Зен-будизмот нè учи за важноста да се живее во сегашноста


Оваа статија е стара повеќе од 10 години Тим Лот.

Заборавете на учењето од минатото и примената на тие лекции во иднината: вратете го и проширете го сегашниот момент.

Уште од детството, јас бев акутно чувствителен на идејата – на начинот на кој другите луѓе се чини дека чувствуваат само по жалост или некој шокантен неочекуван настан – дека човечкиот интелект не е во состојба конечно да го разбере светот: сè е контрадикторност и парадокс, и никој навистина не знае многу со сигурност, колку и гласно да го исповеда спротивното.

Тоа е непријатен начин на размислување, и како резултат на тоа отсекогаш чувствував потреба да изградам концептуална кутија во мојот ум доволно голема за да го вклопам светот. Се чини дека повеќето луѓе имаат талент да ги негираат или игнорираат животните противречности, бидејќи барањата на работата и животот ги преземаат. Или паѓаат на некоја идеологија, можеби религиозна или политичка, која изгледа дека го прави светот разбирливо место.

Никогаш не сум можел да поддржам ниту една од двете стратегии. Чувството на посегнување на менталниот хаос отсекогаш шушкаше на рабовите на мојот живот. Можеби затоа паднав во акутна депресија на 27 години и не закрепнав неколку години.

Последица на ова беше мојата прва книга, мемоари наречени Мирисот на сувите рози . Додека го истражував, ја прочитав работата на психологот Дороти Роу , тивка, речиси тајна следбеничка на будистичката филозофија.

Преку пишувањето на Роу првпат наидов на Алан Вотс, и тој звучеше како неверојатен филозоф. Неговото име предизвика имиџ на претставник за продажба на хартиена стока на мал регионален индустриски имот. Но, преку Вотс и неговото пишување, бев директно изложен на идеите на зен-будизмот . На почетокот бев сомнителен, сметајќи дека зен-будизмот е религија наместо филозофија. Не ме интересираа четирите благородни вистини или Осумкратниот пат, и секако не верував во карма или реинкарнација.

Сепак, прочитав неколку книги на Вотс. Тие имаа значително влијание врз мене. Значењето на среќата (објавено во 1940 година) и Мудроста на несигурноста (1951) се впечатливи буквари за неговата работа, и тие го подвлекоа она што Роу веќе ме учеше: дека животот нема суштинско значење, повеќе како што едно парче музика има внатрешна точка. Животот беше, во зен збор, југен – еден вид возвишена бесцелност.

Зборот „zen“ е јапонски начин на изговарање „chan“, што е кинески начин на изговарање на индискиот санскрит „dhyana“ или „sunya“, што значи празнина или празнина. Ова е основата на самиот зен – дека целиот живот и постоење се засноваат на еден вид динамична празнина (гледање што сега е поддржано од модерната наука, која гледа феномени на субатомско ниво како влегуваат и излегуваат од постоење во квантна пена) .

Во овој поглед, нема ништо, нема разлика помеѓу материјата и енергијата. Погледнете што било доволно внимателно – дури и камен или маса – и ќе видите дека тоа е настан, а не работа. Сè, за волја на вистината, се случува. И ова е во согласност со современите научни сознанија. Понатаму, нема многубројни настани. Има само еден настан, со повеќе аспекти, кој се развива. Ние не сме само одделни ега затворени во вреќи со кожа. Ние излегуваме од светот, а не во него. Секој од нас сме изрази на светот, а не странци во чудна земја, метили на свеста во слеп, глупав универзум, како што не учи еволутивната наука.

Акцентот на сегашниот момент е можеби најкарактеристичната карактеристика на Зен. Во нашиот западен однос со времето, во кој компулсивно го избираме минатото за да извлечеме поуки од него, а потоа проектираме во хипотетичка иднина во која тие лекции можат да се применат, сегашниот момент е компримиран на мала парченце на лик на часовникот помеѓу огромното минато и бесконечната иднина. Зен, повеќе од било што друго, е за враќање и проширување на сегашниот момент.

Се обидува да разберете, без да ја расправате поентата, дека нема цел да стигнете никаде ако, кога ќе стигнете таму, сè што правите е да размислувате да стигнете до некој друг иден момент. Животот постои во сегашноста, или воопшто никаде, и ако не можете да сфатите дека едноставно живеете во фантазија.

За сите зен писатели, животот е, како што беше за Шекспир, сличен на сон – минлив и несуштински. Нема „расцепен камен на вековите за мене“. Нема обезбедување. Барањето безбедност, рече Вотс, е како да скокате од карпа додека се држите за карпа за безбедност – апсурдна илузија. Сè поминува и мора да умреш. Не трошете го вашето време размислувајќи поинаку. Ниту Буда, ниту неговите зен следбеници немаа време за некаков поим за задгробен живот. Доктрината за реинкарнација може попрецизно да се смета за постојано преродба, смрт во текот на животот и постојано доаѓање и заминување на универзалната енергија, од која сите сме дел, пред и по смртта.