила такви наследства доколку Македонците всушност биле Грци? …

Кој бил „Гркот меѓу Македонците“ Евмен од Кардија?

Евмен од Кардија (старо грчки: Εὐμένης: роден 362 п.н.е. или 361 п.н.е.; починал 316 п.н.е.) бил секретар на Александар Македонски и еден од неговите наследници. Тој беше единствениот немакедонец и невоен меѓу дијадочите и само поради таа причина беше аутсајдер. Сепак, тој се смета за еден од најспособните генерали во војните на Дијадочи.

Пред да учествува во војните на Александар Македонски, служејќи и како личен секретар на Александар и како командант на бојното поле.

Тој беше роден во Кардија во тракиската Херсонеза (полуостров Галиполи, денешна Турција).

Според Плутарх, Антигон го изгладнувал Евмен три дена. Конечно испратил џелат да го заврши Евмен. Телото на „Гркот меѓу Македонците“ им било дадено на неговите пријатели да го запалат со чест. Неговата пепел била пренесена во сребрена урна на неговата сопруга и децата.

Што велат некои историчари за Евмен?

Ајде набрзина да добиеме слика за „Гркот кај Македонците“. Еве неколку цитати од историчарите, без посебен редослед.

Кристоф Шефер, Еумен фон Кардија и Кампф ум дие Махт и Александаррајх , 2002 година:

„Евмен од Кардија беше еден од малку Грцикој одигра значајна улога во споровите за наследувањето на Александар“.

Од веб-страницата History of War:

…Тој многу брзо ја смени страната. Евмен генерално беше поддржувач на идејата за обединета империја и на легитимните кралеви, делумнобидејќи како Грк имал ограничено барање за лојалноста на неговите македонски војници. Во обид да ја зачува таа лојалност, Евмен го охрабрил култот на Александар, одржувајќи собори во присуство на александровата регалија… Изненадувачки способен генерал,Евмен никогаш не бил особено популарен кај неговите македонски трупи, кои не сакале да бидат командувани од Грк.

Историчарот Едвард М. Ансон, од Универзитетот во Арканзас во Литл Рок, пишува во своето дело Еумен од Кардија – Грк меѓу Македонците , страница 248:

„Филип на Евмен му дал земја во Долна Македонија, но тој монарх не можелнаправи му крвни врски“

Од „ Кралските македонски гробници и реквизитите на Александар Македонски “ од Јуџин Н. Борза, страница 110:

Евмен од Кардија бил секретар на Александар иеден од ретките Грци на кралскиот штаб. По смртта на Александар, Евмен се појавил како еден од конкурентните наследници, но не заради тронот;нашите извори јасно кажуваат дека, како етнички Грк, тој немал право на власт во борбата меѓу МакедонцитеЕвмен, кој им служел и на Филип и на Александар, останал лојалист на Аргеад и, за време на конфузијата на наследството на Александар, ги ветил своите услуги на преживеаните членови на кралското семејство.

Пјер Жуге (француски историчар) во своето дело Александар Велики и хеленистичкиот свет (1928) напишал:

Тој [Евмен] од искуство знаел дека во очите на Македонците тој сè уште е Грк, странец. Плутарх ги пофалил неговите шармантни и префинети манири, кои многу не наликувале на горделивиот воздух на благородниот македонски офицер.

Заклучок:

Античката историографија несомнено ни кажува за проблемите во интеракцијата меѓу Грците и Македонците во областа на македонскиот двор и административните области.

Грците, кои беа вклучени на административни или раководни позиции од страна на македонското благородништво, се бореа со лојалноста на нивните македонски подредени – затоа што „не сакаа да бидат командувани од Грци“.

Ова ги поддржува традициите и ставот на историчарите дека Македонците и Грците не се сметале едни за други за сродни или за еден народ.