Замислете дека не ви е грижа што велат другите

milky way 916523 960 720 696x398

Не плашете се од одбивање, не треба да бидете прифатени. Можеш да кажеш „те сакам“, без срам или потреба да се оправдуваш. Можете да чекорите во светот со отворено срце и да не се плашите од навреди.

baner portland horizontalen

Замислете дека ви е дозволено да бидете среќни и да уживате во животот. Вашиот живот не е во конфликт со животите на другите.

Замислете дека живеете и ги изразувате вашите соништа без страв. Знаете што сакате, кога сакате и што не сакате. Можете да го промените вашиот живот како што сакате. Не се плашите да побарате што ви треба, да кажете да или не.

Замислете да не се грижите што велат другите. Повеќе не го прилагодувате своето однесување на туѓите озборувања. Вие не сте одговорни за ничие мислење. Не треба никого да контролирате и никој не ве контролира.

Замислете да живеете и да не осудувате никого. Лесно им простувате на сите и одбивате некого да судите. Не треба да се борите за да бидете во право, а некој друг да не е во право. Вие се почитувате себеси и другите, а тие ве почитуваат вас.

Замислете да живеете без страв да љубите и да не бидете сакани. Не плашете се од одбивање, не треба да бидете прифатени. Можеш да кажеш „те сакам“, без срам или потреба да се оправдуваш. Можете да чекорите во светот со отворено срце и да не се плашите од навреди.

Замислете да не се плашите да ризикувате и да го истражувате животот. Не плашете се да изгубите нешто, живејте на овој свет и умрете.

Замислете дека се сакате себеси онакви какви што сте. Сакајте го вашето тело, вашите чувства какви што се. Знајте дека сте совршени токму такви какви што сте.

Причината поради која ве замолувам да го направите ова е затоа што тоа е сосема можно!

Мигел Руиз

АТМА /econet.ru/Подготви: Сузана Дулчиќ