Зошто интелигентните луѓе на крајот остануваат осамени во животот?


Мислам дека ова е одлично прашање и за кое размислував многу. Дефинитивно постои корелација помеѓу високите нивоа на интелигенција и осаменоста, тагата/депресијата и тешкотиите во поврзувањето со другите луѓе. Мислам дека постојат различни фактори кои би можеле да објаснат различни случаи на интелигентни луѓе да бидат осамени, но повеќето од нив се сведуваат на типовите на личности и диспозиција што одат заедно со личност со исклучителна интелигенција. На многу начини, луѓето кои се високо интелигентни можат да живеат во сопствените меури, во основа им треба сопствен островски простор издлабен за да се посветат на ментални активности/интелектуални определби. Без разлика дали се работи за научна или математичка личност која се обидува да разработи одредена хипотеза или експериментира и се обидува да открие сложени проблеми, музичар кој компонира симфонија,

Друг фактор произлегува од проблемот со кој интелигентните луѓе често се среќаваат vis-a-vis другите луѓе. На интелигентните луѓе може да им биде тешко да се сложуваат добро со просечните луѓе, кои интелигентната личност лесно може да ги отуѓи или пак да им биде здодевно или исклучена од страна (мислам дека тоа оди и на двата начина) па дури и со други интелигентни луѓе со кои често има натпреварувачки тензии, бескрајни спаринги или жестоки судири на личноста. Се сеќавам во мојот студентски дом кога еден од моите цимерки ми кажа како луѓето навистина не сакаат „паметна маска“, тие претпочитаат „глупави“ – дури и ако личноста е навистина паметна, тие мора да се однесуваат поглупаво или поглупаво. , или да ја прикријат својата памет за да им се допаднат на масите. Начинот и карактерот на интелигентните луѓе имаат тенденција да го имаат овој одбивен ефект врз многу други луѓе. Понекогаш тоа се должи на туѓата „малост“ или „ситност“, несигурност, љубомора или едноставно нивната неспособност да се поврзат, да ги разберат или да ги ценат интересите или мисловните процеси на интелигентните луѓе. Мислам дека интелигентните луѓе често се соочуваат со борбата да мораат да се компромитираат себеси за да се вклопат во обичен круг на луѓе – без разлика дали тоа значи „да се заглупат себеси“ или да ја прикријат својата интелектуална супериорност, да се преправаат дека имаат слични интереси за другите, итн.

Мислам дека вистината е дека повеќето луѓе, без разлика на интелигенцијата, не сакаат да мораат да ја компромитираат својата вистинска суштина за да бидат прифатени. Интелигентните луѓе, исто така, можат да ги незадоволат другите луѓе во тоа како тие ги предизвикуваат нивните верувања или процеси на размислување, да се расправаат или да ги презентираат своите мислечки ставови за кои другите се чувствуваат неспособни да ги предизвикаат и затоа претпочитаат само да ги избегнуваат. Мислам дека е исто така тешко за интелигентните луѓе да се спротивстават на цинизмот или сарказам, што оттурнува многу луѓе, и многу е лесно за навистина интелигентните луѓе да се покажат како снисходливи, дури и ако не знаат дека се.

Почесто отколку не, дивергенцијата се случува веројатно без луѓето дури и свесно да знаат дека избегнуваат или отфрлаат луѓе со висока интелигенција – едноставно не постои тоа „кликнување“ од заедничка споделена природа и затоа тие одат по својот пат. Може да биде многу тешко за интелигентна личност да го најде својот пат во овој свет. Тие имаат тенденција да поставуваат повисоки стандарди или поамбициозни цели, полесно се чувствуваат незадоволни или разочарани и обично се понемирни и не можат да постигнат самозадоволство на начин како што можат другите. Нивните умови се секогаш активни и бараат нешто да ги ангажира. И, за жал, повеќето од нашите сограѓани не можат да направат оценка за ова.

Исклучувањето од тој резултат изгледа речиси неизбежно – освен ако оваа интелигентна личност не е многу добро социјализирана и не најде начин успешно да се движи во социјалната сфера меѓу сите и сите видови луѓе. Што се однесува до мене, открив дека високата интелигенција дава многу малку придобивки во мојот секојдневен живот. Понекогаш е прекрасна работа кога луѓето навистина го ценат и ве прегрнуваат поради тоа, а не и покрај тоа. Но, секако верувам дека светот е дизајниран да работи најдобро за луѓе со просечна и не исклучителна интелигенција. Сите видливи докази пред мене насекаде наоколу секој ден врескаат да ја потврдат таа теорија.