„Животот можеби нема да ви го даде она што го сакате, но ќе ви го даде она што ви треба“

bronze marcus aurelius louvre br45 696x398

Сè има смисла и скриен благослов. Тогаш, што треба да биде чудно или тешко во животот, кога цел живот е таму само да те поздрави како стар и верен пријател?

Еден од најдобрите текстови за среќата и животот не го напишал ниту еден експерт за самопомош, духовен водач или психолог. Напишана е од римскиот император и филозоф Маркус Аурелиј и може целосно да ја промени вашата перспектива за справување со животните предизвици.

Во 167 година, Аврелиј ги напишал „Медитации“, збирка лични списи кои го одразуваат неговото темелно проучување и познавање на стоичката филозофија.

Медитациите се засноваат на единствена, едноставна претпоставка: Вие имате моќ над вашите мисли – но не и над надворешните настани. Разберете го ова и ќе најдете сила.

Без сомнение, медитацијата е една од најефикасните формули за надминување на секоја негативна ситуација со која може да се сретнеме во животот.

Еве ги петте најважни заклучоци од делата на овој римски император:

1. Животот можеби нема да ви го даде она што го сакате, но ќе ви го даде она што ви треба

Аврелиј ги прифати предизвиците и неволјите како неизбежен дел од животот, но неговото длабоко верување дека Универзумот е суштински добар му помогна да ги прифати тешкотиите.

Неговиот аргумент оди отприлика вака: бидејќи животот во целина е толку добар колку што може да биде, сите негови составни делови се исто така добри колку што можат да бидат, и затоа мораме да го сакаме, или барем да го прифатиме, секој негов дел.

Тој отиде чекор понатаму, тврдејќи дека пречките се нашата најголема можност за раст и напредок. Тие нè тераат да се преиспитуваме, да најдеме нов пат и на крајот да се зајакнеме со практикување доблести како што се трпение, дарежливост и храброст.

Пречка за акција ја зајакнува акцијата. Она што стои на патот станува пат.

2. Вашата среќа зависи од вас

Централната идеја на неговата филозофија е идејата дека не можеме да контролираме што ни се случува, но можеме да ги контролираме нашите реакции на настаните во животот – што ни дава неверојатна слобода и сила.

Среќата во животот зависи од квалитетот на вашите мисли. Полесно е да се каже отколку да се направи, тоа е вистина, но сопствениот живот на Аурелиј е најдобар доказ за ова тврдење. Царот се соочил со големи неволји за време на неговиот живот; брат му и родителите умреле многу млади, а неговото владеење постојано било под напад од војни и болести. Меѓутоа, Аврелиј научил како да живее во сопствената душа, односно „внатрешната тврдина“ – како што тој ја нарекувал – место на мир и спокојство. Живеењето од ова место, веруваше, му дава слобода да го обликува својот живот контролирајќи ги сопствените мисли.

media 24 uslugi
Професионално Маркетинг водење на вашите социјални мрежи и веб страници со дизајн уникатен на вашите постови,стории за вашите производи,маркетиншки кампањи со најмал буџет дои највисоки резултати. 070 339 820

3. Вистинскиот мир доаѓа одвнатре

Многумина од нас живеат избезумени животи со високи октани, постојано фантазираат за еден ден да се извлечат од сето тоа на одмор за медитација или да земаат слободни денови за да патуваат.

Но, Аврелиј силно верувал дека не треба да бегате од околината за да најдете мир. Можете да му пристапите во секое време, со вашиот ум. Луѓето бараат одмор за себе, во природа, на брегот или на ридовите.

Не постои место каде што човекот може да најде повеќе мир и спокојство отколку во сопствениот ум. Затоа, постојано дајте си ја оваа пауза и подновувајте се со неа. Докажано е дека правењето „ментална пауза“ преку практиката на медитација, или едноставно преку практикување на внимателност во текот на денот, носи бројни придобивки за нашето ментално здравје.

Медитацијата ја подобрува меморијата и вниманието, го намалува стресот, ја подобрува емоционалната благосостојба и квалитетот на спиењето и ја зајакнува креативноста и продуктивноста.

379636246 2483344625173152 7145445020029331891 n

4. Во секој има по нешто добро

Аврелиј не изразува обичен слеп оптимизам кога ги советува читателите да најдат заеднички јазик со другите или да бараат добрина кај секој што ќе го сретнат.

И во политиката и во животот, Аврелиј виде како луѓето можат да бидат себични и агресивни – тој самиот живееше среде војни и востанија – и повторно, тој избра да не дозволи постапките на другите да влијаат врз него. Наместо тоа, постојано се потсетуваше дека во секој од нас има нешто „божествено“.

Кога ќе се разбудите наутро, кажете си: Луѓето со кои ќе имам работа денес ќе бидат неблагодарни, арогантни, нечесни, љубоморни и арогантни. Вакви се затоа што не се во состојба да разликуваат добро и зло. Но, веќе се запознав со убавината на добрината и грдоста на злото, препознав дека и најлошите меѓу нив имаат природа слична на мојата – можеби не од иста крв или раѓање, туку од ист ум – и дека тие носат дел од божественото во себе. Затоа, никој од нив не може да ме повреди.

Аврелиј верувал дека луѓето се предодредени да соработуваат, исто како „забите на горната и долната вилица“.

5. Гледајте на животот како „стар, верен пријател“

Можеби највпечатливиот цитат од „Медитација“ не поттикнува да гледаме на животот како, според зборовите на поетот Руми, да е „среден во наша полза“.

Таквото гледиште е моќен начин да се трансформира секоја пречка на која ќе наидеме.

Аврелиј пишува: Вистинско разбирање е да се погледне на неволјите во животот на следниов начин: „Ти си тука за моја корист, иако за тебе се зборува поинаку“. Сè се врти во ваша корист кога ќе ја поздравите ситуацијата на следниот начин: „Ти си токму тоа што го барав“! Навистина, што и да се случува во животот е идеален материјал за нашиот личен напредок и за напредокот на другите околу нас.

dzovi kompani baner horizontalen 1

Ова, со еден збор, е уметност – и оваа уметност наречена „живот“ е погодна и за луѓето и за боговите.

Сè носи смисла и скриен благослов; тогаш што треба да биде чудно или тешко во животот, кога цел живот е таму само да те поздрави како стар и верен пријател?

Маркус Аврелиј „Медитации“