За 50 отсто се намалил бројот на младите од 15 до 29 години од 2002 до 2021 година

a 6 1024x945

Застрашувачки се бројките кои покажуваат дека во некои места во Македонија дури за 65 отсто има помалку млади на возраст од 15 до 29 години во споредба со 2001 година. На врвот на листата е Маврово и Ростуше, потоа Ново Село со 63 отсто, Центар Жупа со 60 отсто помалку млади итн.

Наспоти уверувањето дека празна е Западна Македонија поради иселуавњето на Албанците, податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека во првите 10 места дури осум се од Источна Македонија. Така на пример, додека во Зрновци има за 56 отсто помалку млади, во Теарце тој процент изнесува 43 отсто.

dzovi kompani baner horizontalen

Интересно е дека во Центар, кој се смета за една од побогатите општини, има за 41 отсто помалку млади, исто толку и во Аеродром, додека во Карпош процентот е само 17 отсто.

Повеќе млади во 2021 година во споредба со 2001 година има само во Шуто Оризари, Арачиново и Студеничани.