Емерсон и Трансценденталистичкото движење

lithograph ralph waldo emerson leopold grozelier 1859

Бидејќи Емерсон е толку тесно поврзан со трансценденталистите , често се верува дека тој е основач на Трансцендентализмот. Тој не бил, како што другите мислители и писатели на Нова Англија всушност се здружиле и се нарекувале трансценденталисти, во годините пред да го објави “Природата”. Сепак, истакнатата Емерсон и неговиот растечки јавен профил го направија најпознат од трансценденталистичките писатели.

Емерсон се скрши со традиција

Во 1837 година, класа во Харвардската божествена школа го покани Емерсон да зборува. Тој даде адреса наречен “Американски научник”, кој беше добро примен. Тоа беше поздравено како “нашата интелектуална декларација за независност” на Оливер Вендел Холмс, студент кој ќе продолжи да биде истакнат есеист.

Следната година дипломирањето класа во Божествената школа го покани Емерсон да ја даде адресата за започнување.

Емерсон, зборувајќи за релативно мала група луѓе на 15 јули 1838 година, запали огромна контроверзност. Тој даде адреса за застапување на трансценденталистичките идеи, како што се љубовта кон природата и самостојноста.

Факултетот и свештенството сметаат дека адресата на Емерсон е малку радикална и пресметана навреда. Тој не бил поканет назад да зборува на Харвард со децении.

Емерсон бил познат како “мудрец на конкорд”

Емерсон се оженил со својата втора жена, Лидијан, во 1835 година, и се населиле во Конкорд, Масачусетс. Во Конкорд, Емерсон најде едно мирно место за живеење и пишување, и околу него се појави книжевна заедница. Други писатели поврзани со Конкорд во 1840-тите години вклучувале Натаниел Хоторн , Хенри Дејвид Торо и Маргарет Фулер .

Емерсон понекогаш се нарекувал во весниците како “Мудрец на Конкорд”.

Ралф Валдо Емерсон беше литературно влијание

Емерсон ја објавил својата прва есеистика во 1841 година и објавил втор том во 1844 година.

Тој продолжил да зборува многу и широко, и се знае дека во 1842 година тој дал адреса со наслов “Поетот” во Њујорк. Еден од членовите на публиката беше младиот новинар, Волт Витман .

Идниот поет во голема мера беше инспириран од зборовите на Емерсон. Во 1855 година, кога Витман ја објави својата класична книга Leaves of Grass , тој испратил примерок до Емерсон, кој одговорил со топло писмо со кое ја пофалил поезијата на Витман. Оваа поддршка од Емерсон помогна да се започне кариерата на Витман како поет.

Емерсон, исто така, имаше големо влијание врз Хенри Дејвид Торо , кој беше млад дипломиран Харвард и учител кога Емерсон го запознал во Конкорд. Емерсон понекогаш го вработил Торо како магационер и градинар и го охрабрил својот млад пријател да напише.

media 24 uslugi

Торо живееше две години во кабина која ја изгради на парцела во сопственост на Емерсон и ја напиша својата класична книга, Валден , врз основа на искуството.

Емерсон беше вклучен во социјалните причини

Ралф Валдо Емерсон бил познат по неговите возвишени идеи, но исто така бил познат и за инволвираност во одредени општествени причини.

Најзначајната причина што ја поддржа Емерсон беше движењето за аболиционисти. Емерсон со години зборуваше против ропството, па дури и им помогна на бегалците да стигнат до Канада преку подземната железница . Емерсон, исто така, го пофали Џон Браун , фанатички аболиционист кој многумина го сметаат за насилен лудак.

Подоцнежните години на Емерсон

По Граѓанската војна, Емерсон продолжи да патува и да предава врз основа на неговите многубројни есеи. Во Калифорнија тој се спријателил со натураторот Џон Муир , кого се сретнал во долината Јосемит.

Но, во 1870-тите неговото здравје почнало да пропадне. Тој умрел во Конкорд на 27 април 1882 година. Тој имал скоро 79 години.

Наследството на Ралф Валдо Емерсон

Невозможно е да се научи за американската литература во 19 век без да се сретне со Ралф Валдо Емерсон. Неговото влијание беше длабоко, а неговите есеи, особено класиците како “Самопослужување”, сè уште се читаат и дискутираат повеќе од 160 години по објавувањето.

 

Извор на информации: https://mk.eferrit.com/%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%84-%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B4%D0%BE-%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%BD-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8/