Зошто Мона Лиза е толку позната?


Пет века откако Леонардо да Винчи ја насликал Мона Лиза (1503–1919), портретот виси зад непробојно стакло во музејот Луври привлекува илјадници гледачи кои се тресат секој ден. Тоа е најпознатата слика во светот, а сепак, кога гледачите ќе успеат да го видат уметничкото дело одблизу, веројатно ќе бидат збунети од малиот придушен портрет на обична жена. Таа е скромно облечена во проѕирен превез, темни наметки и без накит. Многу е кажано за нејзината насмевка и поглед, но гледачите сепак би можеле да се запрашаат за што е целата врева. Заедно со мистериите за идентитетот на сетерката и нејзиниот енигматичен изглед, причината за популарноста на делото е една од нејзините многубројни загатки. Иако многу теории се обидоа да утврдат една причина за славната личност на уметничкото дело, најубедливите аргументи инсистираат на тоа дека нема едно објаснување. Мона ЛизаСлавата е резултат на многу случајни околности во комбинација со вродената привлечност на сликата.

Нема сомнеж дека Мона Лиза е многу добра слика. Беше високо ценет дури и кога Леонардо работеше на него, а неговите современици ја копираа тогашната романска поза од три четвртини. Писателот Џорџо Вазари подоцна ја пофали способноста на Леонардо внимателно да ја имитира природата. Навистина, Мона Лиза е многу реален портрет. Мекото скулптурно лице на субјектот го покажува вештото ракување на Леонардо со сфумато, уметничка техника која користи суптилни градации на светлина и сенка за моделирање на формата и го покажува неговото разбирање за черепот под кожата. Деликатно насликаниот превез, фино ковани гази и внимателна изведба на превиткана ткаенина ги откриваат проучуваните набљудувања на Леонардо и неисцрпното трпение. И, иако стабилниот поглед и воздржаната насмевка на седичката не се сметаа за мистериозни до 19 век, гледачите денес можат да го ценат нејзиниот двосмислен израз. Леонардо насликал сложена фигура која многу личи на комплициран човек.

Меѓутоа, многу научници истакнуваат дека одличниот квалитет на Мона Лиза сам по себе не бил доволен за сликата да стане славна личност. На крајот на краиштата, има многу добри слики. Надворешните настани, исто така, придонесоа за славата на уметничкото дело. Дека домот на сликата е Лувр, еден од најпосетуваните музеи во светот, е случајна околност што го зголеми стасот на делото. Пристигна во Лувр преку кружна патека почнувајќи од Франциско I , кралот на Франција, во чиј двор Леонардо ги помина последните години од својот живот. Сликата станала дел од кралската колекција и, со векови потоа, портретот бил затскриен во француските палати сè додека револуцијата не ја прогласила кралската колекција како сопственост на луѓето. По застој воСпалната соба на Наполеон , Мона Лиза била поставена во музејот Лувр на крајот на 19 век. Како што растеше покровителството на Лувр, така растеше и признавањето на сликата.

Идентитетот на седителот на портретот набрзо стана поинтригантен. Иако многу научници веруваат дека сликата ја прикажува Лиза Герардини, сопруга на фирентинскиот трговец Франческо дел Џокондо, нема податоци за таква нарачка од Франческо, а седителот никогаш не бил дефинитивно идентификуван. Непознатиот идентитет на тој начин ја позајми фигурата за каква и да е карактеризација што луѓето сакаа да ја направат за неа. За време на романтичната ера во 19 век, едноставната домаќинка од Фиренца која можеби била прикажана била трансформирана во мистериозна заводничка. Францускиот писател Теофил Готје ја опиша како „чудно суштество…нејзиниот поглед кој ветува непознати задоволства“, додека други продолжија со нејзините перфидни усни и волшебната насмевка. Англискиот автор Волтер Патеротиде дотаму што ја нарече вампир кој „многупати бил мртов и ги дознал тајните на гробот“. Воздухот на мистерија што ја опкружува Мона Лиза во 19 век продолжува да ја дефинира сликата и да привлекува шпекулации.

