Етјен Бурнет – Секое дете гордо како Александар вели „Јас сум Македонец“


Делото на кое денес сме посветени доаѓа од Франција. Цитираме краток, но многу важен пасус. Делото го напиша Французинот Етиен Бурне. Неговото дело е наречено „ La Tour Blanche – Army d’Orient 1916-1917 “.

Бурнет беше современ сведок на Првата светска војна. Во 1916-1917 година бил стациониран на таканаречениот Македонски фронт (исто така наречен Солунски фронт). Покрај тоа, Бурнет беше почитуван академик, ова ќе го прочитате во момент кога ќе ви го претставиме.

Кој беше Етјен Бурнет?

Етиен Бурне бил француски лекар, бактериолог и имунолог. Роден е на 11 октомври 1873 година во Моруп-ле-Монтоа, а починал на 20 декември 1960 година во Тунис.

Неговото полно име беше Етиен Чарлс Мари Пласид Бурне и син на учителот Жан Батист Исидор Кирил и Клеманс Ежени Муние.

Во 1890 година ја добил првата награда за историја на Concours Général. Во 1903 година се приклучил на Институтот Пастер во Париз како подготвувач и се искачил низ чиновите.

За време на Првата светска војна бил распореден во армиската бактериолошка лабораторија во 1915 година. Служува на Крф и Солун (Солун), каде во тоа време се рашириле епидемии на дизентерија, колера и маларија.

 

Во 1919 година отпатува во Тунис, во Институтот Пастер во Тунис, каде што беше унапреден во заменик директор. Во 1926 година станал заменик директор во Тунис.

Бурнет се вратил во Европа, во Женева, каде (помеѓу 1928 и 1936 година) бил назначен за секретар на комитетите на здравствената организација на Лигата на народите.

Гордо велат како Александар: Јас сум Македонец!

Како што сега видовте, личноста Етиен Бурне беше дефинитивно многу важна личност во однос на академскиот степен. Затоа ова сведоштво изгледа уште поважно! Згора на тоа, тој не беше политичар кој следеше политика.

Следниот цитат, кој го земаме од неговото дело, е дури и посведочен со датум. Според тоа, оваа сцена се случила на 7 мај 1917 година. Бидејќи книгата Бурнет е напишана хронолошки.

Така читаме (на страница 80/81):

… Еден армиски преведувач – Црногорец – ми ја објасни својата теорија за македонскиот народ. Ги припишува на словенските преселби во IX век. Македонската земја има заедничко означување на овие популации со локални варијанти. Дваесет години би биле доволни за една европска сила да ја придобие. Ослободени од Турците, кои ги држеле послушни со освојувањето на добрата земја, тие сакаат само со нив да владее богат патрон кој носи пари.

Тој може да биде во право. Барем во Долна Македонија, ако прашаш едно дете од улица таму: „Што си ти? Грчки? Србин? Бугари?“, одговараат гордо како Александар: „Јас сум Македонец! „…

Ла турнеја

Користена и цитирана литература:

  • La Tour Blanche – Army d’Orient 1916-1917, Étienne Burnet
  • Википедија, француски, профил за Бурнет