ЗНАЦИ ВО СЛУЧАЈ КОГА ВАШИОТ ПАРТНЕР Е ЕМОТИВНО НЕЗРEЛ: Што да направите во таа ситуација?

768x432 25cb0d16 2baa 11ec ae16 3a925a8303a3

Недостатокот на емпатија и неможноста да се почитуваат границите се вообичаени знаци на емоционална незрелост, а еве на што друго треба да внимавате.

Ако нашата семејна ситуација или раните љубовни врски беа исполнети со емоционална незрелост , веројатно во некои подоцнежни времиња таквите обрасци на однесување ги сметавме за нормални и не нè загрижуваа. Се разбира, не секоја емоционална незрелост е токсична или навредлива, но токму оваа особина може да доведе до посериозни проблеми, како што е непочитување на вашите граници и често предизвикување конфликт.

Емоционална незрелост е кога некој не може да ги препознае или контролира своите емоции на начин што е соодветен за нивната вистинска возраст. Се манифестира со емоционални испади, недостаток на самосвест и емоционална длабочина.

Еве неколку вообичаени знаци на емоционална незрелост наведени од Psychology Today :

dzovi kompani baner horizontalen
1. Дали вашиот партнер покажува емпатија?

Ако не, ова е можеби најголемиот знак за емоционална незрелост. Иако не сите луѓе со ниско ниво на емпатија имаат желба да ги повредат другите, овој фактор често може да послужи како квалитетен предупредувачки знак. Таквите луѓе често не разбираат како нивното однесување влијае на луѓето околу нив. Без емпатија, емотивно незрелиот партнер ќе се убеди себеси дека тој е оној кој е оштетен во каква било расправија наместо да ја преземе одговорноста за своите постапки.

2. Дали ги почитува вашите лични граници?
Многу емоционално незрели партнери нечии граници ќе ги сфатат како личен напад и ќе се навредат. Сосема е природно некои работи да ви се неприфатливи и непријатни, а потребно е да му ги истакнете на партнерот. Непочитувањето на вашите граници всушност е непочитување на самите себе , а тоа секако не е нешто со што треба да се согласите во љубовта.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

3. Дали вашиот партнер бега од длабоки разговори?
Оваа ситуација може да биде многу фрустрирачка за луѓето кои сакаат да научат повеќе за својот партнер и да имаат подлабока врска. Сепак, ова не мора да биде долгорочен проблем, но можно е да им треба повеќе време да се отворат. На крајот на краиштата, врската со таков партнер можеби нема да работи за вас ако сте некој кој сака веднаш да влезе во подлабока врска за да открие дали тоа е нешто што сте го барале во љубовта, и тоа е сосема во ред.

4. Дали има потешкотии да ги контролира сопствените емоции?
Ако вашиот партнер има лош ден, дали ги истура тие негативни емоции врз вас? Иако не сме биле отсекогаш такви, во одреден момент сите треба да научиме да ги прифаќаме и контролираме нашите емоции – работите не одат секогаш според нашиот план и често грешиме, но тоа не е причина да создаваме лоша енергија за луѓето околу нас. Зрелите луѓе ги прифаќаат таквите ситуации како природни и начинот на кој се справуваат со нив е пример за личен раст.

Железара Џајми Комерц

5. Дали вашиот партнер има тенденција да поттикнува повторени расправии?
Честите расправии во никој случај не се знак за добра и квалитетна врска. Вистинската љубов бара барање компромис затоа што, иако не сме сите исти, важно е да се најде заеднички јазик. Доколку расправиите меѓу вас и вашиот партнер се чести и не ја знаете причината зад нив, време е сериозно да размислите за негување на таква врска. Љубовта вклучува поддршка и разбирање, а не лошото чувство кое доаѓа од повторените конфронтации.

Ако мислите дека вашиот партнер е емотивно незрел, обидете се да го решите проблемот на овој начин:

  • Погледнете ја поголемата слика за однесувањето
    Сите ние имаме свои слабости и несовршености, па повремената незрелост во одредени околности не е секогаш автоматска причина за загриженост. На сите ни се случува лош ден од време на време, а во такви моменти често на виделина излегуваат некои наши маани и необични аспекти на однесување. Размислете за околностите зад емоционално незрелото однесување на вашиот партнер и разговарајте за начините на кои вашиот партнер може да работи на тој проблем и – емотивно созревајте!

извор: sensa.story.hr