Зад секоја форма на зависност стои ОВАА потреба!

woman 73403 1280 696x398

Зависноста е секогаш за „вишокот на свесност“ – со која човекот не знае што да прави. На еден или на друг начин човек сфаќа што не е во ред, а бидејќи е немоќен да го промени, а околината го прозива, санкционира или одбива, тогаш одлучува да стане помалку свесен и да посегне по нешто што ќе го „отсече“. тој дел од себе. Честопати, луѓето кои поседуваат „тип на личност што предизвикува зависност“ се всушност луѓе кои имаат неверојатен креативен потенцијал кој никогаш не бил реализиран. Креативен хаос кој имплодира наместо да експлодира.

media 24 uslugi

Кога зборуваме за зависност , сето тоа се сведува на фактот дека истиот проблем се манифестира во многу различни форми. За жал, начините на кои се пристапува кон темата само ја продолжуваат агонијата и талкањето во маѓепсан круг. Оттука, антидепресивите или разните супстанци за „подигнување на расположението“ станаа нормална појава во општеството, аналгетиците се користат повеќе од предвиденото, пушењето одамна стана општо прифатена рекреација, алкохолот е мотив на повеќето друштвени собири итн. на, и така натаму… За „потешки дроги“ “ да не зборуваме. Затоа што нормално не се зборува, а се што не се зборува не може да се смени. Едноставно е така.

Јас не сум доктор, иако имам медицинско образование. Тоа не е ни важно во овој случај, бидејќи кога зборувам на оваа тема, всушност се потпирам на лично искуство, на една поинаква и за некои луѓе многу необична перспектива, бидејќи цело време зборувам за „заклучена“ свест и креативност, паразитски мисловни облици, невидливи ефекти врз зависникот и потсвесни обрасци кои го држат буквално СЕКОЈ зависен облик на однесување. Значи, не зборувам за болни луѓе и болести. Па за што зборувам?

dgtup jovi kompani

Зборувам за тоа дека зад секоја форма на зависност стои ПОТРЕБАТА ОД ПОВРЗУВАЊЕ. Во зависност од тоа какви чувства генерира оваа потреба кај човекот, лицето ќе прибегне кон аналгетици, опиоиди (буквално да ја убијат болката), средства за смирување (бидејќи ќе има доволно стимули од околината со кои не знае што да прави) или можеби ќе сакаат да се трансформира во „подобро расположение“, воодушевување, еуфорија и слично.

Зборувам за тоа дека секогаш се работи за „вишок свест“ со кој човек не знае што да прави. На овој или оној начин гледа што не е во ред и бидејќи е немоќен да го промени, а околината го нарекува, го санкционира или го одбива, тогаш оваа личност одлучува да стане помалку свесна и да посегне по нешто за да го отсече тој дел. на самиот себе. Таму наидува на уште поголемо отфрлање, телото слабее со хемијата, па до тогаш не може да се пристапи до свеста и паѓа во вител кој спирала надолу.

При секој обид да се промени нешто, се појавуваат паразитски мисли (и некои други сили – не за џабе етанолот се нарекува „дух“, што значи дух), па личноста станува се послаба и послаба, а закрепнувањето изгледа како невозможна мисија.

Звучи извртено?

Следно, зборувам за фактот дека луѓето кои поседуваат „тип на личност што создава зависност“ се всушност луѓе кои имаат неверојатен креативен потенцијал кој никогаш не бил реализиран. Креативен хаос кој имплодира наместо да експлодира. Во прилог на ова, поранешните наркомани и сите оние кои оставиле пушење, апчиња, алкохол и други отровни материи, со секое ослободување од „пороци“ започнуваат друг проект, истражување, бизнис – ако видат каков извор на создавање сте. Во спротивно, тие само се затвораат во обид да бидат фини и да се вклопат со она што може да се види од авионот што не работи. Овие луѓе не можат да се вклопат во линеарноста што оваа реалност безмилосно ја наметнува. Точка.

baner portland horizontalen

Како да препознаеме дека сме паднале во замката на приврзаност и зависност? Ќе знаеме по следново:

*кога се чини дека не можеме без нешто
*кога она што го правиме има тенденција да ја зголеми дозата
*кога знаеме дека нешто не е во ред, но со ова знаење постојат бројни оправдувања зошто треба да продолжиме да го правиме тоа, па постојано одложуваме напорот да го запреме
*кога секогаш има повеќе, како нешто да не влече (бидејќи нè влече)
*кога ќе престанеме да го правиме тоа што го правиме, се активираат бројни паразитски облици на размислување, како и чувство на страв, беспомошност, сомнеж, понекогаш дури и страшна паника и болка. Во главата има катастрофален шум на кој не можеме да размислуваме за друго додека не ја задоволиме таа „потреба“. Се чувствуваме нападнати, а сепак тотално слаби да се браниме.

Па, како се справувате со тоа? Еве неколку прашања што можете да си ги поставите, а потоа искрено да одговорите на нив:

*За што всушност сме гладни?
*Што мислиме дека ни недостасува?
*Кое гледиште сме го прифатиле како наша вистина со која ја создаваме потребата што ја избираме?
*Што се крие зад оваа зависност?
*Со каква илузија ги покривме очите?
*Што е тоа што всушност не возбудува или растажува и што е најлошото што би можело да се случи доколку го нема?
*За што се приврзавме и што ќе се случи ако го пуштиме?
*Што одбиваме да видиме, да пуштиме или да добиеме?
*Што дадовме поголемо значење од нас самите?
*Што го направи толку витален и важен што решивме да му ја дадеме нашата животна енергија?

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Кога ќе се извади коренот, и целото дрво оди. Причината се третира, а не ефектот. Ако причината не е излечена, т.е. не се промени, постои враќање или само друга форма на зависност.

 

Препратете му го на кого мислите дека ќе има корист од овој текст и не губете од вид како можете да бидете придонес за некој што не ни знаете дека страда во тишина и осаменост.

Ви благодарам!

Со љубов,

Јелена Стефановиќ