За прв пат, свинските бубрези обезбедуваат функција на орган што го одржува животот кај луѓето: Надеж за 100.000 на листата на донатори

uab nurse measures urine output from transplanted genetically modified pig kidney released by steve wood

 

За прв пат, генетски модифицираните свински бубрези обезбедија „животно-одржлива бубрежна функција“ за време на планираната седумдневна клиничка студија – прв чекор во решавањето на критичната криза ширум светот со недостиг на органи од донори на бубрези.

Претклиничката студија за луѓе на Универзитетот во Алабама во Бирмингем, исто така, ја унапредува науката и ветувањето за ксенотрансплантација како терапија за потенцијално лекување на краен стадиум на бубрежна болест – исто како што може трансплантацијата од човек на човек.

„Беше навистина извонредно да се види првата претклиничка демонстрација дека соодветно модифицираните бубрези на свињи можат безбедно да обезбедат нормална бубрежна функција на човекот што го одржува животот и да се постигне со користење на стандарден режим на имуносупресија“, рече научникот Џејм Лок, хирург за трансплантација на UAB . MD , директор на Сеопфатниот институт за трансплантација на UAB и главен автор на трудот.

„Бубрезите функционираа неверојатно во текот на оваа седумдневна студија“, рече таа. „Можевме да собереме дополнителни безбедносни и научни информации од клучно значење за нашите напори да бараме дозвола од FDA за клиничко испитување Фаза I кај живи луѓе и се надеваме дека ќе додадеме ново, очајно потребно решение за решавање на кризата со недостиг на органи одговорна за десетици илјади спречени смртни случаи секоја година“.

Рецензираните наоди објавени минатиот месец во JAMA Surgery го опишуваат пионерското предклиничко истражување на човекот извршено врз примател кој доживеал мозочна смрт од страна на тимот на Медицинскиот факултет Лок и Херсинк. Тоа доаѓа 19 месеци по минатогодишната револуционерна студија за ксенотрансплантација на UAB, во која генетски модифицираните бубрези на свињи беа успешно трансплантирани на примател по мозочна смрт.

УШТЕ ЕДЕН НОВ ПРИКЛУЧОК : импланиран вештачки бубрег кој ги ослободува пациентите од дијализа на хоризонтот по успешното испитување

Предклиничкиот модел на човечка мозочна смрт развиен во UAB може да ја процени безбедноста и изводливоста на бубрежни ксенографти или трансплантации од свиња на човек, без ризик за жив човек. Наречен е по пионерот за трансплантација Џим Парсонс, донатор на органи чие семејство великодушно го донирало неговото тело за да го унапреди истражувањето на бубрегот за ксенотрансплантација, како што направи последниот пациент.

Критична потреба

Бубрежните болести убиваат повеќе луѓе секоја година отколку ракот на дојка или простата, додека повеќе од 90.000 луѓе се на листата на чекање за трансплантација. Повеќе од 800.000 Американци живеат со бубрежна инсуфициенција, а 240 Американци на дијализа умираат секој ден. Чекањето за починат бубрег од донор може да трае од пет до 10 години, а речиси 5.000 луѓе годишно умираат чекајќи трансплантација на бубрег.

Револуционерни детали за студијата

52-годишниот предмет на студијата за ова истражување живеел со хипертензија и хронична бубрежна болест во стадиум 2, која погодува повеќе од еден од седум возрасни Американци, или околу 37 милиони Американци. Како дел од оваа студија, на субјектот му беа отстранети двата родени бубрези и прекината на дијализата, по што следеше ксенотрансплантација компатибилна со вкрстено совпаѓање со два свински бубрези од 10 генски уредени, или UKidney.

Трансплантираните свински бубрези направија урина во рок од четири минути по повторното перфузија и произведоа повеќе од 37 литри урина во првите 24 часа. Свинските бубрези продолжија да функционираат како кај жив човек во текот на целата седумдневна студија. Исто така, бубрезите сè уште биле одржливи во времето кога била заклучена студијата.

„Во првите 24 часа овие бубрези направија преку 37 литри урина“, рече д-р Лок. „Беше навистина извонредна работа да се види“.

Свинските бубрези беа сериски биопсирани во текот на студијата. Биопсиите покажаа нормална хистологија со светлосна микроскопија без докази за какво било уништување на црвените крвни зрнца, ниски тромбоцити или оштетување на органите поради формирање на микроскопски згрутчувања на крвта во капиларите или малите артерии.

ЧУДО СРЕДБА: Жена спасена откако нејзиното куче пронашло донатор на бубрег на плажа: Шансите се еден во 22 милиони

Уредувањето на гените кај свињите за да се намали отфрлањето на имунитетот овозможи трансплантација на органи од свињи на луѓе. Природниот животен век на свињата е 30 години, лесно се одгледуваат и имаат органи со слична големина како и луѓето. Генетски модифицираните бубрези на свињи се опширно тестирани кај примати кои не се луѓе, а додавањето на претклиничкиот модел на човечки истражувања на UAB – Парсоновиот модел – сега обезбедува важни информации за безбедноста и ефикасноста на бубрезите кај примателите на човечки трансплантации.