Во меѓувреме, 19 век исто така го митологизира Леонардо како гениј. Низ вековите по неговата смрт, тој беше добро ценет – но не повеќе од неговите ценети современици Микеланџело и Рафаел . Меѓутоа, некои научници забележале дека, како што растел интересот за ренесансата во 19 век, Леонардо станал сè попопуларно гледан не само како многу добар сликар, туку и како голем научник и пронаоѓач чии дизајни ги префигурирале современите пронајдоци. Многу од неговите таканаречени пронајдоци подоцна беа разоткриени, а неговиот придонес во науката и архитектурата се сметаше за мал, но митот за Леонардо како гениј продолжи и во 21 век, придонесувајќи за популарноста на Мона Лиза .

Писателите од 19 век предизвикаа интерес за Мона Лиза , но кражбата на сликата во 1911 година и последователниот медиумски бес го привлекоа светското внимание. Кога веста за злосторството се појави на 22 август истата година, таа веднаш предизвика сензација. Луѓето се собраа во Лувр за да зјапаат во празниот простор каде што некогаш беше обесена сликата, директорот на музејот поднесе оставка, обвинувањата за измама се распрснаа низ весниците и Пабло Пикасо  дури бил уапсен како осомничен! Две години подоцна сликата била пронајдена во Италија, откако еден трговец со уметнички дела во Фиренца ги предупредил локалните власти дека маж го контактирал за да ја продаде. Човекот беше Винченцо Перуџа, италијански имигрант во Франција, кој накратко работеше во Лувр за поставување стакло на избор на слики, вклучувајќи ја и Мона Лиза.. Тој и уште двајца работници го извадиле портретот од ѕидот, се сокриле со него во плакарот преку ноќ и со него побегнале наутро. Не можејќи да ја продаде сликата поради медиумското внимание, Перуџа ја криел во лажното дно на багажникот до неговото фаќање. Тој беше суден, осуден и затворен за кражбата додека сликата беше на турнеја низ Италија пред да се врати триумфално во Лувр. Дотогаш, многу Французи почнаа да го сметаат делото како национално богатство што го изгубиле и закрепнале.

Мона Лиза беше секако попозната по грабежот, но Првата светска војна набрзо одзема голем дел од вниманието на светот. Некои научници тврдат дека разиграното обезличување на репродукција на разгледница од Марсел Дишан во 1919 година го вратило вниманието кон Мона Лиза и започнал тренд што ќе ја направи сликата една од најпрепознатливите во светот. Тој играше против обожавањето на уметноста кога нацрта брада и мустаќи на лицето на госпоѓата и го додаде акронимот LHOOQ (наменет да предизвика вулгарна фраза на француски) на дното. Тој чин на непочитување предизвика мал скандал, а другите лукави уметници сфатија дека таквата замолченост ќе им привлече внимание. Со децении потоа, други уметници, особено Енди Ворхол, го следеше примерот. Додека уметниците ја искривуваа, обезличуваа и си играа со репродукциите на Мона Лиза , карикатуристите и админите уште повеќе ја преувеличуваа. Со текот на децениите, како што се подобруваше технологијата, сликата беше бескрајно репродуцирана, понекогаш манипулирана, а понекогаш не, така што лицето на седечката стана едно од најпознатите во светот, дури и за оние кои немаа малку интерес за уметноста.

Турнејата на сликата во Соединетите Држави во 1963 година и во Јапонија во 1974 година ја издигна на статус на славна личност. Мона Лиза патуваше во Соединетите Држави во кабина од прва класа на океански брод и привлекуваше околу 40.000 луѓе дневно во музејот Метрополитен во Њујорк и Националната галерија на уметност во Вашингтон, за време на портретот. шестнеделен престој. Голем број луѓе го поздравија портретот во Јапонија десет години подоцна. Уште повеќе, бидејќи патувањето станува сè подостапно од крајот на 20 век, се повеќе и повеќе поединци можеа да го посетат Париз и лично да му оддадат почит, придонесувајќи за непопустливата толпа на денешницата.

Иако Мона Лиза е несомнено добра уметност, не постои единствена причина за нејзината славна личност. Наместо тоа, стотици околности – од нејзиното случајно пристигнување во Лувр до создавањето митови на 19 век до бескрајните репродукции на 20-от и 21-от век – сето тоа функционирало заедно со вродената привлечност на сликата за да се направи Мона Лиза во светот . најпознатата слика досега.


Извор: Британика